Ένα από τα πιο γνωστά και βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας, η Χύτρα, μετακόμισε από την έδρα της στου Ψυρρή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη λεωφόρο Συγγρού. Η Στέγη, μετά την περσινή προσπάθεια να έχει ένα εστιατόριο (το Θεωρείο), η οποία δεν στέφθηκε από επιτυχία για διάφορους λόγους, προχώρησε φέτος σε κίνηση-ματ συνεργαζόμενη με την βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin, Χύτρα.

Μπαίνοντας στο γρήγορο ασανσέρ του υπερμοντέρνου κτιρίου, φτάνεις στον έκτο όροφο του κτιρίου όπου τον έντονο φωτισμό των χώρων υποδοχής διαδέχεται μια άλλη ατμόσφαιρα: dark, arty & minimal. Ο χώρος είναι μοιρασμένος στα δύο με ένα γυάλινο διαχωριστικό. Το πρώτο που συναντάς είναι το μπιστρό ενώ στο βάθος, με σαφώς λιγότερα τραπέζια είναι το κανονικό εστιατόριο. Η διακόσμηση είναι κοινή: τραπέζια με πόδια από ακατέργαστο ξύλο και μεταλλική επιφάνεια με εφέ σκουριάς, καρέκλες διαφόρων τύπων, φωτιστικά φτιαγμένα από χάλκινα στοιχεία και πολλά λευκά κεριά. Ξεχωρίζει το μπαρ, του οποίου η καμπυλότητα σέβεται τη γεωμετρία της αίθουσας συναυλιών της Στέγης αλλά και ο φανταστικός μπλε καναπές με τα τραπεζάκια από κομμένους κορμούς δέντρων. Δυστυχώς, αν και θα περίμενε κανείς να έχει θέα προς την Ακρόπολη ή γενικά το skyline της Αθήνας, οι διακοσμητές έχουν τοποθετήσει περιμετρικά μια σειρά ημιδιάφανων ριντώ σε ένα φριχτό (animal να το πω;) print που θυμίζει τα τραγικά φορέματα του Roberto Cavalli.

Επιλέξαμε να καθίσουμε στο μπιστρό, γιατί είχαμε πληροφορηθεί ότι προσφέρεται μια οικονομικότερη πρόταση του μενού της Χύτρας. Πράγματι, ο βραβευμένος σεφ Νίκος Καραθάνος επιμελήθηκε για online casino το σκοπό αυτό ένα μικρό μενού βασιζόμενο σε πιάτα ελληνικής κατά βάση κουζίνας βάζοντας φυσικά το γνωστό δημιουργικό του touch.

Μέχρι να μελετήσουμε τον κατάλογο, τσιμπολογήσαμε τις νοστιμότατες ελιές μαζί με ψωμί και κριτσίνια (τα τελευταία τα σέρβιραν σε ατύπωτη χαρτοσακούλα μανάβη). Το ψωμί είχε έντονη γεύση μαγιάς και δεν μας ενθουσίασε, πράγμα περίεργο γιατί η Χύτρα φημίζεται για το ψωμί της. Επιλέξαμε 4 πιάτα, ορεκτικά και κυρίως, τα οποία και ζητήσαμε να σερβιριστούν όλα μαζί. Γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί με μπριαμ λαχανικών, ταρτάρ σολωμού και κοκκοράκι.

Δυστυχώς λόγω μεγάλου χρόνου παρασκευής του τελευταίου πιάτου, ήρθαν τα άλλα 3 πρώτα.

Ο γαύρος σερβιρίστηκε «μεσογειακά» με φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και κουλί ντομάτας, και αν και γενικά είναι ένα απλό πιάτο, εδώ έχει ανέβει σχεδόν σε αποθεωτικό επίπεδο.

Το εντυπωσιακό σε εμφάνιση σκουμπρί σερβιρίστηκε σε πέτρινη μαύρη πλάκα πάνω σε μια πινελιά κρέμας από γιαούρτι ενώ το μπριαμ ήταν ένα σωταρισμένο μίγμα από κυβάκια λαχανικών, άψογα φορμαρισμένο σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Ιδιαίτερα μαλακό το σκουμπρί (είχε μαριναριστεί για μέρες όπως μας πληροφόρησε ο σεφ), ξαφνιάζει γιατί η γεύση του δεν είναι όπως την ξέρεις.

Το ταρτάρ σολωμού ήρθε σε ένα κυματοειδές πιάτο και ήταν πραγματικά τρυφερό, αν και λίγο «άχρωμο» γευστικά.

Το κοκκοράκι μας το έφεραν όταν ψήθηκε να το δούμε (γιατί άραγε;) και μετά ήρθε απλά τεμαχισμένο λουσμένο με τη σως του και παρέα με μαλακές πατάτες. Πολύ χορταστικό και νόστιμο πιάτο. Τρυφερό και με δυνατή γλυκειά επίγευση, ψηφίστηκε από όλους ως το πιο νόστιμο πιάτο της βραδιάς.

Με το τέλος του κρασιού που πίναμε, κάναμε στροφή στα cocktails και εκεί ανακαλύψαμε ένα μεγάλο ατού της Χύτρας. O ταλαντούχος μπάρμαν μας έφτιαξε σειρά από cocktails και mocktails (χωρίς αλκοόλ) απλά ρωτώντας μας για κάποια βασικά συστατικά. Μας έφερε δε το πιο απίθανο σνακ: μαλλί της γριάς με αλάτι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Τα γλυκά δυστυχώς δεν ήταν του επιπέδου που περίμενα. Δοκιμάσαμε δύο: μια καλοφτιαγμένη αλλά όχι αξέχαστη crème brulée, η οποία ήθελε καλύτερη και παχύτερη κρούστα και μια «απλά ΟΚ» τάρτα σοκολάτας με πορτοκάλι. Το συνοδευτικό παγωτό με την ασυνήθιστη γεύση λεβάντας απογοήτευσε όλους όσοι έχουν συνδέσει τη λεβάντα με τη βαπόνα. Γεύση καθαριότητας που διαρκεί.

Το service, αν και ευγενικό, θέλει κούρδισμα ακόμη ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί και το fine tuning του εστιατορίου στο νέο του χώρο. Πιστεύω ότι θα στρώσει σε λίγο καιρό.

Οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται. Αν κινηθείτε συντηρητικά υπολογίστε γύρω στα 30-35 € το άτομο με κρασί.

ΥΓ Μόλις καλυτερεύσει ο καιρός θα σερβίρουν στο roof garden του κτιρίου, όπου εκεί φαντάζομαι η θέα θα είναι 360° ανεμπόδιστη.

Σημ. Η πρώτη φωτογραφία (του χώρου) είναι από το ethnos.gr


Χύτρα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 6ος όροφος, Συγγρού 107-109, 2103316767, 2177071118
WiFi: Ναι
Smoking: Όχι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: