#CBgrade: 4/10

Ακολουθούν spoilers

Στη μέση του Δεκεμβρίου οι περισσότερες σειρές κάνουν ένα διάλειμμα και έτσι είχα χρόνο αυτό το σκ να δω κάτι καινούριο. Τι ιδανικότερο από μια μίνι σειρά, 7 επεισοδίων, με μυστήριο, καταπληκτικές κριτικές, καλό cast και σκηνοθέτη/δημιουργό; Έτσι είδα μέσα σε 1,5 μέρα το Top of the Lake, της Jane Campion (βλ. Μαθήματα Πιάνου) και σχεδόν το μετάνιωσα!

Top of the Lake

Top of the Lake

Το μόνο που δουλεύει σε αυτή τη σειρά είναι η ατμόσφαιρα, που δημιουργείται μέσω εκπληκτικής φωτογραφίας/τοπίου (Νέα Ζηλανδία) και κάποιων ερμηνειών. Μου είναι σχεδόν ακατανόητο γιατί γνωστοί κριτικοί έχουν ανταμείψει το Top of the Lake με τόσο καλά λόγια. Βασική μου ένσταση είναι η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Elisabeth Moss (Robin Griffin), η οποία χωρίς να είναι κακή, ουσιαστικά είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που δίνει στο Mad Men, υποδυόμενη την Peggy Olsen. Αν πετούσες την Peggy στο τοπίο του Top of the Lake θα είχες την detective Robin Griffin. Άλλη εποχή, άλλες συνθήκες, άλλες σκηνοθετικές οδηγίες, (υποτίθεται) άλλος χαρακτήρας, αλλά ερμηνευτικό αποτέλεσμα ίδιο. Δεν εκτιμώ τους ηθοποιούς που δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αποδίδουν το κείμενο και η Elisabeth Moss είναι ακριβώς αυτό. Απορώ με την επιτυχία της, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε μάλλον να μου συμβαίνει, σε ένα χώρο που έχει (ή προσπαθεί να) αποθεώσει ανθρώπους όπως η Sandra Bullock και ο Leonardo Di Caprio.

Η Elisabeth Moss ως detective Robin Griffin

Η Elisabeth Moss ως detective Robin Griffin

Πέρα από αυτό, υπάρχουν απίστευτες σεναριακές ανακολουθίες. Ας μου εξηγήσει κάποιος αν τελικά κάνει ζέστη ή κρύο σε αυτή τη περιοχή. Γιατί την ίδια στιγμή που η αστυνομία πιστεύει ότι η Tui (η 12χρονη έγκυος, που χάνεται στο δάσος και όλοι θέλουμε να βρούμε ποιος βίασε/άφησε έγκυο) αποκλείεται να έχει επιβιώσει με αυτό το κρύο, όλοι οι υπόλοιποι κάνουν μπάνιο στη λίμνη γυμνοί, φοράνε φανελάκια και ο Johnno (περισσότερα γι’αυτόν σε λίγο) κοιμάται σε μία σκηνή στην εξοχή με το κοντομάνικο. Ο Johnno λοιπόν, είναι το εφηβικό flirt της Robin, τωρινός γκόμενος, αποδεικνύεται ετεροθαλής αδεφός της, αλλά τελικά μήπως όχι; Μέσα σε ένα επεισόδιο, της έχει πει ότι θα την αγαπάει για πάντα (κάτι που ήρθε από το πουθενά), έχουν χωρίσει και την έχει σώσει και 37 φορές από σίγουρο θάνατο (οκ αυτό είναι υπερβολή, αλλά 2-3 σίγουρα!). Όλα αυτά αν και ακραία και υπερβολικά θα μπορούσαν να σταθούν σε μια τηλεοπτική σειρά, καθώς αυτή είναι η δουλειά τους: να σε κάνουν να πιστεύεις απίστευτα πράγματα και μάλιστα να νοιάζεσαι γι’αυτά. Ωστόσο, στο Top of the Lake οι περισσότερες πλοκές και εξελίξεις γίνονται χωρίς σωστή αιτιολόγηση. Χωρίς συνέχεια. Χαρακτήρες κάνουν εντελώς αντίθετα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε απλά και μόνο για να δικαιολογηθεί το επόμενο twsit, χωρίς καμία βάση.

Ο Johhno ανασύρει ένα πτώμα από τη λίμνη (ένα από τα πολλά ηρωικά που κάνει)

Ο Johhno ανασύρει ένα πτώμα από τη λίμνη (ένα από τα πολλά ηρωικά που κάνει)

Επίσης, πράγματα ξεχνιούνται και αφήνονται στη μέση. Για παράδειγμα γιατί χρειαζόταν να δούμε την μαμά της Tui, αν όχι για να καταλάβουμε γιατί δεν μένουν μαζί; Ο χαρακτήρας αυτός εμφανίστηκε στην αρχή και μετά ξεχάστηκε χωρίς καμιά εξήγηση και χωρίς καμιά χρησιμότητα εξ’αρχής. Δεν εμφανίζεται ούτε στο τέλος που σώζεται η Tui. Αλλά το μεγαλύτερο αντικειμενικό μειονέκτημα της σειράς είναι η προβλεψιμότητά της. Προφανώς και καταλάβαμε ότι ο Johnno είναι αδερφός της Robin όταν η ετοιμοθάνατη μητέρα της της ζήτησε επίμονα να μην βγαίνει μαζί του, αλλά δεν έδωσε καμία άλλη εξήγηση (βολικό για να διατηρηθεί το «μυστήριο», ε;). Προφανώς και ο μεγάλος κακός είναι ο αστυνομικός της περιοχής και όχι ο «πατριάρχης» του μέρους και πατέρας της Tui (αλλά και της Robin-πόσες αποκαλύψεις χωρίς έκπληξη…) Matt Mitcham. Η υπόθεση με τους baristas εφήβους το έκανε ξεκάθαρο από πολύ νωρίς ότι ο αστυνομικός Al είναι ο «κρυφός» κακός της υπόθεσης.

Ο David Wehham είναι ο κακός του Top of the Lake

Ο David Wehham είναι ο κακός του Top of the Lake

Η υποπλοκή με την Holly Hunter (φοράει περούκα με μακριά ίσια γκρίζα μαλλιά (ναι Jane Campion καταλάβαμε ότι βασίζεται σε εσένα ο χαρακτήρας!), αν και προφανώς είχε φεμινιστικά κίνητρα, νομίζω ότι κατέληξε στο αντίθετο καθώς παρουσίαζε τις γυναίκες εντελώς αδύναμες, κατατρεγμένες από τους κακούς άντρες και τόσο ηλίθιες ώστε έδωσαν στην γκουρού  Holly Hunter 2 εκ. δολάρια για να αγοράσει ένα κομμάτι γης και να το γεμίσει με container, για να τους συμβουλεύει είτε με προφανή πράγματα είτε με  αποκαλυπτικές αρλούμπες. Αυτό δεν είναι women empowerment, sorry κιόλας.

Η Holly Hunter ως η πνευματική γκουρού GJ

Η Holly Hunter ως η πνευματική γκουρού GJ

Παρ’όλ’αυτά η Holly Hunter είναι solid στο μικρό της ρόλο και καταφέρνει να δίνει μια κάποια ρεαλιστικότητα σε αυτή τη φευγαλέα και σχηματική φιγούρα. Μεγάλη ερμηνεία δίνει ο μπαμπάς της Tui (και δεν ξέρω πόσων ακόμα στη περιοχή) Peter Mullan, ο οποίος μοιάζει να βγήκε από το σύμπαν του Justified, όπου πολύ θα ήθελα να τον δω ως νέο κακό της ερχόμενης σεζόν. Πολύ καλή ήταν και η Geneviève Lemon, μια από τις γυναίκες που μένουν στον καταυλισμό και είναι «ακόλουθοι» της Holly Hunter, με μικρή δυστυχώς παρουσία (και αυτή ξεχάστηκε στη μέση του δρόμου, αν και φαινόταν ότι θα μπορούσε να παίζει πιο σημαντικό ρόλο).

Ο καταπληκτικός Peter Mullan ως Matt Mitcham

Ο καταπληκτικός Peter Mullan ως Matt Mitcham

Συνεπώς, πολύ κακό για το τίποτα είναι η γνώμη μου για το Top of the Lake. Κερδίζει με την καταπληκτική του παγερή φωτογραφία, με το premise του small town mystery, αλλά τα διαλύει όλα με σχηματική πλοκή, κακοδιαχεισμένη προσπάθεια φεμινιστικών κορώνων και σίγουρα δεν αξίζει ούτε κατά διάνοια τον τίτλο του απογόνου του φημισμένου Twin Peaks (ούτε καν της δεύτερης ομολογουμένως υποδιέστερης σεζόν του).

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: