Κι ενώ το βιβλίο “κοκτέηλ στην Αθήνα” έμοιαζε πια να φθάνει στο τέλος του, ξαφνικά προστέθηκε ένα ακόμη “κεφάλαιο”, αυτό των μοριακών κοκτέηλ.

Το νέο μπαρ MoMix στο Γκάζι πρωτοτυπεί, προσφέροντας μια νέα και ενδιαφέρουσα διάσταση σε μια έξοδο για ποτό. Όπως προδίδει το όνομά του, το οποίο προέρχεται από τον όρο Molecular Mixology, η σύνθεση των κοκτέηλ κατεβαίνει πια σε μοριακό επίπεδο με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων, ανάλογων με αυτές που χρησιμοποιούνται στη μοριακή γαστρονομία.

 

Σκοπός σε αυτή την κατηγορία κοκτέηλ είναι η δημιουργία νέων γεύσεων, υφών αλλά και οπτικών εφέ με χρήση διαφόρων καταστάσεων της ύλης (υγρή, στερεή ή αέρια), οι οποίες ενισχύουν την εμπειρία του ποτού, ανεβάζοντάς την σε άλλο γευστικό και αισθητικό επίπεδο. Όσοι από εμάς έχουμε δοκιμάσει πιάτα μοριακής κουζίνας, γνωρίζουμε ήδη για τη χρήση αφρών, υγρού αζώτου, τζελ ή ξηρού πάγου στην κουζίνα. Ίδιες είναι και οι τεχνικές για τη μίξη των συστατικών των μοριακών κοκτέηλ.

Έχοντας δοκιμάσει παλαιότερα τέτοια κοκτέηλ και όντας στο πνεύμα του “μικρού χημικού” είχα την περιέργεια να ερευνήσω το θέμα περαιτέρω. Έτσι ένα βράδυ Παρασκευής λίγο πριν τις γιορτές, βρεθήκαμε, μια παρέα 7 ατόμων στο MoMix. Με έκπληξη είδαμε τον ηθοποιό, ex-model Χρήστο Μάντακα να μας υποδέχεται στο σχετικά άδειο μπαρ (κατά τις 22:30), και αφού “διευθετηθήκαμε” σε μια γωνιά, αφιερωθήκαμε στη μελέτη του καταλόγου, ο οποίος εκτός από μοριακά κοκτέηλ, περιλαμβάνει και “ημιμοριακά” (με κάποιες προσθήκες αφρών ή τζελ) αλλά και κλασικά κοκτέηλ, ποτά και μπύρες. Όπως ήταν φυσικό, σύντομα ήρθαν να μας συμβουλεύσουν, αλλά με λύπη διαπίστωσα, ότι η παρουσίαση των μοριακών κοκτέηλ δεν γινόταν τόσο πειστικά δηλαδή με όλη την απαραίτητη γνώση του αντικειμένου αλλά στη φάση: “εσείς θέλετε μοριακό;” δίνοντας έναυσμα σε αρκετά αστεία στην παρέα.

Τέλος πάντων εγώ πήρα “ημιμοριακό” και συγκεκριμένα το Jack Sparrow, το οποίο και μου πρότειναν με βάση 2 ερωτήσεις: το είδος αλκοόλ που θα ήθελα (Re: ρούμι) και αν το θέλω δροσερό, γλυκό ή τι άλλο (Re: δροσερό).

Μέχρι να έρθει η παραγγελία μας περιεργαζόμαστε το χώρο, τον οποίο όλοι περιγράφουν ως βιομηχανικό αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο ζεστός ειδικά όταν χαμηλώνει ο φωτισμός. Χρήση φωτιζόμενης παλέτας (εδώ σε μεγάλη κλίμακα) σε συνδυασμό με μεταλλικά χρωματιστά σκαμπό και ιδιαίτερα φωτιστικά από χρησιμοποιημένες (;) λάμπες φθορισμού, τις οποίες ο interior designer έδεσε μεταξύ τους με κόκκινο σχοινί σε μια εύθραυστη κατασκευή (με πολύ υψηλό safety hazard αν με ρωτάς) σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσει τις δομές των μορίων. Πολύ ωραίο το καρό καναπεδάκι, τα χαρτοβάρελα-τραπέζια και το κεντρικό χαμηλό στοιχείο αλλά θεωρώ καλύτερο να καθίσει κανείς στο μπαρ για το χάζι της παρασκευής των κοκτέηλ.

Ο κόσμος λιγοστός στην αρχή με την πλάστιγγα να γέρνει εμφανώς προς τη μεριά των ανδρών, πύκνωσε μόνο κατά τις 12 με την προσθήκη κάποιων εντυπωσιακών παρουσιών του γυναικείου φύλου αλλά και πάλι ασφαλές συμπέρασμα δεν έβγαλα για τα “demographics”.

O Jack Sparrow ήρθε μετά από κάποια ώρα σερβιρισμένος σε ένα πανύψηλο δισκοπότηρο (30cm να πω;) που αν δεν ήταν γιάλινο θα το μπέρδευες με το Holy Graal. Όχι τόσο διακριτικό θα μου πείτε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα με τα κοκτέηλ. Πρόκειται για ένα daquiri με παλαιωμένο ρούμι, ανανά, passion fruit και ιβίσκο με το μοριακό στοιχείο να είναι ένα ζελέ από χυμό φράουλας και μήλου. Η γεύση ήταν εξαιρετική. Πλούσια αλλά απόλυτα ισορροπημένη ενώ το fun element, το ζελεδάκι με το χυμό, δεν πρόσθετε κάτι ιδιαίτερο κατά τη γνώμη μου και εκτός των άλλων η εξωτερική του επιφάνεια ήταν λίγο σκληρή.

Τα κοκτέηλ των υπολοίπων ήταν επίσης καλά αλλά δεν θα αναφερθώ σε αυτά γιατί δεν δοκίμασα.

Η μουσική ήταν lounge ανάλαφρη έως αδιάφορη, κάπως διεκπεραιωτική μέχρι να περάσει η ώρα και να έρθει (;) κάποιος γνωστός dj. Τελείως λάθος νοοτροπία για μένα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η μουσική πρέπει να γίνεται ενδιαφέρουσα μετά τις 12.

Τέλος επειδή το tech-nerd κομμάτι του εαυτού μου θεωρεί ότι δεν καλύφθηκα με μια μόνο φορά, λέω να ξαναπάω στο MoMix. Stay tuned για νέες περιπέτειες.


MoMix Cocktail bar, Κελεού 1-5, Γκάζι, Αθήνα, 6974350179
WiFi: Όχι
Smoking: Ναι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: