Έχοντας μεγαλώσει στα νότια προάστεια, θυμάμαι έντονα την εικόνα του μπλε-κίτρινου κουτιού με τα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο Palet να μπαίνει συχνά πυκνά στο σπίτι σε γιορτές ή τις Κυριακές όταν θέλαμε οικογενειακώς κάτι να συνοδεύσει το συνήθως πλουσιότερο κυριακάτικο τραπέζι.

 

Το Palet βρίσκεται στη λεωφόρο Καλαμακίου, στη διασταύρωση με τη Θουκυδίδου και λειτουργεί από το 1977. Μπαίνοντας από την παραλιακή στην Καλαμακίου θα το εντοπίσετε εύκολα χάρη στην πινακίδα με το καλλιγραφικό του λογότυπο, το οποίο «στεφανώνει» την είσοδό του αλλά και από τα διάφορα εποχιακά διακοσμητικά θέματα που τρέχουν στις βιτρίνες του.

Όπως είναι λογικό έχω δοκιμάσει πάρα πολλά από τα γλυκά του, μεταξύ των οποίων κορυφαίες πάστες, μεγαλειώδεις τούρτες ή λαχταριστά τσουρέκια και τολμώ να πω πως η ποιότητα παραμένει σταθερά υψηλή.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο προφιτερόλ. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη βιτρίνα για το προφιτερόλ, το οποίο άλλωστε είναι και το best-seller του Palet και φυσικά ένα από τα καλύτερα της Αθήνας. Προσφέρεται σε ατομικά κυπελάκια ή σε οικογενειακό μέγεθος αλλά μπορείτε και να το παραγγείλετε υπό μορφή τούρτας σε σχήμα βουνού (κάτι σαν “Mont Noir”), η οποία διακοσμείται παλιομοδίτικα με σαντιγύ. Η σοκολάτα του φτιάχνεται από τους ίδιους και βασίζεται σε συνταγή της οικογένειας από την Πόλη όπου και διατηρούσαν σοκολατοποιϊα. Είναι δε εξαιρετικής ποιότητας, μπαίνει αυτούσια ή σε παραλλαγές στα σοκολατένια γλυκά τους και έχει φανατικούς οπαδούς σε όλη την Αθήνα.

Από την πληθώρα σοκολατένιων γλυκών ξεχωρίζω το εκλέρ, το “Βαλκανικό” και τη μιλφέιγ σοκολάτας. Ξεκινώντας από τη μιλφέιγ να τονίσω ότι αυτή είναι σοκολάτας και όχι κρέμας με λίγο κακάο που έχετε φάει ίσως αλλού και ότι το Palet είναι ένα από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα που έφτιαξαν μιλφέιγ σοκολάτας. Θυμάμαι να έχω φάει μιλφέιγ σοκολάτας άλλη μια φορά στο Τρίστρατο στην Πλάκα αλλά πουθενά αλλού.

 

Millefeuille’s scan: τρία τραγανά, ολόφρεσκα μπισκότα μιλφέιγ (όχι τόσο βουτυράτα) με δύο ενδιάμεσα στρώματα από λευκή κρέμα πατισερί το κάτω και κρέμα σοκολάτας το πάνω. Το όλον επικαλύπτεται με σοκολάτα γάλακτος διακοσμημένη με γραμμές λευκής σοκολάτας. Ελαφρύ αποτέλεσμα με νοσταλγική γεύση σοκολάτας. Το μικρό μέγεθος το έχω κεράσει στο γραφείο για τη γιορτή μου με συγκλονιστική επιτυχία. Η λευκή μιλφέιγ είναι επίσης ιδιαίτερη και πιο δροσερή μια που η κρέμα πατισερί εμπλουτίζεται με κομμάτια φράουλας. Αν την παραγγείλεις σε τούρτα, τη στολίζουν γύρω-γύρω με σου και στη μέση βάζουν τεράστια κομμάτια “σταλακτίτες” από καραμέλα. Δεν υπάρχει!

Το “Βαλκανικό” είναι ένα πολίτικο γλυκό, ένα είδος κορμού, που από μέσα προς τα έξω περιέχει: κρέμα πατισερί και κρέμα σαντιγύ μέσα σε ζύμη εκλέρ, κρέμα σοκολάτας και ρολό παντεσπάνι σοκολάτας εις διπλούν ενώ απ’έξω έχει ελάχιστη κρέμα σοκολάτας, τόση που να βαστάει την φρέσκια τρούφα. Α, ρίξτου και λίγη ζάχαρη άχνη και… έτοιμο! Πεντανόστιμο και απόλυτα ισορροπημένο. Μην το φοβηθείτε.

Με το εκλέρ κλαίω. Η επιτομή του σωστού, κλασικού εκλέρ, δεν γράφω κάτι παραπάνω.

Στα must και η Pavlova. Πάνω και κάτω φρέσκια, σωστά ψημένη μαρέγκα, ιδανική από άποψη γλυκύτητας και στη μέση κρέμα πατισερί, φράουλες και λίγη σαντιγύ. Μια φράουλα και λίγη ζάχαρη άχνη on top ολοκληρώνουν αυτό το αριστούργημα που όταν δοκιμάσεις να κόψεις, θα ακούσεις τον θεϊκό ήχο που προμηνύει τη γευστική έκρηξη που θα ακολουθήσει. Με πιάνει σιελόρροια μόνο που το σκέφτομαι!

Τέλος ειδική μνεία στα εξαιρετικά, λαστιχωτά τσουρέκια αλλά και στην μεγάλη ποικιλία σε αλμυρά κουλουράκια ειδικά στα εύθρυπτα πολίτικα «τσατάλια».

Να πας.


Palet Patisserie-Confiserie, Λεωφ.Καλαμακίου 16 & Θουκυδίδου 50, Καλαμάκι, 2109828154, 2109834077
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: