Τι καλύτερο από μια επίσκεψη Κυριακή πρωϊ στο Μουσείο Μπενάκη. Το κτίριο της οδού Πειραιώς, μια από τις τελευταίες αρχιτεκτονικές αναπλάσεις για τις οποίες η Αθήνα θα έπρεπε να περηφανεύεται, αποτελεί από μόνο του προορισμό για τον λάτρη της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ο επιβλητικός ροζ κύβος, έργο των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, είναι ένα από τα landmarks της οδού Πειραιώς.

Περπατώντας ανάμεσα στα κινούμενα γεωμετρικά γλυπτά του Τάκη, βρίσκεις τη μεγάλη πόρτα, την οποία διασχίζεις για να βρεθείς στο κεντρικό αίθριο. Στα δεξιά σου βρίσκεται το καφέ του μουσείου.

Το καφέ ακολουθεί το λιτό μοντέρνο στυλ του υπόλοιπου κτιρίου. Λευκοί τοίχοι, ξύλινο πάτωμα, μαύρα sleek έπιπλα, μπαρ με επένδυση μαρμαροπλακιδίων, μεγάλα παράθυρα-ανοίγματα τόσο προς το αίθριο με τις περσίδες-σκίαστρα όσο και προς την Πειραιώς (το μόνο ορατό στοιχείο ενός καθ’όλα εσωστρεφούς κτιρίου). Το άπλετο φυσικό φως εισβάλλει ανεμπόδιστα, δημιουργώντας ειδικά το χειμώνα μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Γλαστράκια με αρωματικά φυτά πάνω στα τραπεζάκια, δίνουν ένα τόνο nature στο όλο σκηνικό.

Βρεθήκαμε στο μουσείο Μπενάκη την περασμένη Κυριακή για να δούμε μερικές από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί (θα αναφερθούμε σε αυτές σε χωριστό άρθρο) οπότε ήταν φυσικό να «τονωθούμε» με ένα καφεδάκι μετά, συζητώντας για το τι είδαμε. Να πω όμως ότι δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που έχουμε έρθει αποκλειστικά για το καφέ. Πράγματι εδώ μπορείς να πιεις ένα καλοφτιαγμένο καφέ συνοδεία ενός αλμυρού ή γλυκού σνακ ή ακόμη να πάρεις μια σαλάτα ή ένα από τα πιάτα μεσογειακής κουζίνας που σερβίρουν.  Να τονίσουμε ότι τα πιάτα δεν μαγειρεύονται επί τόπου αλλά ωστόσο είναι αρκετά αξιοπρεπή.

Αυτό όμως που καθιστά μοναδικό το καφέ του μουσείου Μπενάκη είναι ο κόσμος του. Καλλιτέχνες, παλιοί αστοί της Αθήνας, φιλότεχνοι από την επαρχία που επισκέπτονται την Αθήνα για την τακτική πολιτιστική τους ένεση, μαθητές ή φοιτητές με τους καθηγητές τους, γονείς που μυούν τα παιδιά τους στην τέχνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά σωπαίνεις για να ακούσεις από το διπλανό τραπέζι, την εκ βαθέων τοποθέτηση μιας γηραιάς κυρίας για ένα από τα θέματα που θίγει μια έκθεση. Προσωπικά βρίσκω πολύ παρήγορη για τη σημερινή πραγματικότητα την ύπαρξη και ενεργή τοποθέτηση αυτής της γενιάς ανθρώπων. Εμείς είχαμε την τύχη να πέσουμε πάνω στον ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα, του οποίου η αναδρομική έκθεση «τρέχει» αυτές τις μέρες.

Φυσικά αράζεις άνετα, χωρίς να σε ενοχλήσουν, με εφημερίδα, βιβλίο ή notebook (προσφέρεται free wifi).

Εννοείται ότι κάθε επίσκεψη στο καφέ ή το μουσείο συνοδεύεται απαραίτητα με χάζι στο παρακείμενο πωλητήριο, ένα από τα πιο ενεργά και ενδιαφέροντα museum shops, επιπέδου μεγάλων μουσείων του εξωτερικού, το οποίο δίνει έμφαση στα crafts, στο κόσμημα και φυσικά στο βιβλίο. Οι πιο ενδιαφέροντες δημιουργοί είναι εδώ: η Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου με τις υπέροχες πορσελάνινες τσαγιέρες, η textile artist Ida Larsen με τα υπέροχα υφάνσιμα wall-hangers, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Σίσσυ Κούκερη με την ευαίσθητη, ποιητική δουλειά σε ασήμι και χρυσό και πολλοί άλλοι.

Τέχνη, καφές και arty αγορές. Τι άλλο χρειάζεσαι για να πειστείς;

Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο μέχρι το τέλος μάλλον έχεις πειστεί ή είσαι δικός μας, οπότε… τα λέμε εκεί.

ΥΓ: Αδυνατώ να γράψω το κτίριο με ήτα. Ζητώ συγνώμη.


Καφέ μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Ταύρος, 210 3453111, Ώρες λειτουργίας: Ανοιχτά Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή-Σάββατο: 10:00-22:00

WiFi: Ναι
Smoking: Στο αίθριο
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: