Δύο τηλεοπτικές ώρες πριν το τέλος της 5ης σεζόν του Mad Men, μας περίμενε ένα καταπληκτικό επεισόδιο, ως φυσικό αποκορύφωμα των τελευταίων σταθερά ανοδικών σε ποιότητα και εμβάθυνσης  χαρακτήρων επεισοδίων. Ακολουθεί πληθώρα spoilers.

Η θεματική του επεισοδίου επικεντρώνεται  στις 2 γυναίκες του γραφείου: την εκρηκτική κόκκινη Joan και την βασική συνεργάτη του Don, Peggy. Η Joan στην ουσία εκπορνεύεται για να καταφέρει η εταιρεία να αποκτήσει τον πολυπόθητο λογαριασμό της Jaguar. Έχει τρομερό ενδιαφέρον, ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε η εταιρεία και η ίδια η Joan, σε αυτή την απόφαση. Η πρώτη προσέγγιση του Pete – που για άλλη μια φορά μας παρουσιάζεται ως απόλυτα σιχαμερός (ναι!) χαρακτήρας – είναι εξοργιστική και προσβλητική. Όμως, γλιστερά και ύπουλα καταφέρνει να πλασάρει την ιδέα στους υπόλοιπους εταίρους και τελικά ο Lane (τρομερός ο Jared Harris), θέλωντας τουλάχιστον να συμβουλεύσει την Joan, της προτείνει να ζητήσει πολλά (το 5% της εταιρείας) για να χαραμίσει αυτή τη νύχτα. Το προφανές statement είναι, για άλλη μια φορά, η σεξιστική συμπεριφορά της εποχής, που τελικά δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει και τόσο πολύ μετά από 40κάτι χρόνια. Και οι ίδιες οι γυναίκες βεβαίως αποδέχονται αυτό το ρόλο και υποβιβάζουν τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας το φύλο τους για να τα καταφέρουν στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό έκανε και η Joan, η οποία απέκτησε αυτό που της άξιζε δικαιωματικά, με τον λάθος τρόπο.

Joan gets a gift...

Joan gets a gift...

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Don Draper, ο κατά τα άλλα αδίστακτος, είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται να προστατέψει την Joan και αντιτίθεται ξεκάθαρα στην ιδέα. Μάλιστα φτάνει και στο σπίτι της για να την αποτρέψει, μόνο που αποδεικνύεται (με ένα ωραίο τέχνασμα μοντάζ), πως είναι ήδη αργά. Μια αναγκαία ίσως συγγραφική κίνηση, γιατί πρέπει να παραμείνει συμπαθής ο κύριος χαρακτήρας της σειράς. Ο πάντα οριακά καλός/κακός.

Στην δεύτερη ιστορία, που αφορoύσε την Peggy Olson είδαμε την απόφαση της να φύγει από την εταιρεία του Don. Από τον Don. Και πάλι είναι ξεκάθαρο ότι η Peggy, αν ήταν άντρας θα είχε ήδη γίνει συνέταιρος, αλλά όντας γυναίκα και επιλέγοντας να δουλέψει ως άντρας, κέρδισε αναγνώριση, αλλά όχι τόση όση αξίζει. Με χαρά φεύγει από την παρακμασμένη Sterling Cooper Draper Pryce στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου, την ώρα που περιμένει το ασανσέρ – το μέλλον της. Αλλά η αξέχαστη σκηνή, είναι αυτή που μόλις έχει προηγηθεί, με την Peggy να δίνει παραίτηση και τον Don να της δίνει το πιο μακροχρόνιο χειροφίλημα στην πρόσφατη τηλεοπτική ιστορία! Εκεί που περιμέναμε να δούμε έκρηξη και θυμό, ο Don παραδίδεται και υποκλίνεται στην συμπρωταγωνίστριά του, εξυψώνοντας έτσι την πλατωνική αυτή σχέση σε άλλο επίπεδο. Και έτσι η Peggy πήρε αυτό που πάντα ήθελε. Την απόλυτη παραδοχή του Don! Ήταν μια από τις πιο όμορφες σκηνές της σειράς.

Είμαστε λοιπόν σε αναμονή για να δούμε που θα καταλήξει η Peggy και αν αυτή τη φορά θα αναγνωριστεί πλήρως  η αξία της (αν και κάτι μου λέει ότι μια από τα ίδια θα έχει να αντιμετωπίσει…) Ορίστε όμως το φιλί της:

A hand kiss that's more than a kiss

A hand kiss that's more than a kiss

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: