Σε μια πραγματικά αξιοζήλευτη θέση, τη στοά Ράλλη, στην οδό Σουρή (μεταξύ Φιλελλήνων και Αμαλίας), άνοιξε πέρσι το Δεκέμβριο νομίζω, το By the glass, ένα wine bar αξιώσεων, το πρώτο που προσφέρει έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρασιών (19) σε ποτήρι!

Η μόδα των wine bars στην Αθήνα μετράει 1-2 χρόνια με πολλά ανοίγματα στην περιοχή του Συντάγματος. Μακράν των καπηλειών με ρετσίνα και χύμα κρασί που θα περίμενε κανείς, τα νέα wine bar είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού μόνο που εδώ η έμφαση δίνεται στις ελληνικές ετικέτες κρασιού αλλά και στα ελληνικά τυριά που συνήθως τα συνοδεύουν. Επειδή τα ενημερωμένα wine bars ήταν κάτι που πολλοί, οινολάτρες και παραγωγοί, επιθυμούσαμε από καιρό, ήταν αναμενόμενο ότι θα ανθούσαν μεσούσης της οικονομικής κρίσης όπου αναζητούνται επαγγελματικές διέξοδοι προς κάθε κατεύθυνση. Τα πιο σοβαρά από αυτά είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσουν μακροχρόνια εφόσον το κοινό ενημερωθεί/εκπαιδευτεί για τις ιδιαίτερες τοπικές ποικιλίες αλλά και το κρασί γενικότερα.

Το By the glass κάνει μια σοβαρή προσπάθεια. Το επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά ένα βράδυ Παρασκευής αφού προηγουμένως είχαμε κάνει κράτηση γιατί οι πληροφορίες μιλούσαν για το ότι ξεχειλίζει από κόσμο. Πράγματι όταν φθάσαμε ήταν χαλαρά από άποψη κόσμου και γρήγορα γέμισε αλλά όχι ασφυκτικά.

Ο χώρος, ζεστός και μοντέρνος σε καλωσορίζει ήδη από τη στοά όπου έχουν τοποθετηθεί μερικά “σαλονάκια”, αλλά είναι πιο ωραίος στον κυρίως χώρο του μπαρ, όπου η ξύλινη μπάρα, οι μαυροπίνακες, οι προθήκες με τα κρασιά (περίπου 90 ετικέτες) και τα μηχανήματα συντήρησης και σερβιρίσματος κρασιού σε ποτήρι σε συνδυασμό με την τζαζ μουσική δημιουργούν μια cosy ατμόσφαιρα. Στο βάθος, είναι πιο αδιάφορα όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα αλλά η θέα προς τη Ρωσική εκκλησία είναι όμορφη.

Μας ενημέρωσαν ευγενικά ότι τα κρασιά σε ποτήρι προσφέρονται στα 25, 75 και 150ml αλλά καθώς δεν ήμασταν σε διάθεση οινογνωσίας προτιμήσαμε να πάρουμε ένα μπουκάλι λευκό κρασί Καριπίδη ποικιλίας Chardonnay. Ξηρό, φρουτώδες αλλά και πλούσιο κρασί, ήταν μια επιτυχής ανακάλυψη.

Για να το συνοδεύσουμε επιλέξαμε μια ποικιλία νόστιμων ελληνικών τυριών και ένα ζεστό μεζέ, μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα. Από άλλους έχω ακούσει καλά λόγια για τα μπιφτεκάκια, οπότε σημειώστε το κι αυτό. Γενικά μη φανταστείτε γκουρμέ γεύσεις. Σπιτικές είναι το σωστό.

Έκπληξη η διάθεση magnum (1,5 lt) και double magnum (3 lt) φιαλών, που αρχικά μου φάνηκε περίεργο, αλλά αν πάτε με μεγάλη παρέα θα πυροδοτήσει πολλά αστεία και θα βολέψει (;) Επιπλέον η γεύση του κρασιού από φιάλη magnum θεωρείται από τους μύστες καλύτερη μια που το οξυγόνο που διαπερνά το φελλό έρχεται σε επαφή με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού οπότε η δράση του είναι πιο ήπια.

Στα αρνητικά το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο (παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες από γνωστούς αλλά και από τους ίδιους όταν πήραμε για την κράτηση) και κάποιοι μεγάλης ηλικίας θαμώνες, του παλαιοδημοσιογραφικού και πολιτικού κυκλώματος.

Ξέρω ότι το κρασί είναι πολύ έως πάρα πολύ ακριβό στην Ελλάδα και απευθύνεται σε ένα λίγο πιο ενημερωμένο adult κοινό, ίσως από 30 και άνω. Η φιάλη που πήραμε κόστισε 28 ευρώ και αυτό ακούγεται ακριβό στις μέρες μας. Ωστόσο αξίζει να υποστηριχτεί και να γίνει δημοφιλές μήπως και μειωθεί σημαντικά η τιμή του τόσο στις κάβες όσο και στα εστιατόρια.

Κι εδώ σταματώ. Τα λέμε στα wine bars. Cheers!


By the glass, Γ.Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Αθήνα, 2103232560
WiFi: Ναι
Smoking: Ναι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: