Με ενδιαφέρον και απορία για το budget ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος διάβασα στο δελτίο τύπου της έκθεσης “Made in Britain” ότι το Βρετανικό Συμβούλιο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή έργων σύγχρονης βρετανικής τέχνης. Είναι μάλιστα μια από τις πληρέστερες στον κόσμο μαζί με αυτές της Tate Gallery και του Art Council.

150 από τα περίπου 8.500 έργα που την απαρτίζουν, επιλέχτηκαν για τις ανάγκες της περιοδεύουσας ανά τον κόσμο έκθεσης “Made in Britain” που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Τη φετινή εικαστική «σεζόν» βέβαια δεν αισθανθήκαμε την έλλειψη της σύγχρονης βρετανικής τέχνης. Είχαμε το διπλό «χτύπημα» του Damien Hirst με την έκθεση «New Religion» στο Μπενάκη και τα «Spot Paintings» του ιδίου στην γκαλερί Gagossian. Τώρα όμως έχουμε μια ομαδική παρουσίαση της βρετανικής σκηνής.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, installations και video από 40 περίπου καλλιτέχνες και καλύπτει τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες (1980-2010).

Συνεπώς μιλάμε για πολύ γνωστά ονόματα, ορισμένα δε από αυτά πολύ δημιουργικά και πολύ «παραγωγικά»: Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Keith Arnatt, Gary Hume, Mark Wallinger και άλλοι.

Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο θέμα, και με ετερόκλητους μεταξύ τους καλλιτέχνες, More content regarding pass urine drug test s and complete product reviews are still in progress. η «Made in Britain» προσφέρει απλά ένα πανόραμα της σύγχρονης βρετανικής εικαστικής σκηνής μέσα από τις διάφορες καλλιτεχνικές τάσεις και ομάδες που κυριάρχησαν (όπως οι Young Brit Artists). Η παρουσία πρώιμων έργων μερικών καλλιτεχνών την καθιστά αρκετά ενδιαφέρουσα.

Το στήσιμο της έκθεσης στο μουσείο Μπενάκη είναι πολύ απλό και μάλλον πυκνό. Τα εκθέματα ήθελαν παραπάνω χώρο ενώ θεωρώ ότι και ο φωτισμός είχε κάποια θέματα.

Ξεχωρίζουν για μένα το lightbox του Mark Titchner με το ξεκάθαρο και επίκαιρο μήνυμα-πρόσταγμα: “The future demands your participation”, το πρώιμο έργο των Gilbert & George “Intellectual Depression” (που είναι και το πιο παλιό χρονολογικά), το video-installation “Royal Ascot” του Mark Wallinger με τη βασιλική πομπή, το “Canoe” του αγαπημένου Tony Cragg, το “Sister troop” του Gary Hume αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά.

Κλείνοντας να τονίσω το πόσο τυχεροί στάθηκαν αυτοί οι καλλιτέχνες να δημιουργούν σε τόσο ευνοϊκούς καιρούς για την τέχνη στην Βρετανία. Κράτος, συλλέκτες, ιδιώτες, διαφημιστές, marketing και σύσσωμη η «δημιουργική» βιομηχανία της Βρετανίας συντέλεσαν από το 1980 και μετά στην εκτόξευση της δημοφιλίας της σύγχρονης τέχνης πετυχαίνοντας διείσδυση στο ευρύτερο κοινό.

Πέραν των αντιρρήσεων για την αξία του έργου των περισσοτέρων από αυτούς και την υπερβολική επιχειρηματικότητα ορισμένων όπως ο Hirst, το κοινό στη Βρετανία ενθουσιάζεται ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον η παγκόσμια αναγνώριση της βρετανικής εικαστικής σκηνής, ενισχύει την εθνική υπερηφάνεια των Βρετανών που γνωρίζουν πλέον ότι το Made in Britain μετράει. Καταλαβαίνετε τώρα και τον τίτλο της έκθεσης.


Made in Britain, Mουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Ταύρος, 210 3692337, 15 Φεβρουαρίου–22 Απριλίου 2012, Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή-Σάββατο: 10:00-22:00, Είσοδος: 5€

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: