Στη καρδιά των «Μικρών Άλπεων» (Alpilles), κάτω απο το πανέμορφο χωριό Les Baux de Provence της Νότιας Γαλλίας, στο μνημειώδες «Λατομείο του φωτός» (Carrierès de Lumières), είχα τη τύχη να δω μια εξαιρετική multimedia προβολή.

Σε αυτό το εντυπωσιακό παλιό λατομείο προβάλλονται κάθε χρόνο video art παραστάσεις με διαφορετικό θέμα, όπως αυτή τη χρονιά, με θέμα τους πίνακες του Van Gogh και του Gauguin, με μουσική υπόκρουση κλασσικών και μοντέρνων έργων.

Οι πίνακες των δύο ζωγράφων προβάλλονται στους τεράστιους (14 μέτρων) τοίχους, κολώνες και πατώματα του λατομείου δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση, παρασύροντας με σε ενα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι, σε μια άλλη εποχή. Είναι η πιο μεγάλη multimedia εγκατάσταση που έχω δει, αλλά και η μεγαλύτερη στη Γαλλία με 70 video-projecteurs και 70 servers που προβάλλουν τις εικόνες σε μια επιφάνεια μεγαλύτερη απο 6,000 τετραγωνικών μέτρων!

Taitiennes

Taitiennes

Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά απόλαυσα τους πίνακες του Gauguin και του Van Gogh σε τεράστιες διαστάσεις, όπου κατά τη γνώμη μου, αναδύονταν πολύ πιο έντονα η διαφορετική χρήση των χρωμάτων μέσα απο τοπία του Βορρά (Βρεττάνη και Κάτω Χώρες), τα νησιά του Gauguin και τους πίνακες και ένιωσα σα να ήμουν μέρος των θεμάτων τους.

Danseuses

Danseuses

Tα ηχητικά εφέ και η μουσική κλασσικών και μοντέρνων συνθετών (Debussy, Rachmaninov αλλά και έθνικ μουσικής) με παρέσυραν πιο βαθιά στο συναίσθημα που έβγαζε ο κάθε πίνακας αλλά και πιο κοντά στην εποχή και στους τόπους που έζησαν και εμπνεύστηκαν αυτοί οι ζωγράφοι. Δεν θα ξεχάσω το έντονο κίτρινο χρώμα απο τους τοίχους των σπιτιών της Άρλ αλλά και των χωραφιών του γαλλικού νότου, ενα χρώμα που με έκανε να νιώσω τη δύναμη του φωτός της Μεσογείου κάτι που δεν το έχω νιώσει ποτέ τόσο έντονα στα έργα του μέσα στο μουσείο.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω και μια πολύ εντυπωσιακή μικρού μήκους προβολή με τίτλο «Μεταμόρφωσις», με θέμα τη δημιουργία του κόσμου μέσα απο τα ηφαίστεια, τις καταιγίδες, τη φύση, η οποία αναδύει ακόμα περισσότερο την απίστευτη αυτή τεχνική των καινούργιων πολυμέσων.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: