Πολίτικες γεύσεις – τεύχος 2, αλλά αυτή τη φορά δοκιμάζουμε γλυκά. Το ζαχαροπλαστείο/καφέ Sarayli βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, μια περιοχή στην οποία βρίθει το πολίτικο στοιχείο. Είχα ακούσει για αυτό από φανατικούς πελάτες οι οποίοι τιμούν συχνά τις φημισμένες κρέμες του.

Ο εσωτερικός χώρος είναι μικρός και κομψός. Το ασπρόμαυρο πλακάκι που έχει χρησιμοποιηθεί, δεν κλείνει τον χώρο, δίνει μια αίσθηση καθαριότητας και προβάλλει ωραία τα προϊόντα τα οποία άλλωστε πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Έξω λίγα ασπρόμαυρα καθίσματα, όσα επιτρέπουν δηλαδή η μικρή πρόσοψη και το φαρδύ πεζοδρόμιο, προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσετε γλυκειές ή και αλμυρές δημιουργίες επιτόπου συνοδεία καφέ. Καλύτερα να καθίσετε εκεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι που έχουν τραβηγμένα τα αντιαισθητικά νάυλον προστατευτικά.

Η γκάμα των γλυκών που προσφέρουν είναι μεγάλη. Παρά τη φήμη ότι πολλά από τα πολίτικα γλυκά έρχονται απευθείας από τη Κωνσταντινούπολη, η ιδιοκτήτρια, η κα Λεμοντζόγλου το διαψεύδει και με ενημερώνει πως όλα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους  και πως το μόνο που εισάγουν από την Πόλη είναι το καϊμάκι (δηλαδή την κρέμα από γάλα βούβαλου) το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούν στην παρασκευή γλυκών.

Επιλέξαμε διάφορα κρεμικά γλυκά μεταξύ των οποίων το περίφημο ταούκ γκιογκσού, κρέμα με μαστίχα, ρυζόγαλο φούρνου και ασουρέ.

Το ταούκ γκιογκσού (Tavuk göğsü) είναι το γνωστό σε όλους γλυκό, πηχτή κρέμα με γάλα και στήθος κοτόπουλου. Εδώ φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Μαλακιά και μαστιχωτή υφή, εξαιρετικά αρωματικό γάλα και ισορροπημένη γλυκύτητα.

Η κρέμα μαστίχα ήταν απλά ένα ποίημα. Ελαφριά έκδοση με υπέροχο γάλα, χαμηλό ιξώδες και απαλή ένταση μαστίχας. Μου άφησε μια υπέροχα δροσερή επίγευση. Υπάρχει και με πικραμύγδαλο ή σοκολάτας.

Το ρυζόγαλο φούρνου επίσης ήταν μια αποκάλυψη. Η ροδοκοκκινισμένη πέτσα στην επιφάνεια σε προδιαθέτει θετικά εξαρχής. Το γάλα που χρησιμοποιούν είναι ελαφρύ και αρωματισμένο με εξαιρετική βανίλια ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το ότι δεν ήταν πηγμένο στο ρύζι όπως το φτιάχνουν συνήθως οι ελληνίδες μητέρες.

Ο ασουρές, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια παραδοσιακή κρέμα από σιτάρι (ναι κολυβόζουμο, μη σταυροκοπιέστε!) στην οποία προσθέτουν κομμάτια αποξηραμένων φρούτων (συνήθως βερύκοκα), σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα και ρόδι. Στην απλή της μορφή είναι μια πολύ θρεπτική κρέμα για τα παιδιά ενώ σε πιο βαριά έκδοση, εμπλουτισμένη με όσπρια αποτελεί παραδοσιακό φαγητό πολλών λαών με συμβολική σημασία μια που θεωρείται το φαγητό που μπορεί να ενώσει όλους τους λαούς της γης. Η βερσιόν που δοκιμάσαμε στο Sarayli περιείχε όλα τα παραπάνω (εκτός από τα όσπρια) και ήταν αρωματισμένη έντονα με ροδόνερο πράγμα που μας χάλασε. Η γεύση της ωστόσο είναι πολύ δροσερή.

Φεύγοντας πήραμε αρμένικα αλμυρά κουλούρια με γλυκάνισο και μια άγλυκη σχεδόν ταχινόπιτα για να συνοδεύσουν ένα ωραίο ελληνικό καφέ το σαββατοκύριακο στο σπίτι. Νοστιμότατα και αυτά.

ΥΓ: Το Sarayli δεν έχει καμμία σχέση με την αλυσίδα Sarayli Saray.


Sarayli, Τρίτωνος 43, Παλαιό Φάληρο, 210 9833838

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: