Ποιος δεν θυμάται τον Bob Ross; Η συμπαθέστατη, cult φιγούρα του ζωγράφου τοπίων με το άφρο-αφάνα μαλλί και τα μούσια, μας έκανε παρέα καθημερινά στην ΕΤ-3 πριν περίπου 10 χρόνια από τις 4 έως τις 4:30μμ. Σε μια φθηνή παραγωγή, δίχως κανένα φόντο ή σκηνικό και μόνο με τα σύνεργα ζωγραφικής του δίδασκε μια αμφισβητούμενη ζωγραφική τεχνική, η οποία ωστόσο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην Ελλάδα όπου ακόμη πωλείται η σειρά ειδών ζωγραφικής του.

Μάλιστα μέχρι πριν κάποια χρόνια έβλεπα να κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας ένα μικρό βανάκι, του οποίου ο μουσαμάς ήταν τυπωμένος με την μορφή του Bob να κρατάει την παλέτα του. Η έκπληξη όμως ήρθε όταν σε ένα εξοχικό σπίτι είδα στον τοίχο κρεμασμένο ένα έργο του. Στην πραγματικότητα δεν ήταν δικό του αλλά της έφηβης καλλιτεχνίζουσας κόρης των ιδιοκτητών, στο στυλ του Bob Ross. Τέτοια επιτυχία!

Θυμάμαι ακόμη την χαμηλών τόνων, καταπραϋντική φωνή του και την αντίστοιχης χροιάς φωνή της μεταγλώττισης που τόσους υπέροχους, δίωρους απογευματινούς ύπνους μου εξασφάλισε! Καλώ δε από αυτό το βήμα τη φωνή της μεταγλώττισης να ηχογραφήσει οπωσδήποτε ιστορίες, παραμύθια και ντοκυμαντέρ. Θα έχει συγκλονιστική επιτυχία με τους γονείς που προσπαθούν να κοιμήσουν τα βλαστάρια τους κι όχι μόνο.

Η γαλήνια φωνή εξηγούσε την τεχνική με τρόπο σαφή που ταυτόχρονα σε διαβεβαίωνε ότι ναι, θα τα καταφέρεις, μπορείς. Αρκεί να το πιστέψεις. Κι αν γίνει κάποιο λάθος δεν είναι παρά ένα ευτυχές ατύχημα που μπορεί να διορθωθεί ή και να μείνει εκεί. Σε κάποια φάση νόμιζες ότι σου προσφέρει συνολική ψυχολογική υποστήριξη για το τι πρόκειται να συναντήσεις μπροστά στη ζωή σου, για το ποιος είσαι πραγματικά και το πόσο μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.

Σταχυολογώ μερικές ατάκες:

“Στη ζωγραφική δε συμβαίνουν λάθη αλλά μικρά, ευχάριστα ατυχήματα. Είναι οι καλύτεροι φίλοι σας, συμφιλιωθείτε μαζί τους και προχωρήστε”

“Αν δεν σας ικανοποιεί αυτό που βγήκε τότε είστε πολύ τυχεροί διότι τότε μπορείτε να το αλλάξετε, να δημιουργήσετε έναν καινούργιο πίνακα”

“Αποφασίστε ποιες περιοχές στον καμβά θα φωτίσετε. Αλλά προσοχή! Μην τις φωτίσετε όλες. Πρέπει να αφήσετε σκοτεινά σημεία για να έχει ο πίνακάς σας βάθος και ενδιαφέρον”

Από την άλλη, η φρασεολογία του αποτέλεσε πηγή για πολλά γέλια.

Κατ’αρχήν οι περιγραφές των χρωμάτων. Πιστές μεν στην ζωγραφική ορολογία αλλά αστείες για το ευρύ κοινό: κόκκινο της Σιένα, καφέ βαν ντάϊκ, πρωσικό μπλε, μπλε του κοβαλτίου, κίτρινο του καδμίου, λευκό του τιτανίου και οι μεταξύ τους μίξεις.

Δεύτερον τα σύνεργα και κυρίως το πινέλο-βεντάλια. Πόσα ξερακιανά ή evergreen trees μπορείς να κάνεις με αυτό;

Έπειτα η περιγραφή της ροής της κατασκευής ενός πίνακα. Εκεί όπου στον καμβά δεν υπάρχει τίποτε, ξεκινάει το μάθημα με εκφράσεις του τύπου:

“Ίσως στον κόσμο μας να ζει εδώ ένα μικρό, ευτυχισμένο δέντρο”

“Το οποίο χρειάζεται ένα φίλο, ένα δεύτερο, μικρότερο δέντρο”

“Κι ίσως ένα μικρό σκιουράκι ή κι άλλα πλάσματα του δάσους”

“Κι αυτό το σπιτάκι ήταν εδώ όλη την ώρα και είναι καιρός να αποφασίσουμε να το φέρουμε στην επιφάνεια του καμβά ζωγραφίζοντάς το”

“Ίσως κι αυτό το δρομάκι που χάνεται στο δάσος. Δεν ξέρουμε που οδηγεί. Δεν μας νοιάζει στην πραγματικότητα”

“Μα πόσα ωραία πράγματα συμβαίνουν εδώ!”

Για να πούμε την αλήθεια τα έργα του είναι παρόμοια με αυτά που βρίσκεις να πωλούνται από καλλιτέχνες του δρόμου σε πολλά μέρη του κόσμου. Στο όριο του κιτς, άνετα κάνουν παρέα σε ένα τοίχο με ένα κεντημένο πίνακα, τη φωτογραφία του γάμου, μια βενετσιάνικη μάσκα ή ένα αφρικανικό ξόανο.

Η τεχνική του Bob Ross (wet-on-wet) είναι πρωτότυπη για πολλούς, αλλά τα έργα των μαθητών είναι προφανώς  πανομοιότυπα ενώ μεγάλη είναι η αμφιβολία αν κάποιος από αυτούς θα κατορθώσει να εξελιχθεί έχοντας διδαχτεί μόνο αυτή την τεχνική. Θα μου πείτε ότι και από τα εργαστήρια της δικής μας Σχολής Καλών Τεχνών, πόσες κόπιες των αντίστοιχων καθηγητών βγαίνουν κάθε χρόνο;

Κλείνω με Bob Ross quote:

“I’d like to wish you happy painting and God bless”

ΥΓ: Links (not so useful)

1. www.bobross.com

2. Αποσπάσματα από τις ενότητες των εκπομπών του στα ελληνικά  (παρεμβολές με τα στοιχεία του διαθέτη των dvd του)

3. Remix song «Happy Little Clouds», εμπνευσμένο από τον Bob Ross (Lol) – Βγήκε το καλοκαίρι.

4. Και ένας τύπος που κάνει μάθημα ζωγραφικής στα ελληνικά, ντυμένος Bob Ross.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: