Μια από τις πιο αναπάντεχες αλλά και πιο ευτυχείς ανακαλύψεις του καλοκαιριού που μας πέρασε ήταν αυτή της μπύρας υψηλού αλκοολικού περιεχομένου.

Η φάση με τις κανονικές μπύρες είναι γνωστή: απεριόριστη ποικιλία τύπων, γεύσεων και προελεύσεων (τουλάχιστον στις ενημερωμένες μπυραρίες), αλλά για να «ευθυμήσεις» βρε παιδί, πρέπει να «τουμπανιάσεις» πίνοντας 3-4 μπουκάλια, με τα γνωστά side-effects των συχνών επισκέψεων ξέρετε πού.

Ψάχνοντας λοιπόν να πάρω κάτι δροσερό για μια καλοκαιρινή φιλική συγκέντρωση που να μην είναι  κρασί, σκέφτηκα να πάρω μερικές μεγάλες φιάλες μπύρας (750 ml). Αυτές έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στα κάτω ράφια των σούπερ μάρκετ, και με έκπληξη διαπίστωσα ότι συμπεριλαμβάνουν  αρκετά ενδιαφέρουσες ετικέτες μπύρας υψηλού αλκοολικού περιεχομένου (από 6 έως >12%) κυρίως από το Βέλγιο, όπου ταπεινά πιστεύω ότι φτιάχνουν ίσως την καλύτερη μπύρα.

Η πρώτη αγορά ωστόσο ήταν μια γαλλική μπύρα, η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από την παρέα κι έτσι υπήρξε και άλλη, και άλλη και άλλη…  Στο τέλος της «ενδελεχούς» αυτής μελέτης, έφθασα να έχω δοκιμάσει έναν ικανό αριθμό μαρκών για να τολμήσω να προτείνω μερικές προς γνώση και συμμόρφωση… ε, απόλαυση!

Χωρίς σπόνσορες λοιπόν και με βάση δοκιμή αλλά και διαθεσιμότητα στα σούπερ μάρκετ, ξεχώρισα μερικές:

Trappistes Rochefort 10, 11,3%

Βελγική μπύρα Τραπιστών από την Brasserie de Rochefort. Διαθέτουν 3 τύπους από τους οποίους δοκίμασα την 10 δηλαδή την πιο δυνατή (11,3%), μια σκούρα καστανή μπύρα με κρεμώδη μπεζ αφρό που διαρκεί.

Η γεύση της είναι πολύπλοκη αλλά αρμονική με νότες καμένης ζάχαρης, σκούρων φρούτων, καφέ και μπαχαρικών.

Η επίγευση είναι απολαυστική και διαρκείας ενώ το υψηλό ποσοστό αλκοόλ τσιμπάει λίγο τον ουρανίσκο, κάτι που ισχύει για όλες τις υψηλού περιεχομένου σε αλκοόλ μπύρες.

Chimay Premiere, 7%

Βελγική μπύρα Τραπιστών με ωραίο βαθύ κοκκινωπό/χάλκινο χρώμα και πλούσιο αφρό. Πικρούτσικη γεύση με νότες ώριμων φρούτων, σταφίδας, κανέλας και καστανής ζάχαρης.

Αρκετά δροσιστική.

Είναι OK με φαγητό, ιδανική με ποικιλίες διαφόρων τύπων (τυριά, αλλαντικά ακόμη και ψαρικά).

La Trappe, 7, 8 & 10%

Η ζυθοποιϊα Koningshoeven είναι η μια από τις επτά ζυθοποιϊες Τραπιστών στον κόσμο και η μόνη εκτός Βελγίου (βρίσκεται στην Ολλανδία). Παράγει τρεις τύπους μπύρας με διπλή, τριπλή και τετραπλή ποσότητα βύνης σε σχέση με την απλή μπύρα τραπιστών και αντίστοιχα διαφορετικά ποσοστά περιεχόμενου αλκοόλ:

Η Dubbel (7%) έχει ένα υπέροχο καφεκόκκινο-ρουμπινί χρώμα και μια ελαφριά αρωματική γεύση με νότες καραμέλας, μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων. Αφήνει μια δροσερή επίγευση.

Η Trippel (8%) είναι μια σκούρα ξανθιά μπύρα, με έντονη προσωπικότητα. Η πλούσια γεύση της χαρακτηρίζεται από νότες φρούτων, μπαχαρικών και μελιού. Αφήνει μια φρουτώδη, γλυκόπικρη επίγευση.

Η Quadrupel (10%) είναι μια καστανή, κρεμώδης μπύρα με πιο έντονη και γεμάτη γεύση η οποία χαρακτηρίζεται και από ξυλώδεις νότες μια που αφήνεται να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Σκούρα φρούτα, καραμέλα, βανίλια και μπαχαρικά, παρόντα και εδώ σε υπερθετικό βαθμό.

Από τις τρεις βάζω πρώτη την Quadrupel (ιδανικά πίνεται μόνη της ή συνοδεία τυριών) και μετά την Dubbel (απολαυστική και με το φαγητό).

La Goudale, 7,2%

Φτιάχνεται στη Γαλλία με βάση μια μεσαιωνική συνταγή (μου αρέσουν αυτές οι λεπτομέρειες) από τη ζυθοποιϊα Les Brasseurs Gayant.

Ξανθιά χρυσαφένια μπύρα με 7,2% αλκοόλ, με ενδιαφέρουσα,  ισορροπημένη γεύση  με νότες εσπεριδοειδών και μπαχαρικών και δροσερή επίγευση.

Enjoy!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: