Για το All about lemon πρωτάκουσα το περασμένο φθινόπωρο αλλά λόγω θέσης του στα βόρεια δεν το είχα ποτέ επισκεφτεί. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν νά’μαι τις προάλλες στη Ν.Ερυθραία να το ψάχνω στα στενά. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο τελικά αλλά να έχετε υπόψη ότι υπάρχει μια δυσκολία στο parking στην περιοχή και ότι η στάθμευση είναι ελεγχόμενη.

Το ζαχαροπλαστείο/καφέ All about lemon βρίσκεται στο ισόγειο μιας γωνιακής πολυκατοικίας στη διασταύρωση των οδών Αναξαγόρα και Αθ.Διάκου. Απέξω μου φάνηκε πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ότι είχα ακούσει. Εσωτερικός χώρος με τις προθήκες των γλυκών και τα τραπέζια για τους μη καπνίζοντες και εξωτερικός χώρος που κλείνει το χειμώνα (με τα γνωστά κόλπα), βολικός για τους καπνίζοντες. Ρομαντικά, γαλλικού τύπου έπιπλα, κίτρινες και πράσινες πινελιές στα σερβίτσια και αρκετό πράσινο, με τα μικρά λεμονόδεντρα να κλέβουν την παράσταση.

Το concept το καταλαβαίνετε και από το όνομά του. Τα πάντα εδώ είναι με λεμόνι: γλυκά, παγωτό, κουλουράκια, γλυκό κουταλιού, λεμονάδες, κοκτέηλ, limoncello αλλά προφανώς όχι μόνο αυτά, μια που ως καφέ πρέπει να διαθέτει και καφέδες, τσάι, αλμυρά σνακ (και σαλάτες).

All about lemon - τάρτα λεμονιού

Καθώς δεν είχα χρόνο να μείνω, διερεύνησα τι υπάρχει στην κατηγορία λεμονογλυκό για να πάρω μερικά για το σπίτι. Λοιπόν εκείνη τη στιγμή είχαν τάρτα λεμονιού, cheesecake λεμόνι, lemon pie, mousse λεμόνι και μπισκότα λεμονιού. Δύσκολη επιλογή μια που όλα φαίνονταν φρεσκότατα και σπιτικά. Το cheesecake μου το άρπαξαν μέσα από τα χέρια οι προηγούμενοι στη σειρά, και η mousse υπήρχε μόνο σε γυάλινο ποτήρι για επιτόπια κατανάλωση οπότε επικεντρώθηκα σε ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά, την τάρτα λεμονιού την οποία και πήρα σε δύο μορφές: σκέτη και με τη μαρέγκα της (lemon pie).

Φεύγοντας ζήτησα να δοκιμάσω ένα lemon square που βγήκε εκείνη την ώρα ζεστό-ζεστό. Το παραδοσιακό αυτό lemon bar, διαστάσεων 44 cm ήταν ότι καλύτερο εκείνη τη στιγμή. Ιδανικό σε ποσότητα και γεύση, με απόλυτη ισορροπία βουτύρου-λεμονιού. A real treat. Είχα ήδη απομακρυνθεί αλλιώς θα γύριζα για δεύτερο κομμάτι.  Πεντανόστιμο.

Στο σπίτι πια αδημονώ να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα. Ξεκινάω με την τάρτα λεμονιού. Μεγάλο κομμάτι και επιφάνεια λεία και γυαλιστερή με υπέροχο κίτρινο χρώμα είναι τα πρώτα που προσέχω. Πάμε τώρα αναλυτικά από τη βάση προς τα πάνω: μετρίου πάχους βάση με ξύσμα λεμονιού και σωστή ποσότητα βουτύρου. Κόβεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται σε ψίχουλα. Η κρέμα είναι τύπου lemon curd και πιο σκληρή από τις αφράτες κρέμες που σίγουρα έχετε δοκιμάσει.

Η γεύση είναι πλούσια και χωριάτικη, με σωστή οξύτητα. Μια σημαντική ένσταση: η έντονη γεύση αυγών. Αν δεν έχετε πρόβλημα με αυτό θα βρείτε την τάρτα αυτή κορυφαία.

Στην περίπτωση της lemon pie, προφανώς η γεύση είναι η ίδια. Η ροδοκοκκινισμένη αφράτη μαρέγκα με την πασπαλισμένη κρυσταλλική ζάχαρη, ένα “χάρμα οφθαλμών”, ανεβάζει τη γευστική εμπειρία αλλά όπως είναι ευνόητο δεν καλύπτει την “αυγουλίλα”. Σωστή και πάλι η γλυκύτητα, η οποία αφήνει την σπιρτάδα του λεμονιού να δροσίσει ευχάριστα τον ουρανίσκο.

Τα γλυκά με λεμόνι είναι ξεχωριστή κατηγορία και δεν αρέσουν σε όλους ή μάλλον “ξινίζουν” σε πολλούς. Εγώ πάντως θα επανέλθω στο All about lemon για lemon squares, παγωτό και mousse!

All About Lemon, Αθ. Διάκου 34 & Αναξαγόρα, Ν. ­Ερυθραία, 2106250237, Ώρες λειτουργίας: 8.00-22.00

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: