Μια all times classic πρόταση για φαγητό σας επιφυλάσσουμε αυτή τη φορά με ένα εγγυημένης ποιότητας γνωστό εστιατόριο.

Το Γιάντες έχει ήδη διανύσει μια θητεία περίπου δέκα χρόνων στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, ξεκινώντας μάλιστα ως το πρώτο εστιατόριο που σέρβιρε πιάτα με βιολογικά υλικά, όπου βέβαια αυτό ήταν δυνατό. Όταν επιτέλους τα εστιατόρια της Αθήνας άρχισαν να στρέφονται προς την ελληνική κουζίνα με την πληθώρα των πρωτότυπων μεσογειακών συστατικών, το Γιάντες ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που μας «μύησαν» σε πληθώρα γευστικών μυστικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Θράκη, η Ήπειρος ή τα νησιά.

Σήμερα το Γιάντες, έχοντας αντέξει το τεστ του χρόνου, συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, πάντα σε ένα εξαιρετικά προσεγμένο περιβάλλον, μια υπέροχη μονοκατοικία με ένα ακόμη ωραιότερο κήπο στην οδό Βαλτετσίου, δίπλα στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα, στα Εξάρχεια.

Το κυρίως οίκημα είναι ο ορισμός της μεταμοντέρνας ταβέρνας  με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί και να σπάει μόνο από το γκρι-σιέλ χρώμα της σερβάντας, τα χρωματιστά πιατικά, τα κατάμαυρα μαχαιροπήρουνα και τα πολύχρωμα λουλούδια στα βαζάκια των τραπεζιών.

Έξω στην αυλή, μεγάλο τμήμα της οποίας προστατεύεται από τον ήλιο και το κρύο, επικρατεί μια έκρηξη χρωμάτων με τα φυτά και το δάπεδο από χρωματιστά πλακίδια να προσφέρουν ένα ιδανικά φιλικό και χαρούμενο background για να «συνευρεθούμε» με την παρέα, τους γονείς ή τον φίλο που μας επισκέπτεται από την επαρχία ή το εξωτερικό. Και το φαγητό φυσικά… πάει σύννεφο!

Και ήταν σε αυτή την αυλή που καθίσαμε την τελευταία φορά που το επισκεφτήκαμε, μια Κυριακή με φανταστικό καιρό.

Με το που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας το συρμάτινο καλαθάκι με τα εύγευστα ψωμάκια και το βουτυράκι, ξεκινήσαμε τη μελέτη του καταλόγου, επιλέγοντας γρήγορα και αβίαστα τα πρώτα: το εξαιρετικό τυρί Μαστέλο, το οποίο ψήνεται ελαφρά στη σχάρα και σερβίρεται με μαρμελάδα μανταρίνι (το απογειώνει), σούπα ημέρας (απλή χορτόσουπα), ρεβυθάδα (λευκή, σωστά βρασμένη), δροσερή σαλάτα σπανάκι-ρόκα με αχλάδι, σταφίδες, λιαστή τομάτα και μανούρι, κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα φέτας και το καλύτερο όλων: φρέσκο μοσχοχτάποδο με μέλι και τσιπς πατάτας.

Μια γεύση αξέχαστα νόστιμη με το χταπόδι να έχει μαλακώσει στη σάλτσα με το μέλι και τις τραγανές πατατούλες να απορροφούν σιγά σιγά τη σάλτσα και να λιώνουν ηδονικά στο στόμα. Ως άλλος Proust με τις madeleine αισθάνθηκα.

Για κυρίως επιλέξαμε το συκώτι σχάρας με καραμελωμένα κρεμμύδια, το οποίο ήταν  λίγο σκληρό, ίσως παραπάνω ψημένο αλλά νόστιμο, ένα «κριθώτο» (σαν risotto αλλά με κριθαράκι αντί για ρύζι) με γαρίδες και καραμελωμένα ντοματίνια, το οποίο μάλλον ήθελε λιγότερη σάλτσα αν με ρωτάς και μια νόστιμη καρμπονάρα, αρκετά καλή αλλά τελικά αταίριαστη με τα υπόλοιπα πιάτα. Γενικά τα ορεκτικά του Γιάντες μου φαίνονται πάντα πιο ενδιαφέροντα  από τα πιάτα και είναι αρκετά χορταστικά. Μπορείτε να τα πάρετε και ως κυρίως.

Συνοδεύσαμε τα παραπάνω με Ρεθυμνιακή βιολογική μπύρα και νεράκι βρύσης το οποίο φέρνουν εξαρχής από μόνοι τους (εκτιμητέο).

Καθώς το στομάχι είχε φουσκώσει επικίνδυνα, αποφύγαμε να πάρουμε αυτό το «σπασμένο» μιλφέιγ του καταλόγου και παραγγείλαμε μαζί με το λογαριασμό (κάτι παραπάνω από 25 το άτομο) μια παλέτα και ένα κλαρκ για να μας πάει μέχρι το αυτοκίνητο.

Η λαιμαργία γενικά δεν με χαρακτηρίζει, αλλά στο Γιάντες ειδικά δεν αντιστέκομαι.


Γιάντες, Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 2103301369
WiFi:
Smoking: Ναι έξω
Θα ξαναπάς: Φυσικά

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: