OK, είπαμε τα wine bar να γίνουν δημοφιλή και το ελληνικό κρασί να αποκτήσει περισσότερους fans. Του αξίζει άλλωστε. Αλλά το βήμα που τόλμησε να κάνει το γνωστό μας Fabrica de vino της Εμμανουήλ Μπενάκη, να ανοίξει καλοκαιρινό main-stream wine bar και μάλιστα mega διαστάσεων στην παραλία του Αλίμου μου φάνηκε όχι απλά τολμηρό αλλά ίσως υπερβολικό.

Το Fabrica de vino in the sand βρίσκεται στην “Ακτή του Ήλιου”, στη λεωφόρο Ποσειδώνος λίγο πριν τη διασταύρωσή της με την Αλίμου (με κατεύθυνση προς τη Γλυφάδα).

Κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια αντικρύζεις ένα τεράστιο beach bar με πολλά και ψηλά αρμυρίκια και τα γνωστά μιλιτέρ σκίαστρα να προσφέρουν ευπρόσδεκτη σκιά αλλά η διαφορά εδώ σε σχέση με άλλα beach bar είναι το διακοσμητικό ύφος. Το ξύλο κυριαρχεί παντού: deck, τραπεζοκαθίσματα, μπάρα, ψηλά βαρέλια κρασιού με στάμπες από οινοποιεία, όλα από ξύλο. Εντυπωσιακό το ότι όλος ο τοίχος πίσω από τη μπάρα είναι καλυμμένος με φιάλες από κρασί μέσα σε ειδικούς θαλάμους συντήρησης γιατί την πολλή τη ζέστη δεν την σηκώνει το κρασί.

Fabrica de vino in the sand 550

Εννοείται ότι μπροστά από όλο αυτό το σκηνικό είναι η οργανωμένη παραλία με τις ξαπλώστρες και όλα τα συναφή.

Εμείς το επισκεφτήκαμε λίγο μετά τη δύση του ηλίου και επειδή μετρούσε λίγες μόνο μέρες λειτουργίας ο κόσμος ήταν λιγοστός. Μέχρι να φύγουμε βέβαια έρχονταν παρέες συνεχώς.

Ο κατάλογος δίνει έμφαση στο κρασί το οποίο διατίθεται τόσο σε φιάλες όσο και σε ποτήρι. Εννοείται ότι λόγω καλοκαιριού το λευκό κρασί έχει τα πρωτεία αλλά υπάρχουν και μερικές δροσερές επιλογές σε μπύρες μεγάλων μεγεθών (750 & 1000 ml) οι οποίες ωστόσο μου φάνηκαν ακριβές (>12 Ε).

Στα μεζεδάκια (που μας έχει πιάσει μανία να τα λέμε τάπας στην Αθήνα) υπάρχει η γνωστή ποικιλία που βρίσκουμε και στην Εμ.Μπενάκη. Τα δοκιμάσαμε σχεδόν όλα και προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα μπιφτεκάκια, τα ψητά πλευρώτους, το χαλούμι με μαρμελάδα πορτοκάλι και σύκο και τη μεσογειακή πίτσα. Τα ντακάκια είναι αναμενόμενα ωραία ενώ το κοτόπουλο σε αμπελόφυλλο και η σαλάτα πατζάρι δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό. Στραβώσαμε μόνο με τα ψωμάκια που συνόδευαν την ποικιλία τυριών. Φαίνονταν μπαγιάτικα και ξαναζεσταμένα.

Fabrica de vino in the sand - μεζέδες

Τα παραπάνω συνόδευσαν αρκετές φιάλες κρασιού από την ποικιλία Μαλαγουζιά του κτήματος Παπαγιαννάκου, ένα ευκολόπιοτο αρωματικό κρασί από το Μαρκόπουλο (25 Ε). Σημειώστε ότι με κάθε φιάλη φέρνουν κι ένα κέρασμα (σε εμάς ήταν ψωμάκια με τόνο).

Η αλήθεια είναι ότι το περίμενα πολύ πιο μαζεμένο γιατί θεωρώ ότι οι χώροι που σερβίρουν κρασί για να έχουν ψυχή πρέπει να μην είναι τόσο μαζικοί. Αυτές οι διαστάσεις απαιτούν μια πολύ πιο εμπορική διαχείριση που δεν συνάδει με το πως φαντάζομαι τουλάχιστον εγώ ότι πρέπει να σερβίρεται το κρασί. Επίσης η φάση και η θέση απαιτούν και άλλα ποτά, πολλά κοκταίηλ αλλά και ροφήματα. Αυτό θα λυθεί πολύ σύντομα γιατί ξεκινούν συνεργασία με γνωστό bartender/mixologist.

Τέλος αυτό που θέλει φροντίδα είναι η μουσική. Το βράδυ που πήγαμε ήταν απογοητευτική, ένας αχταρμάς ξένων τραγουδιών ευρείας γκάμας από Lana del Rey έως club music. Η μουσική συνυπογράφει την ταυτότητα ενός χώρου. Πότε θα το αντιληφθούμε αυτό στην Αθήνα;


Fabrica de vino in the sand, Ακτή του Ήλιου & Άλιμος, 2103214148
WiFi: –
Smoking: Ναι (ανοικτός χώρος)
Θα ξαναπάς: Αναποφάσιστος

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: