Πολλοί ίσως να θυμάστε το ταϊλανδέζικο φαγητό που σέρβιρε το bar Guru που έκλεισε τόσο άδοξα αλλά και του Soul Kitchen, για το οποίο μόνο καλά λόγια είχαμε να πούμε. Λοιπόν τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της συγκεκριμένης κουζίνας αλλά και τους νοσταλγούς της ωραίας εποχής που σηματοδότησε το Guru.

Στο Μεταξουργείο, μια γειτονιά που ανεβαίνει γαστρονομικά, άνοιξε το Tamarind, ένα νέο ταϊλανδέζικο εστιατόριο του οποίου το μενού επιμελήθηκε αρχικά η Άντζελα Γεωργαρά, σεφ με θητεία και στα δύο παραπάνω αναφερθέντα εστιατόρια.

Tamarind (ταμάρινδος ή ταμάρινθος ή οξυφοίνιξ), για όσους αναρωτιούνται, είναι ένα εξωτικό δέντρο από τον καρπό του οποίου λαμβάνεται μια πάστα με γλυκόξινη γεύση η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά ασιατικά φαγητά και αλμυρά και γλυκά.

Βρεθήκαμε στο Tamarind ένα βράδυ καθημερινής.

Ο χώρος του αποπνέει μια χαλαρή εξωτική αύρα, η οποία ενισχύεται από τα έντονα πρασινομπλέ χρώματα στους τοίχους, τα κόκκινα μπαμπού φωτιστικά, τις ορχιδέες, τα γήϊνα κεραμικά σερβίτσια και κυρίως από το γλυπτικό δέντρο tamarind από το οποίο κρέμονται μακρόστενα χαρτάκια με ευχές που λικνίζονται σε κάθε ρεύμα ή κίνηση.

Η χαλαρή, spa-oriental μουσική ενισχύει την εξωτική αίσθηση αν και προσωπικά μετά από λίγο αρχίζει να με ενοχλεί.

Under the tamarind tree με περίμενε εξωτική συντροφιά, η οποία δεν ήταν άλλη από τη δική μας συντάκτρια & wine aficionado Αγγελική. Περιττό να πω ότι είχε ήδη φροντίσει για το κρασί επιλέγοντας ένα λευκό Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά. Ιδανική αρχή για κουβέντα και καλό φαϊ.

Ο κατάλογος θυμίζει αισθητικά αυτόν του bar Guru και περιέχει πολλές προτάσεις σε σούπες, σαλάτες, noodles, ρύζι και curry πάντα στα πλαίσια της αυθεντικής thai κουζίνας (και ασιατικής εν γένει). Τα πικάντικα πιάτα βαθμολογούνται ανάλογα το βαθμό spiciness με σκιτσάκια-πιπεριές ώστε να μην τρέχετε και δεν φτάνετε όσοι δεν τρώτε καυτερά.

Δοκιμάσαμε αρχικά μια σαλάτα με αβοκάντο, τοματίνια, κρεμμυδάκι και κόλιανδρο η οποία ήρθε μοιρασμένη σε τέσσερις φωλιές από τραγανό φύλλο. Δροσερή και ελαφριά γεύση με τον κόλιανδρο (που προσωπικά δεν συμπαθώ όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά) σε σωστή αναλογία.

Ακολούθησε ένα τρυφερό φιλέτο σολωμού με λαχανικά σε πεντανόστιμη oyster sauce και ένα spicy red curry με πάπια, γάλα καρύδας και ανανά συνοδευόμενο από ρύζι. Προσωπικά μου αρέσει πολύ το γάλα καρύδας, ειδικά σε σούπες. Στο συγκεκριμένο πιάτο βρήκα το συνδυασμό των συστατικών αρκετά ισορροπημένο με το καυτερό ωστόσο να τσιμπάει κατάτι παραπάνω.

Last but not least, εξαιρετική ήταν η παρασκευή του pad thai, το οποίο είναι ίσως το πιο δημοφιλές thai πιάτο στον κόσμο: νουντλς ρυζιού με λαχανικά (υπάρχει και η βερσιόν με γαρίδες ή/και κοτόπουλο) το οποίο σερβίρεται με τέσσερα καρυκεύματα: chili, ζάχαρη, λάϊμ και τριμμένο φυστίκι τα οποία χρησιμοποιείς κατά βούληση δίνοντας τη γεύση που προτιμάς. Προτείνω το συνδυασμό φυστίκι & λάϊμ. Τεράστια διαφορά στη γεύση.

Όπως καταλαβαίνετε, με τέσσερα πιάτα και ένα μπουκάλι κρασί δεν υπήρχε χώρος για γλυκό, οπότε αρνηθήκαμε ευγενικά την προτροπή του φιλικού προσωπικού και περιοριστήκαμε στο κέρασμα που ήρθε με τον λογαριασμό (55€ συνολικά), ένα σάκε με ξύσμα ginger, το οποίο όμως ήταν απογοητευτικό ως επιστέγασμα ενός κατά τα άλλα πάρα πολύ ωραίου δείπνου.

Οπωσδήποτε θα ξαναπάμε γιατί υπάρχει πληθώρα πιάτων (κάποια είδαμε να παρελαύνουν προς τα διπλανά τραπέζια) τα οποία θέλουμε να δοκιμάσουμε ενώ πληροφορηθήκαμε ότι θα υπάρξουν σύντομα και βραδιές sushi.

Διόρθωση: μετά τη σύνταξη του κειμένου πληροφορηθήκαμε από τη σελίδα του Tamarind στο facebook, ότι η σεφ Άντζελα Γεωργαρά αποχώρησε και τη θέση της πήρε η Ταϊλανδή Arrerat Chuathong, επίσης μέλος της αρχικής ομάδας του Guru.

Σημ. Η πρώτη φωτογραφία (του χώρου) είναι από τη σελίδα του εστιατορίου στο fb.


Tamarind, Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, 2105225945, 6973815690
WiFi: Ναι
Smoking: Όχι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: