Για το Εκμέκ της Ρένας είχα διαβάσει πολύ θετικά σχόλια σε γκουρμέ περιοδικά των κυριακάτικων εφημερίδων αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα να δοκιμάσω κάποιο γλυκό από εκεί κυρίως γιατί βρίσκεται πολύ μακριά από το σπίτι μου. Μια επαγγελματική υποχρέωση όμως στα Βριλήσσια, με έφερε μπροστά στο μίνι ζαχαροπλαστείο της Ρένας οπότε, χωρίς δεύτερη σκέψη, υπέκυψα στον πειρασμό.

Κάπως όπως είχε ξεκινήσει και η Δέσποινα με τα περίφημα millefeuille της, έτσι και η κα Ρένα, από την Αγριά Βόλου, άνοιξε ένα μονοθεματικό ζαχαροπλαστείο ποντάροντας σε ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά, το εκμέκ.

Το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο της λεωφόρου Πεντέλης  με τα κυπαρισσί και μπεζ χρώματά του, τα παραδοσιακά ξύλινα έπιπλα και τη μικρή βιτρίνα-ψυγείο προσφέρει δύο μόνο γλυκά παρασκευής του: το κλασικό εκμέκ και μια παραλλαγή του, το δροσερό τσιζμέκ.

Παραγγέλνω και τους δύο τύπους ενώ ταυτόχρονα συζητώ με την συμπαθέστατη κα Ρένα Αλεξίου η οποία αναφέρεται αναλυτικά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί δίνοντας έμφαση στην βολιώτικη προέλευση: χειροποίητο καταϊφι από το εργαστήριο του Στέφανου Δεσποτόπουλου, γάλα και βούτυρο με ιδιαίτερη ξεχασμένη γεύση από την γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Το κλασικό εκμέκ, μια οικογενειακή και το δίχως άλλο επιτυχημένη συνταγή, είναι ένα ισορροπημένο και ανάλαφρο γλυκό, πλούσιο σε γεύση, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με υπέρ-σιροπιασμένα εκμέκ που ίσως να έχετε δοκιμάσει. Η βάση του είναι καταϊφι καλοψημένο (επιτέλους) με σωστή αναλογία βουτύρου και σιροπιού. Στη μέση μια στρώση αφράτης κρέμας με ωραία οσμή γάλακτος και από πάνω ελαφριά, σχεδόν άγλυκη, λευκή σαντιγί. Αν το επιθυμείτε πασπαλίζουν αμύγδαλο από πάνω. Πολύ ταιριαστό και προσθέτει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Το τσιζμέκ είναι μια διασταύρωση του cheesecake με το εκμέκ. Διατηρείται η ίδια βάση από καταϊφι και στη μέση μπαίνει μια σφιχτή αλλά ελαφριά, σχεδόν άγλυκη κρέμα από γιαούρτι και ανθότυρο από το παραδοσιακό τυροκομείο Νάκας, στην Αμφιλοχία. Πάνω- πάνω το κλασικό γλυκό κουταλιού βύσσινο και ολίγη σαντιγί να το συγκρατεί στη θέση του. Αποτέλεσμα ελαφρύ και δροσερό στο οποίο διακρίνεις τρεις γεύσεις: γλυκειά στη βάση, ουδέτερη έως υφάλμυρη στην κρέμα και υπόξινη στο βύσσινο. Ιδανικό για να συνοδεύσει το απογευματινό καφεδάκι στη βεράντα.

Στο  Εκμέκ της Ρένας θα βρείτε επίσης μια ποικιλία από γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες φτιαγμένα από την ομάδα γυναικών του αγροτικού συνεταιρισμού Ανηλίου σε αρκετές και πρωτότυπες γεύσεις: περγαμόντο, λεμόνι, πορτοκάλι, κυδώνι, ντοματάκι, μελιτζανάκι, κολοκύθι, κάστανο, καρύδι, φράπα.

Οι τιμές για τα εκμέκ/τσιζμέκ είναι στα 2,80€ το τεμάχιο ενώ μπορείτε να τα παραγγείλετε και σε μικρότερα κομμάτια (ακριβώς το μισό μέγεθος της φωτογραφίας) για κέρασμα στο γραφείο ή σε γιορτή.

Το κατάστημα Εκμέκ της Ρένας ψηφίστηκε στις 100 καλύτερες γαστρονομικές επιλογές για το 2012 από το περιοδικό Bήμα Gourmet και φέρει στις συσκευασίες του το ειδικό σήμα διάκρισης.


Το Εκμέκ της Ρένας, Λεωφ.Πεντέλης 98, Βριλήσσια, 2111830489
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: