Θα ολοκληρώσουμε την τριλογία «Πολίτικες γεύσεις» με το τρίτο και τελευταίο μέρος προσκαλώντας σας να ανακαλύψετε το αυθεντικό: Πολίτικες γεύσεις στην ίδια την Πόλη.

Η Κωνσταντινούπολη είναι πλέον μια μητρόπολη της οποίας οι ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια είναι ιλιγγιώδεις με όλα τα οφέλη και τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται: από τη μια τραγική και άναρχη επέκταση της πόλης με συρροή πληθυσμού από πολλές περιοχές της Τουρκίας και από την άλλη έργα υποδομής, εμπορικά κέντρα, αναπαλαιώσεις ιστορικών κτιρίων, εκμοντερνισμός σε πολλά επίπεδα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών κουζινών με τη διαφορά ότι εδώ, αντίθετα με το τι συνέβη στην Ελλάδα του χρηματιστηριακού boom στα 90’s και τα 00’s, η παραδοσιακή κουζίνα δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν εστιατόρια με κάποιο αστέρι Michelin όπως στην Αθήνα, ωστόσο στην Πόλη έχουν κατορθώσει κάτι σημαντικό: να διατηρήσουν ατόφια την γευστική εμπειρία.

Ας δούμε λοιπόν τρία γνωστά εστιατόρια:

Hamdi

Η κλασική πρόταση για κεμπάπ. Λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 σε μια εξαιρετική θέση στο Eminonu, δίπλα στην Αιγυπτιακή αγορά (παζάρι μπαχαρικών) και προσφέρει εξαιρετική θέα προς τον Κεράτιο, το Γαλατά και τον Βόσπορο. Κλείστε ή πείτε στο ξενοδοχείο σας να σας κλείσουν τραπέζι στον τελευταίο όροφο και οπωσδήποτε κοντά στην τζαμαρία για να απολαύσετε την πανοραμική θέα.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε Doner (είναι με διαφορά ο πιο νόστιμος γύρος που έχω φάει στην Πόλη) και από τα 17 είδη κεμπάπ που προσφέρουν  το κεμπάπ μελιτζάνας (patlican kebap) ή αυτό με το φυστίκι (fistikli kebap). Σημειωτέον ότι ο κιμάς που χρησιμοποιούν αποτελείται από 50% αρνίσιο και 50% μοσχαρίσιο, οπότε το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το σκέτο αρνίσιο. Καμία σχέση φυσικά με το τι τρώμε στην Αθήνα για κεμπάπ. Τα κρέατα είναι πολύ καλής ποιότητας και γενικά μαρινάρονται οπότε είναι πιο νόστιμα και πιο τρυφερά. Για ορεκτικά δοκιμάστε την τραγανή «τουρκική πίτσα» όπως αρέσκονται να αποκαλούν οι Τούρκοι το λαχματζούν (lahmacun), μια λεπτή πιτούλα με στρώση καρυκευμένου αρνίσιου κιμά στίβοντας λίγο λεμονάκι πάνω της, το αυθεντικό χούμους, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και οπωσδήποτε μια σαλάτα γκιαούρ νταβού (ψιλοκομμένη ντομάτα με καρύδια και σως ρόδι) με την οποία θα γεμίσετε ζεστά πιτάκια που θα σας φέρουν και θα τα τρώτε ως σαντουϊτσάκια! Επίσης προσθέστε και λίγο από το νοστιμότατο τυρί που φέρνουν (κάτι σαν τουλουμοτύρι). Δεν υπάρχει! Τέλος μη τυχόν φύγετε χωρίς να γευτείτε το katmer! Είναι ένα είδος μπακλαβά με στρώσεις φύλλο, φιστίκι και καΪμάκι. Ιδανικά το συνοδεύετε με ένα τούρκικο μαύρο καφέ, σκέτο αν το αντέχετε.

Τιμή κατ’άτομο: 25-30€

www.hamdi.com.tr

Borsa

Turkish chic, πολυβραβευμένο εστιατόριο που σερβίρει εκμοντερνισμένη, τουρκική-οθωμανική κουζίνα. Ξεκίνησε το 1927 και λειτουργεί σε τρεις διευθύνσεις. Το πιο όμορφο από όλα είναι αυτό που στεγάζεται σε μια βίλλα στο Kandilli. Εμείς επισκεφτήκαμε αυτό που είναι δίπλα στο Hilton, περίπου 15 λεπτά περπάτημα από την πλατεία Taksim. Το εσωτερικό είναι καλαίσθητο με μοντέρνα φωτιστικά, άνετες πολυθρόνες και ωραίους πίνακες Τούρκων καλλιτεχνών ενώ η minimal βεράντα του έχει θέα στο Βόσπορο, την πρώτη γέφυρα και το στάδιο της Besiktas. Ο κόσμος που συχνάζει είναι επιχειρηματίες, αλλά και οικογένειες μεσο-ανώτερης τάξης οπότε καλό θα ήταν να ντυθείτε λίγο καλύτερα αν αποφασίσετε να πάτε.

Δοκιμάσαμε μια εξαιρετική ντοματόσουπα, ένα νοστιμότατο μαντί (τουρκικά ραβιόλι με γέμιση αρνίσιου κιμά, τα οποία σερβίρονται με γιαούρτι και σάλτσα με κόκκινη πιπεριά) και μια δροσερή ανάμικτη σαλάτα. Ως κυρίως επιλέξαμε αρνί με πουρέ μελιτζάνας και αρωματικό πιλάφι με σταφίδες και μοσχαρίσιο ντονέρ επίσης με πιλάφι. Πολύ νόστιμα και με ιδιαίτερο μαρινάρισμα τα κρέατα, σερβιρισμένα σε μικρές μερίδες όσο έπρεπε για να μην μας πέσουν (θεωρητικά) βαριά. Για γλυκό επιλέξαμε παγωτό βανίλια το οποίο ήρθε πάνω σε μια βάση από αποξηραμένα βερύκοκα, σύκα και ξηρούς καρπούς (ήταν λίγο παραπάνω γλυκό από όσο θα το ήθελα) και ένα τέλειο σορμπέ λεμόνι, ό,τι έπρεπε για να δροσίσει τον ουρανίσκο.

Τιμή κατ’άτομο: 40+€

www.borsarestaurant.com

Mavi Balik

Μια εξαιρετική πρόταση για ψάρι σε ένα από τα εστιατόρια με την καλύτερη θέα στην Πόλη. Θα το βρείτε στο Kuruçeşme, αμέσως μετά το Ortakoy και την πρώτη γέφυρα, σχεδόν δίπλα στο club Reina. Προτιμότερο να πάτε για δείπνο για να απολαύσετε το light show της πρώτης γέφυρας από μακριά. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Μπαίνοντας στην είσοδο θα βρείτε το ψυγείο με τα ψάρια και θα επιλέξετε αυτό που θέλετε για να σας το ζυγίσουν και εν συνεχεία να το ψήσουν όπως θέλετε. Εμείς επιλέξαμε ένα ροφό και ζητήσαμε να μας το ψήσουν σε κρούστα αλατιού. Ιδού τι ήρθε στο τραπέζι μας:

Ο σερβιτόρος, μάστορας του είδους «πελέκησε» την χοντρή κρούστα αλατιού και εν συνεχεία σε τρεις κινήσεις καθάρισε το ψάρι για να μας σερβίρει ακριβοδίκαια ένα από τα πιο καλοψημένα, τρυφερά και νόστιμα ψάρια που έχω φάει ποτέ. Περιττό να πω ότι το show παρακολουθούσε όλο το μαγαζί μια που πριν φέρουν το ταψί το περιχύνουν με οινόπνευμα και το ανάβουν.

Για ορεκτικά δοκιμάσαμε τραγανά, τηγανιτά καλαμαράκια, μαριναρισμένο λαυράκι, μύδια γεμιστά με ρύζι, πιπεριά Φλωρίνης και κουκουνάρι αλλά και μια σαλάτα βραστών λαχανικών. Ήπιαμε παγωμένη Yeni Raki all the way.

Τέλος για επιδόρπιο πήραμε ένα ωραία μελωμένο σεκέρ παρέ (κάπως σαν τούρκικο μελομακάρονο) και μια ποικιλία δροσερών καλοκαιρινών φρούτων.

Τιμή κατ’άτομο: 50+€

www.mavibalik.com

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: