Όλοι μας έχουμε κάποια αγαπημένα «κολλήματα» από την παιδική μας ηλικία. Αξεπέραστο και βαθύτατα γοητευτικό για πολλούς είναι η γεωγραφία. Ακριβώς από αυτήν λοιπόν αντλεί την έμπνευσή της η Geografia, μια σειρά χάρτινων 3D αντικειμένων από την Ιαπωνία. 

Η Geografia (logo: gg) είναι καρπός μιας πολύ επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ δύο Ιαπωνικών σχεδιαστικών studio, του Drill Design και του AuthaGraph. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι η σχεδιαστική ομάδα πάτησε πρώτη σε παρθένα δημιουργικά εδάφη καταφέρνοντας δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

  1. να συνδυάσει τη χαρά των παιδικών κατασκευών με την ανακάλυψη της γνώσης για τη γη
  2. να μας θυμίσει όλη τη γοητεία και το θαυμασμό που νιώθαμε ως παιδιά μπροστά σε μια υδρόγειο ή ένα χάρτη ή ακόμη και το δέος στη σκέψη ενός ταξιδιού στο «κέντρο της γης»

Κι όλα αυτά «λατρεύοντας» το χαρτί το οποίο αναδεικνύουν με εμμονή στη λεπτομέρεια, με χρήση πολύπλοκων επεξεργασιών, εξελιγμένων τεχνικών εκτύπωσης και σοφιστικέ συναρμολογήσεων, όλα χαρακτηριστικά των τελειομανών Ιαπώνων σχεδιαστών.

Τη σειρά εντοπίσαμε στο Παρίσι, στον πολυχώρο Merci, και εδώ και δύο χρόνια έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Maison & Objet.

Στη γκάμα των προϊόντων ξεχωρίζουν οι υδρόγειοι, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να στέκονται υπό κλίση 23,4 μοίρες, ίση δηλαδή με την κλίση του άξονα της γης.

Αυτές κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους και διαστάσεις:

Blank: λευκές υδρόγειοι με περιγράμματα χωρών, τις οποίες, αφού συναρμολογήσετε, μπορείτε να τις χρωματίσετε μόνοι σας, άντε… αφήστε και το παιδί σας.

 

Material: σε τρία patterns με διαφορετικές υφές: Leather/ζώα, Wood/πράσινη βλάστηση και Metal/ορυκτά.

 

Earth & Sky: τετραγωνισμένη υδρόγειος, αποτελούμενη από 8 κύβους, οι οποίοι στρέφονται έξυπνα για να αποκαλύψουν τον ουρανό με τους αστερισμούς.

Lands & Nations: Από τη μια δωδεκάεδρο με τις ηπείρους και από την άλλη κύβος με τα ακριβή γεωγραφικά σύνορα των χωρών του κόσμου.

 

Night: Συσσωρεύει φως τη μέρα, το οποίο εκπέμπει το βράδυ δίνοντας μια νυχτερινή εικόνα του πλανήτη γη. Βασίζεται σε φωτογραφίες από δορυφόρο και δίνει μια ιδέα της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε όλο τον κόσμο.

Πρωτότυπα και τα μπλοκάκια memo, σε δύο τύπους:

1. Altitude of 200 pages: σχεδιασμένο και κομμένο ώστε να αναπαριστά τις υψομετρικές διαφορές του τοπίου. Οι αριθμητικές ενδείξεις που φαίνονται στα διάφορα «υψόμετρα» είναι οι σελίδες που απομένουν.

2. Depth of 500 pages: σχεδιασμένα ως μια εγκάρσια τομή στο φλοιό της γης με το σχέδιο να αλλάζει καθώς πηγαίνεις βαθύτερα ενώ στο πλάι υπάρχουν τα γεωλογικά στρώματα των ηπείρων.

Τέλος πολύ όμορφα τα σπιράλ μπλοκ σημειώσεων που θυμίζουν πολυεπίπεδους λόφους με ορυζώνες. Ιδανικά για ταξιδιωτικές σημειώσεις ή τις συνταγές σας.

Στο site τους θα δείτε και άλλα προϊόντα όπως τετράδια, σελιδοδείκτες και εκπαιδευτικά παζλ όπως το παρακάτω που δείχνει το σχηματισμό των ηπείρων από την Παγγαία.

Είμαι σίγουρος ότι ο Ιούλιος Βερν θα ήταν πολύ ευτυχισμένος με αυτή τη σειρά!

ΥΓ: Αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο από τα προϊόντα της σειράς Geografia, συμβουλευθείτε αυτή τη λίστα.  

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: