Τον περασμένο μήνα αποφασίσαμε με ένα φίλο να πάμε Σάββατο μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς είχαμε να πάμε καιρό. Ως παιδάκι είχα πάει αρκετές φορές και αργότερα ως φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ, το μουσείο ήταν μια κοντινή και όμορφη διέξοδος από την ασχήμια της Πατησίων. Πάντα πίστευα ότι είναι το καλύτερο μουσείο της Αθήνας, με κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα της Ευρώπης. Ήθελα λοιπόν να δω αν ακόμα κρατάει την «αίγλη» του  στα μάτια μου ή αν το πέρασμα του χρόνου απομυθοποίησε τις μνήμες από όμορφα αγάλματα και χρυσά κτερίσματα.

Δίας; Ποσειδώνας;

Δίας; Ποσειδώνας;

Ο κήπος και η εντυπωσιακή είσοδος σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μια υποβαθμισμένη, πλέον, περιοχή του κέντρου και σε προδιαθέτουν για μια λίγο καλύτερη reception, από τον παλαιωμένο γκισέ για τα εισιτήρια. Όχι ότι είναι τόσο άσχημα, απλά λίγο παρατημένα και βέβαια καλυτερεύει δραματικά καθώς εισχωρείς στην πρώτη αίθουσα γεμάτη από τα ευρήματα των βασιλικών τάφων των Μυκηνών. Μια πραγματικά εντυπωσιακή συλλογή, τόσο σε εμφάνιση (είναι κυριολεκτικά ένας θησαυρός), όσο και σε ουσία αν σκεφτεί κανείς πόσο αναπτυγμένη τεχνοτροπία υπήρξε σε προϊστορικούς χρόνους. Ακολουθούν υπέροχα αγάλματα, ανάμεσα στα οποία και τα διάσημα χάλκινα αγάλματα του Ποσειδώνα/Δία (τι κρίμα που δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος είναι) και του εφίππου του Αρτεμισίου. Κρυφός θησαυρός είναι η Αθηνά της Βαρβακείου, το οποίο είναι ότι κοντινότερο θα δούμε ποτέ στο άγαλμα της Αθηνάς του Φειδία στον Παρθενώνα, καθώς θεωρείται το πιστότερο αντίγραφο του αγάλματος της παρθένου στην Ακρόπολη.

Αθηνά της Βαρβακείου

Αθηνά της Βαρβακείου

Μέσα σε όλα αυτά τα πανέμορφα εκθέματα αποφασίστηκε να παρουσιαστούν έργα 65 σύγχρονων ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για μια περιοδική έκθεση που διαρκεί από 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Πραγματικά ήταν μια κακή ιδέα. Ακόμα και σαν θεωρία με ξενίζει προσωπικά, αλλά η εκτέλεση ήταν ακόμη χειρότερη. Μετριότατης έως κακής αισθητικής πίνακες, άσχημα τοποθετημένοι ανάμεσα σε κλασσικής ομορφιάς αγάλματα. Άτσαλες κατασκευές δίπλα σε κούρους. Πραγματικά «βγάζει μάτι» η αντίθεση. Και δεν καταφέρνει να φέρει σε καμία αρμονία το παλιό με το καινούριο. Απλά απαξιώνει την όποια αξία των σύγχρονων έργων. Αυτό που σχεδόν με τρόμαξε και θεωρώ απαράδεκτο είναι το παρακάτω «άγαλμα» (;) δίπλα στον Δία.

Σκιάχτρο;

Σκιάχτρο;

Είναι σαν να προσπαθείς να καταστρέψεις κάτι πάρα πολύ όμορφο. Γιατί; Δεν ξέρω αν είναι θέμα μόνο της δικής μου αισθητικής. Θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις. Έχει δει κανείς σας την έκθεση;

Λυπάμαι όσους επισκέπτες (ειδικά αλλοδαπούς, που πιθανόν αυτή θα είναι η μοναδική τους επίσκεψη) περάσουν από το μουσείο αυτό το διάστημα και δούν αυτό το θέαμα. Θα αποκτήσουν λάθος γνώμη για έναν χώρο που θα έπρεπε να αναβαθμιστεί/ανακαινιστεί/ξανασυστηθεί στο κοινό και όχι να υπονομεύει την ίδια του τη φήμη.

Σημ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την κ. Παύλου, την εξαιρετική ξεναγό, που μας συνόδευσε για 1,5 ώρα στις αίθουσες του μουσείου και έκανε την επίσκεψή μας αξιομνημόνευτη.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, τηλ.2132144890
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00-20:00, Τρίτη έως Κυριακή και επίσημες αργίες: 09:00 – 16:00
Είσοδος: 7 ευρώ (ελεύθερη είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου)

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: