Spoilers ahead

Πίστευα ότι θα είναι μια μέτρια ταινία και οι βασικοί λόγοι που ήθελα να τη δω είναι: πρώτον ότι ο Nick Cave είναι ο σεναριογράφος και δεύτερον το cast. Ανάμεσα σε άλλους, παίζουν οι Tom Hardy, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Guy Pearce και ο τεράστιος Gary Oldman. Τελικά, ήταν καλύτερη από αυτό που περίμενα.

Lawless - Shia LeBeouf

Πρόκειται για την ιστορία 3 αδερφών, στην Βιρτζίνια, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Τα 3 αδέρφια παράγουν και διακινούν παράνομα αλκοόλ. Αν και η βασική ιστορία είναι αυτή του μικρού αδερφού, του Shia LaBeouf, που είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, θα έλεγα ότι με παρέσυρε περισσότερο ο χαρακτήρας του Tom Hardy. Κατ΄αρχάς να πω, ότι ο Shia LaBeouf έχει μια ελκυστικότητα σαν ηθοποιός. Νιώθεις ότι ίσως και να έχει να σου πει κάτι. Δεν ανήκει στην κάστα των ατσαλάκωτων, αδιάφορων, πανέμορφων νέων πρωταγωνιστών του Hollywood. Ωστόσο, αν και δεν ήταν κακός, δεν μπορώ να πω ότι ήταν άξιος πρώτος ρόλος στο Lawless (και βασικά σε καμία ταινία του – είδομεν). Στην ουσία βλέπουμε την πορεία του, από μικρότερος και πιο μαλθακός αδερφός, που δεν μπορεί να σκοτώσει ούτε ένα γουρούνι και ζει στην σκιά των 2 βίαιων αδερφών του, έως την ενηλικίωση του και δικαίωση των επιλογών του. Μια συνηθισμένη και απλή ιστορία, που όμως λόγω του συνδυασμού ρεαλισμού συναισθημάτων και σουρεαλιστικών χαρακτήρων, γίνεται ενδιαφέρουσα και απολαυστική.

Tom Hardy

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Shia LeBeouf είναι ο ζωώδης Tom Hardy, σε άλλη μια τρομερή ερμηνεία, που κινείται από τον απόλυτο τρόμο, μέχρι την πιο απρόσμενη κωμωδία. Ο χαρακτήρας που αποδίδει τόσο επιτυχημένα ο Hardy, είναι ο Forrest Bondurant, που έχει την φήμη του άτρωτου. Συνήθως μουγκρίζει, μιλάει λίγο και ψιθυριστά και αν και μπορεί να γίνει μέχρι και σουρωτήρι από τις σφαίρες, δεν πεθαίνει ποτέ. Πολλά γέλια βγαίνουν από αυτή τη θεματική, της αθανασίας του Forrest. Η Jessica Chastain, ως ερωτικό ενδιαφέρον του Forrest είναι βεβαίως ιδανική, και στη σκηνή λίγο πριν το τέλος της ταινίας, που προσπαθεί να τον αποτρέψει από το να πάει σε άλλη μια σφαγή, δίνει ένα mini ρεσιτάλ υποκριτικής.

Guy Pearce

Ο κακός της υπόθεσης, είναι μια καρικατούρα, μια μορφή βγαλμένη από κάποιο κώμικ και τον ενσαρκώνει επιτυχημένα ο Guy Pearce.  Αν και πρόκειται για ένα χάρτινο χαρακτήρα, γεμάτο κλισέ, ο Guy Pearce με το στοιχειωμένο παρουσιαστικό, καταφέρνει να αποδώσει τέλεια το απόλυτο κακό που αντιπροσωπεύει ο Charlie Rakes. Μίσος με κατέκλυζε κάθε φορά που εμφανιζόταν στην οθόνη, άρα μάλλον κάτι καλό έκανε ο κ. Pearce.

Dane DeHaan

Το cast συμπληρώνουν πολλοί καλοί ηθοποιοί. Η Mia Wasikowska, που αν και δεν ενθουσιάζει εδώ, είναι αυτό που πρέπει: η κοπελίτσα που ερωτεύεται ο Shia LaBeouf, αθώα αλλά και λίγο παιχνιδιάρα και κατά βάθος επαναστάτης. Η αποκάλυψη της ταινίας είναι ο Dane DeHaan, ο οποίος είναι ο μικρός και κουτσός συνεργάτης του LeBeouf, ο εγκέφαλος της παρασκευής του αλκοόλ, αλλά και της βελτίωσης κινητήρων (!) των πρώτων Ford αυτοκινήτων της εποχής. Ο DeHaan πρωταγωνιστούσε στην ίδια σειρά με τη Mia Wasikowska, το εκπληκτικό In Treatment, αλλά σε διαφορετικές σεζόν. Θα είχε ενδιαφέρον να τους βλέπαμε κάποτε μαζί, όπως φαίνεται από την μικρή συνύπαρξη τους εδώ.

Gary Oldman

Και τέλος υπάρχει και ο Gary Oldman, που όπως φαίνεται, του είναι το ίδιο εύκολο να παίζει τον μεσήλικα κατάσκοπο, τον ήρωα αστυνομικό στο πλευρό του Batman και τον γκάνγκστερ της ποτοαπαγόρευσης. Το λεπτό μουστάκι του και η φυσική του βίαια επιβλητικότητα δημιουργεί έναν πιο αληθινό Al Capone.

Nick Cave

Τελικά λοιπόν, δεν ήταν η δική μου αδυναμία στον Nick Cave, που με έκανε να αγαπήσω την ταινία, αλλά ο χειρισμός αυτής της αληθινής ιστορίας, με χιούμορ, δέος και αγάπη προς την εποχή και τους μικρό – μεγαλό απατεώνες της. Προφανώς, η μουσική των Cave και Warren Ellis είναι υπέροχη και μορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ιστορίας. ‘Ενα δείγμα:

Συνολικά, θα έλεγα ότι η συνεργασία του σκηνοθέτη John Hillcoat και του σεναριογράφου Nick Cave, αποδίδει αυτή τη φορά τα μέγιστα, παραδίνοντάς μας μια ταινία ισχυρά βίαιη, ενστικτωδώς απλή και παράλληλα απόλυτα σαρκαστική και απολαυστική. Προφανώς προτεινόμενη!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: