#CBgrade: 8/10

Πολλά γράφτηκαν τους τελευταίους 2 μήνες για το νέο εστιατόριο F+W (Food and Wine) που άνοιξε στην προνομιακή γωνία της Ξενοκράτους και Αριστοδήμου, δίπλα στο Abreuvoir στο Κολωνάκι. Ήθελα να το δοκιμάσω, αλλά φοβόμουν μήπως ανήκει στη κατηγορία δήθεν/κοσμικό/ακριβό χωρίς λόγο. Καμία σχέση, όπως αποδείχτηκε χθες το βράδυ!

Πράσινος τοίχος

Πράσινος τοίχος

Η τοποθεσία κατ’αρχάς είναι πανέμορφη και με ωραίο κήπο για το καλοκαίρι. Ο εσωτερικός χώρος minimal, ασπρόμαυρος με πινελιές πράσινου μέσω του εντυπωσιακού κρεμαστού κήπου στην άκρη του μαγαζιού και του πίνακα που απεικονίζει μια πράσινη προσωπογραφία σε μεγάλες διαστάσεις δίπλα στην είσοδο. Όμορφος και ο μαύρος τοίχος δίπλα στην κουζίνα, με τα λευκά πλακάκια. Θυμίζει σκάκι ή sudoku. Γενικά, πολύ όμορφος χώρος με απόλυτη ισορροπία λιτότητας και «ζεστασιάς».

Beef tartare / ψωμάκια

Beef tartare / ψωμάκια

Το καλωσόρισμα αποτελούνταν από beef tartare πάνω σε κρατσανιστό, λεπτότατο κράκερ, στολισμένο με φύκια και ήταν το πρώτο δείγμα της νοστιμότατης κουζίνας που θα δοκιμάζαμε. Δεύτερο και κρίσιμο δείγμα ήταν το ψωμί. Με εξαίρεση ίσως την Σπονδή, τα ψωμάκια που δοκίμασα χθες στο F+W είναι τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει τα τελευταία 25 χρόνια. Ισάξιο βάζω μόνο το ψωμί που ζύμωνε η γιαγιά μου και έψηνε στον εξωτερικό φούρνο στο χωριό. Ήταν μεγάλη έκπληξη τα 3 ψωμάκια που ήρθαν χθες στο τραπέζι μας, με συνοδεία βουτύρου με γεύση λεμονιού (καταπληκτικό) και ελαιόλαδου. Ας παραδειγματιστούν όλοι αυτοί οι απαίσιοι μαζικοί φούρνοι που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και φτιάχνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από καλό ψωμί.

Surf & Turf / Risotto

Surf & Turf / Risotto

Ως ορεκτικά διαλέξαμε το πληθωρικό Surf and Turf και το ριζότο με chorizo και τυρί manchego. Το Surf and Turf σερβίρεται σε 2 πιατέλες. Η πρώτη περιέχει τουρσί κουνουπιδιού και μπρόκολου μαζί με σαλάτα φυκιών wakame, ενώ η δεύτερη είναι μοσχάρι picania σχεδόν ώμο (rare), κόκκινος τόνος μαριναρισμένος σε σόγια και σησαμέλαιο, πάνω σε endive και τομάτα. Αξέχαστο πιάτο, με ανέλπιστα ευτυχή συνύπαρξη ωμού κρέατος και ψαρικού. Καταπληκτική παρουσίαση, τέλεια γεύση. Το ριζότο επίσης γευστικότατο με πρωταγωνιστή το υπέροχο τυρί και το τέλεια μαγειρεμένο ρύζι.

Χοιρινό

Χοιρινό

Για κυρίως διάλεξα χοιρινό ποσέ και μετά ψητό, γεμισμένο με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και αποξηραμένα δαμάσκηνα, σάλτσα από κονιάκ, κρεμμυδάκια shallots, κινόα με γλυκόξινη σάλτσα και σερπαντίνες καρότο. Πιάτο επίσης άκρως εντυπωσιακό στην εμφάνιση (ειδικά το πορτοκαλί του καρότου), με κυρίαρχη νοστιμιά το ίδιο το (πολλές φορές υποτιμημένο) χοιρινό. Ο fellow bastard Νίκος ξετρελάθηκε και με το κινόα. Ο ίδιος πήρε το ψητό στήθος πάπιας με σάλτσα από σοκολάτα και μοσχολέμονο, που συνοδεύεται από λαχανικά εποχής σε βούτυρο αρωματισμένο με γλυκόριζα. Η πάπια είναι ζουμερή-λίγο ψημένη, σερβιρισμένη σε όρθια κομμάτια στημένα σαν πιόνια και ταιριάζει απόλυτα με τη σοκολάτα. Ο τρίτος της παρέας έφαγε ταλιατέλες με γαρίδες a la Marseillaise, νοστιμότατο κι αυτό απ’όσο δοκίμασα.

Πάπια

Πάπια

Τέλος, τα γλυκά ήταν άλλη μια αποκάλυψη. Lemon story, δηλαδή κρέμα λεμονιού, κύβοι από αφρό λεμόνι με ζαχαρωμένες βιολέτες και παγωτό λουίζα. Και Chocolate, ήτοι σοκολάτα Kalingo με αλμυρά φιστίκια, καρπούς κακάο και σάλτσα καραμέλας. Δεν ξέρω ποιο ήταν νοστιμότερο! Γοητευτήκαμε και από τα δύο.

Desserts

Desserts

Όλα αυτά δεν θα ήταν ολοκληρωμένα αν δεν συνοδεύονταν από εκπληκτικό κρασί! Ο κατάλογος περιλαμβάνει πάρα πολλές ετικέτες σε ποτήρι, κάτι που κάνει την επιλογή ποτηριών αντί φιάλης, no-brainer απόφαση. Ο ευγενέστατος και μειλίχιος sommelier Γιάννης Μακρής έρχεται σε κάθε τραπέζι να προσφέρει τις γνώσεις του και χθες μας πρότεινε για συνοδεία των ορεκτικών το Boekenhoutskloof, ένα semillon Νότιας Αφρικής, που άρεσε πολύ σε όλους (ακόμα και στον τρίτο της παρέας, που δεν είναι λάτρης του κρασιού!). Μαζί με τα κυρίως πιάτα ήπιαμε tempranillo του Παυλίδη. Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι υπάρχει ελληνικής παραγωγής tempranillo και εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα. Ανυπομονώ να το ξαναγευτώ.

Για όλα τα παραπάνω πληρώσαμε 46 ευρώ το άτομο. Σωστή τιμή για την εμπειρία του δείπνου. Έμεινα ευχαριστημένη. Έχω να κάνω μόνο ένα κακό σχόλιο, το οποίο αφορά στη θερμοκρασία. Χθες ήταν μια ιδιαίτερα κρύα βραδιά και θα ήθελα τον χώρο 5 με 6 βαθμούς πιο ζεστό. Προς το τέλος κρυώναμε και οι τρεις αρκετά.

Συνολικά έχω να πω ότι είχα αρκετό καιρό να πάω σε ένα καινούριο εστιατόριο και να νιώσω έκπληξη με το πόσο καλό είναι. Συγχαρητήρια σε sommelier και σεφ. Αξίζει συχνές επισκέψεις.

F+W by Olivier Campanha, Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146
WiFi: Ναι
Smoking: Όχι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: