Δεν είναι μπύρα, δεν είναι σαμπάνια, είναι και τα δύο μαζί. Ποιος θα σκεφτόταν να κάνει αυτόν τον τόσο περίεργο συνδυασμό, ενός σχετικά «ταπεινού» ποτού όπως θεωρείται η μπύρα, με τη βασίλισσα των αφρωδών οίνων, την σαμπάνια;

Ο έπαινος (και πολλά βραβεία to go with it) ανήκει στη βελγική ζυθοποιία Brouwerij Bosteels η οποία συνέλαβε την ιδέα της μπυρο-σαμπάνιας DeuS, αποκαλούμενης ως Brut des Flandres.

 Πρόκειται για μια ξανθιά μπύρα με 11,5% αλκοολικό περιεχόμενο, η οποία απαιτεί μια πολύμηνη φροντίδα για την παρασκευή της. Αρχικά ζυμώνεται και ωριμάζει ως μπύρα στο Βέλγιο και κατόπιν πάει ένα ταξιδάκι στην Καμπανία (Champagne) της Γαλλίας όπου υφίσταται την τελική κατεργασία για την μετατροπή της σε σαμπάνια σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο (méthode champenoise).

Πως τη χειριζόμαστε λοιπόν αυτήν τη βασίλισσα, αυτή την σαμπάνια της μπύρας; Η απάντηση είναι όπως της αξίζει και ιδού το ritual.

Πριν την ανοίξουμε, τοποθετούμε τη φιάλη στο ψυγείο (στην συντήρηση) για 6-12 ώρες και κατόπιν σε σαμπανιέρα γεμάτη με πάγο. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε θερμοκρασία πόσης 2-4 βαθμών C, όπως προτείνει ο παραγωγός ή και λίγο χαμηλότερη αν προτιμάτε. Μετά το happy ποπ του φελλού, σερβίρουμε σε ποτήρια σαμπάνιας (αυτά που λέμε τουλίπες). Αν τα έχετε παγωμένα, ακόμη καλύτερα.

Τι βλέπουν τα μάτια μας; Μια μπύρα με ανοικτό, χρυσόξανθο χρώμα με άφθονο λευκό αφρό με πολύ λεπτές φυσαλίδες, o οποίος υποχωρεί σε λίγο.

Τι φθάνει στη μύτη μας; Βύνη προφανώς, μήλο, τσάι, βότανα και νότες από μπαχαρικά.

Τι χαίρεται ο ουρανίσκος μας; Η γεύση είναι ενδιαφέρουσα και σύνθετη. Θα περίμενα το άρωμα φρούτων, που είναι τυπικό στις σαμπάνιες να βγαίνει πιο έντονα, ωστόσο επικρατούν τα μπαχαρικά και ο “malt” χαρακτήρας της μπύρας. Το «ανθρακικό» γαργαλά τον ουρανίσκο ευχάριστα και το τελείωμα είναι αρκετά ξηρό με μια επίγευση ταννινών.

Συμπέρασμα: πολύ σοφιστικέ ποτό, ιδανικό να συνοδεύσει ένα τυρί με χαρακτήρα, ένα ιδιαίτερο φαγητό ή γλυκό ή να προσφερθεί ως απεριτίφ. Για ψαγμένες ψυχές με λεπτά γούστα και λεπτά γενικώς γιατί η DeuS, η «Dom της μπύρας» διατίθεται σε τιμές σαμπάνιας και όχι μπύρας.

Στην Ελλάδα θα την βρείτε έναντι περίπου 30€ εδώ.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: