Το talk of the town για τη Θεσσαλονίκη το 2012 ήταν αναμφίβολα το άνοιγμα του μεζεδοπωλείου Έργον, ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο παντοπωλείο της οδού Κούσκουρα. Με το μενού να έχει επιμεληθεί ο γνωστός και συμπαθέστατος celebrity chef Δημήτρης Σκαρμούτσος, αλλά και με την συχνή του παρουσία στην κουζίνα, ήταν επόμενο να δημιουργηθεί αυτό το άνευ προηγουμένου buzz και να μην πέφτει καρφίτσα.

Ergon

Το Έργον άνοιξε αρχικά ως παντοπωλείο (chic) στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας και συσκευάζοντας κάτω από την δική του επωνυμία, παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα: όσπρια, βασιλομανίταρα Πίνδου, λάδια αρωματισμένα με τρούφα, πάστες, τόνο Αλοννήσου, διάφορα αλείμματα ψαρικών, αλείμματα φέτας με σκόρδο ή πιπεριά, μουστάρδες, σάλτσες και πολλά άλλα.

Το πρώτο deli ακολούθησε ένα δεύτερο στη Σάνη της Χαλκιδικής, στο οποίο αποφάσισαν να σερβίρουν και μεζέδες επιτόπου με χρήση των δικών τους προϊόντων. Το μενού κλήθηκε να σχεδιάσει, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Λογική συνέχεια της πολύ μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο, ήταν οι νέοι επιχειρηματίες να θελήσουν να μεταφέρουν το εγχείρημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε νέα διεύθυνση όπου παντοπωλείο και μεζεδοπωλείο θα μπορούσαν να συνυπάρξουν δίπλα-δίπλα.

Εμείς το επισκεφτήκαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων, Κυριακή, κατά τις 2 το μεσημέρι με τα μαγαζιά να είναι ανοικτά λόγω εορταστικού ωραρίου.

Πρώτη στάση το παντοπωλείο.

Ergon - deli

Πολύ ωραίος και μοντέρνος χώρος με την παραδοσιακή γιαγιά να δεσπόζει στον τοίχο και με αρκετό κόσμο να περιεργάζεται τα προϊόντα. Όμως καθώς ανησυχούσαμε μήπως δεν βρούμε τραπέζι στο μεζεδοπωλείο (δεν κάνουν κράτηση γαρ), δεν ψωνίσαμε κάτι εκείνη την ώρα. Την προσοχή μας τράβηξαν 3-4 προϊόντα όπως τα χιώτικα λαζανόφυλλα με πάπρικα, το φρέσκο ψωμί, το πετιμέζι από το Αίγιο και το ξύδι από ξινόμαυρο κρασί. Υποσχέθηκα να ξαναγυρίσω.

Δεύτερη στάση το μεζεδοπωλείο.

Ergon

Στενός χώρος με μικρά μαύρα τραπεζάκια, στρωμένα με χάρτινα σουπλά. Παρόμοιας αισθητικής με το παντοπωλείο (αν και λίγο πιο πρόχειρο) με απλά φωτιστικά-διάφανες λάμπες και ορατή την κουζίνα στην οποία μάλιστα εντοπίσαμε τον Σκαρμούτσο “επί το έργον”. Σταθήκαμε τυχεροί και βρήκαμε αμέσως τραπέζι για δύο άτομα, λίγο στριμωγμένα είναι η αλήθεια αλλά δίπλα σε ένα ευγενικό ζευγάρι, με το οποίο και ανταλλάξαμε γνώμες για τα πιάτα μας.

Το μενού περιλαμβάνει μεζέδες ταξινομημένους σε διάφορα επίπεδα τιμών: 3, 4, 5 , 7 και 8 ευρώ αλλά και πιάτα ημέρας γύρω στα 12 ευρώ. Παραγγείλαμε στη μέση πατάτες τηγανιτές με στάκα Χανίων (4€), πιτάκια με ανεβατό, πιπεριά και ρίγανη (4€), τόνο Αλονήσσου με φάβα από γίγαντες Πρεσπών και μυρωδικά (7€) και καλογερικά μακαρόνια ολικής άλεσης με καπνιστή μελιτζάνα, ντοματίνια, βασιλικό, ξινόγαλα και τρίμμα φέτας (7€) ενώ για ποτό επιλέξαμε χύμα κόκκινο κρασί.

Το κρασί και το καλαθάκι με το ψωμί ήρθαν άμεσα και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά καλά και τα δύο.

Οι τηγανιτές πατάτες σερβιρίστηκαν σε σουρωτήρι πάνω σε λαδόκολλα και δεν ήταν καθόλου τραγανές, αντίθετα είχαν πολύ λάδι και με την στάκα περιχυμένη από πάνω έδιναν μια πολύ “λιπαρή” εικόνα όσο και επίγευση και για αυτό δεν τις καταφέραμε όλες (άκουσον-άκουσον!). Αδικαιολόγητο ή απλά μια άτυχη στιγμή στην κουζίνα;

Ergon - πατάτες με στάκα & ψωμί

Ο τόνος με τη φάβα ήταν ένα ελαφρύ πιάτο που συνοδεύτηκε από λίγη ρόκα, ντοματίνια και πέστο. Η φάβα (πες το πουρέ καλύτερα) φασολιών ήταν αρκετά νόστιμη και της ταίριαζε πολύ η ανάμιξη με πέστο ενώ ο τόνος Αλοννήσου (που ήθελα πάντα να δοκιμάσω) ήταν ένα ξεψαχνισμένο κομμάτι (προφανώς όχι φρέσκο αλλά από βαζάκι-προϊόν της Έργον) με λάδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Δροσερό και ελαφρύ αποτέλεσμα, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες μου.

Ergon - Φάβα φασολιών με τόνο Αλοννήσου & Μακαρόνια με μελιτζάνα και ντοματίνια

Αντιθέτως ήταν πολύ νόστιμα τα καλογερικά μακαρόνια, τα οποία ήρθαν παραδοσιακά βρασμένα (τα ολικής άλεσης δεν μου αρέσουν al dente) και χωριάτικα σερβιρισμένα. Η καπνιστή μελιτζάνα σε συνδυασμό με τα ντοματίνια και τη γλυκειά πάπρικα είναι ένας γευστικότατος συνδυασμός στον οποίο αν προσθέσεις το ψημένο κομμάτι τυρί με το οποίο το σέρβιραν, τότε μιλάμε για βέβαιο win.

Για τα πιτάκια με το ανεβατό θα ήθελα να γράψω κάτι αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ, αν και κάναμε την υπενθύμιση στην κοπέλα που πήρε την παραγγελία μας. Φυσικά είχε χρεωθεί στο λογαριασμό μας αλλά εννοείται ότι αφαιρέθηκε στο τέλος.

Πράγμα που μας φέρνει στη γκρίνια περί service. Πραγματικά με τόσο μικρό χώρο, τόσο εύκολο στρώσιμο τραπεζιών και τόσο πολλά άτομα στο service απορώ πως υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις και αυτά τα λάθη. Επίσης ανεπίτρεπτο για εστιατόριο να έχει μία και μοναδική τουαλέτα για τόσο κόσμο.

Γενικά, αν και βρήκα καλή τη σχέση ποιότητας/τιμής στο Έργον, το κομμάτι περιβάλλον/service υστερεί. Όχι τυχαία στον ίδιο χώρο λειτουργούσε ένα ταχυφαγείο Goody’s πριν. Φαίνεται να κράτησαν τη λογική του fast food χώρου χωρίς όμως να έχουν fast και κυρίως σωστό, καλοκουρδισμένο service. Επιπλέον ένα μεζεδοπωλείο θέλει μεν γρήγορο service, απαιτεί δε άνεση χρόνου και απουσία άγχους και εκνευρισμών για τους θαμώνες προκειμένου να περάσουν πραγματικά καλά. Αυτά.

Σημ. Η πρώτη φωτογραφία είναι από τη σελίδα του Έργον στο fb.


Έργον, Κούσκουρα 3-5, Θεσσαλονίκη, 2310223550
WiFi: –
Smoking: στα εξωτερικά τραπέζια
Θα ξαναπάς: Ναι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: