#cbgrade: 8/10

Το αστείο όνομα αδικεί αυτό των υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο στην Πορταριά. Παρά λίγο να μην το επισκεφτώ, κρίνοντας μόνο από το όνομα. Θεώρησα ότι θα είναι άλλη μια βουνίσια, τουριστική, σουβλακο/σχαρο/κρεατοφαγική ταβέρνα. Από αυτές που δεν θέλω να περνάω ούτε απ’έξω. Τεράστιο λάθος μου και ευτυχώς που Κυριακή βράδυ, μια ήσυχη βραδιά, δοκίμασα το υπέροχο menu του Γευσοκράτορα.

Τζάκι

Το τζάκι στη κεντρική σάλα

Για να βρείτε το εστιατόριο, πρέπει να ανεβείτε ένα πέτρινο δρομάκι για 1-2′. Δεν είναι σε εμφανές σημείο, κάτι που δεν το εμποδίζει από το να είναι γεμάτο τις περισσότερες ημέρες, οπότε χρειάζεται κράτηση πριν πάτε. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα όμορφος με έναν απόλυτα μη αναμενόμενο τρόπο. Ενώ η διακόσμηση μπορεί να περιγραφεί ως παραδοσιακή, τύπου «καραγκούνα», συνεπώς παρωχημένη και κιτς, είναι ακριβώς το αντίθετο. Ζεστή, cozy όσο δεν παίρνει και αρχοντική. Απόδειξη, πως αν έχεις γούστο, αναδεικνύεις σε όμορφο οποιοδήποτε στυλ. Σε κεντρικό και επιβλητικό σημείο βρίσκεται το τεράστιο (δεν έχω δει μεγαλύτερο) τζάκι, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της μεγάλης αίθουσας και δίνει νόημα στη λέξη «εστία». Είναι ειλικρινά πανέμορφο, με διάφορα παλιά αντικείμενα να το πλαισιώνουν, όπως ένα μαντεμένιο σίδερο, ταψιά, μύλους για πιπέρι κ.α.

Τηγανόψωμο

Τηγανόψωμο

Μετά από την τέλεια εντύπωση που μου έκανε ο χώρος, είχα καλή προδιάθεση και για το menu. Δεν έπεσα έξω. Αρκετά ορεκτικά, σε μεγάλες μερίδες με επιλογές από τηγανόψωμα και πίτες, μέχρι συκωτάκια και σαλιγκάρια. Επέλεξα τηγανόψωμο με φέτα, μοτσαρέλα και άνηθο, που αποδείχθηκε εκπληκτική επιλογή, καθώς το ψωμί ήταν αφράτο και τραγανό ταυτόχρονα, χωρίς να «αφήνει» λάδι στο πιάτο. Ο άνηθος αποτίναξε την οποιαδήποτε βαριά γεύση των τυριών και το αποτέλεσμα ήταν απλά πεντανόστιμο. Για σαλάτα δοκίμασα την γαλλική σαλάτα του βοσκού με φρέσκο κατσικίσιο τυρί και παστωμένο χοιρινό. Το τυρί ήρθε χώρια σε μικρό τηγάνι, λιωμένο ακριβώς όσο πρέπει. Η πρασινάδα, το αλλαντικό και το τυρί ήταν φρέσκα και με διακριτές γεύσεις. Γενικά, ήταν μια από τις καλύτερες σαλάτες που έχω φάει (και δεν είμαι fan της σαλάτας).

Σαλάτα

Τα κυρίως χωρίζονται σε πιάτα με μοσχάρι, χοιρινό και 2 πιάτα με κοτόπουλο. Αν η εποχή του χρόνου το επιτρέπει, υπάρχουν και κάποιες επιλογές σε κυνήγι (όπως ζαρκάδι, λαγός). Ακόμη, υπάρχουν 3 πιάτα ζυμαρικών, από τα οποία θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κάποια στιγμή, τις παπαρδέλες με φλούδες τρούφας και παρμεζάνα. Με κέρδισε και πάλι το μοσχάρι όμως και συγκεκριμένα το φιλέτο φλαμπέ με γαλλικό κονιάκ και φρέσκο βούτυρο, με χωριάτικες διπλοψημένες πατάτες και δενδρολίβανο. Ζήτησα το ψήσιμο να είναι μέτριο προς ωμό και έτσι ακριβώς ήρθε, μέσα σε μαντεμένιο σκεύος, ζουμερό και έντονα νόστιμο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πατάτα, που ήταν ένα βήμα πριν τον πουρέ και το εξαίσιο βούτυρο είχε δώσει στην φλούδα της, απίστευτη νοστιμιά. Ο συνοδός μου, διάλεξε αφροδισιακά φιλετάκια με λάδι τρούφας, κουκουνάρι, ρόκα και ψητή πατάτα, τα οποία ήταν τέλεια εκτελεσμένα και τον ικανοποίησαν πλήρως.

Αφροδισιακά φιλετάκια

Αφροδισιακά φιλετάκια

Αξίζει, να μιλήσω για το ψωμί του Γευσοκράτορα, το οποίο ήταν μια μεσαίου μεγέθους ζυμωμένη πλεξούδα, ανάλατη, με λίγους κόκκους χοντρού αλατιού από πάνω. Έμοιαζε λίγο με brioche, λόγω της έλλειψης αλατιού στη ζύμη, και ήταν κουκλίστικη στην όψη. Αφράτη και ελαφριά η γεύση της, σε οδηγούσε σε μονοπάτια πολύ πιο γευστικά και πρωτότυπα από τα βαρετά, χωρίς γλουτένη ψωμιά που επικρατούν ως εναλλακτική της προψημένης, σφουγγαρένιας φρατζόλας. Χαίρομαι που δίνουν βάση στο ψωμί, γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της ποιότητας ενός εστιατορίου και βασικό κομμάτι της διατροφής μας.

Ψωμί

Ψωμί πλεξούδα

Η λίστα κρασιών είναι σχετικά μικρή, αλλά πολύ ποιοτική και σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας ευχαριστήσει, είτε σε φτηνές, είτε σε ακριβές τιμές. Ακόμα υπάρχουν επιλογές σε μπύρες, με αξιοσημείωτη την La Trappe. Για τους κεφάτους, υπάρχει και σαμπάνια. Δυστυχώς, δεν υπήρχε χώρος για γλυκό και έτσι δεν έχω γνώμη για τα επιδόρπια αν και κάποια φαίνονταν πολύ υποσχόμενα, όπως ο λευκός κορμός με μπισκότα κανέλας.

Θέλω ακόμη να σημειώσω ότι η εξυπηρέτηση ήταν επαγγελματική και πολύ γλυκιά ταυτόχρονα, από 2 νεαρά παιδιά (ένα αγόρι και μια κοπέλα) με ωραίο ντύσιμο και στυλ. Η μουσική ήταν άλλη μια έκπληξη, με διασκευές παλιών slow τραγουδιών (τύπου «With or without you», «Cats in the cradle» κ.α.) πάρα πολύ καλή, δηλαδή, για ταβέρνα στο βουνό. Γενικά, η γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλή για τον Γευσοκράτορα και σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Φαντάζομαι, ότι οι Βολιώτες πολύ συχνά θα ανεβαίνουν στη Πορταριά μόνο γι’αυτόν και σίγουρα αν πάτε στο Πήλιο, πρέπει οπωσδήποτε να τον επισκεφτείτε!

Γευσοκράτορας

Γευσοκράτορας, Πορταριά, Μαγνησίας, 24280 99919
WiFi: ?
Smoking: Όχι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: