Επιτέλους κάτι αξιόλογο στο Κολωνάκι. Η μικρή γωνιακή τρατορία/πιτσαρία άνοιξε πολύ πρόσφατα στη Πλουτάρχου και Σκουφά για να γνωρίσει σχεδόν άμεσα τεράστια επιτυχία.

Capanna - pizzeria/trattoria

Ο ζεστός και cosy χώρος φέρει τη σφραγίδα του k-studio, το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλά ωραία projects στην Αθήνα (όπως το Hama στη Γλυφάδα). Στην περίπτωση του Capanna έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα φιλικό και οικείο χώρο με ανοιχτά χρώματα, ο οποίος δείχνει και πολύ μοντέρνος αλλά και vintage σεβόμενος απόλυτα το ότι πρόκειται για ιταλική τρατορία/πιτσαρία. Τραπέζια από ανοικτό ξύλο και ένα υλικό στην επιφάνεια που μου θύμισε ελαφρύ πέτρωμα, βαριές vintage καρέκλες από το «θησαυροφυλάκιο» του συλλέκτη Αλκέτα Πάζη, μπεζ-καφέ ρετρό πλακάκια στο πάτωμα και τον ψηλό τοίχο, φωτιστικά από κεραμικό που μοιάζουν να αφαιρέθηκαν από κολώνες της ΔΕΗ είναι μερικές από τις επιλογές του σχεδιασμού. Αυτό που κυριαρχεί όμως είναι τα ξύλινα παντζούρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό επένδυσης του μεγάλου γεωμετρικού όγκου του παταριού.

Capanna - pizzeria/trattoria

Ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτεί μυρωδιές από νόστιμη ιταλική pizza και pasta, τσουγκρίσματα ποτηριών με ωραίο κρασί, φιλική και ζεστή αντιμετώπιση των πελατών. Και πράγματι είναι έτσι.

Capanna - pizzeria/trattoria

Περνώντας απέξω θα σου έρθουν οι μυρωδιές από την πιο δημοφιλή κουζίνα στον κόσμο, την ιταλική και σαν το καρτούν θα τις ακολουθήσεις μέχρι μέσα για να ικανοποιήσεις την μεγάλη σου όρεξη. Φρόντισε βέβαια να έχεις κλείσει τραπέζι μερικές μέρες πριν για να μην απογοητευτείς.

Capanna - καλωσόρισμα με τοματίνια σε χοντρό αλάτι

Πήγαμε λοιπόν εκεί ένα από τα πιο κρύα βράδια του φετινού χειμώνα στην Αθήνα. Έφθασα 5 λεπτά νωρίτερα και περιμένοντας να σηκωθούν οι προηγούμενοι από το τραπέζι με κέρασαν ευγενικά ένα δροσερό prosecco για την ταλαιπωρία της αναμονής. Όταν πια ετοιμάστηκε το τραπέζι, και ήρθε και όλη η παρέα, μας σέρβιραν μικρά ζεστά πιτάκια (ζύμη πίτσας) με δεντρολίβανο και τοματίνια σε χοντρό αλάτι ώστε να έχουμε κάτι να τσιμπολογάμε κατά τη διάρκεια μελέτης του καταλόγου (στα ιταλικά παρακαλώ).

Capanna - σαλάτα με bresaola

Παραγγείλαμε για πρώτα μια σαλάτα και νιόκι. Η σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα και bresaola ήρθε εντυπωσιακότατη σε εμφάνιση με την bresaola να καλύπτει σαν τριαντάφυλλο τη ρόκα. Μου θύμισε σπιτικά τραπέζια με συγγενείς. Απλή και νόστιμη.

Capanna - gnocchi με porcini

Τα νιόκι πατάτας με porcini σερβιρίστηκαν σε πήλινο πιάτο και μας κέρδισαν όλους με την τρυφερή υφή που έλιωνε στο στόμα και την παχιά ρουστίκ γεύση τους – ότι έπρεπε για μια τόσο κρύα χειμωνιάτικη βραδιά.

Για κυρίως ψηφίσαμε πίτσες και δοκιμάσαμε δύο: την ομώνυμη πίτσα capanna και την zucca zola. Και στις δύο η ζύμη ήταν λεπτή και τραγανή, έργο μεγάλου τεχνίτη.

Capanna - pizza capanna

H capanna με ντομάτα, μοτσαρέλα buffala και βασιλικό είναι μια πολύ απλή γεύση αλλά είναι εκεί που κρίνεται η τέχνη του pizzaiolo. Εδώ τη φτιάχνουν λίγο «πειραγμένη» με  τη μοτσαρέλα ανοιγμένη ως μαργαρίτα στη μέση της πίτσας. Η μοτσαρέλα αυτή είναι πολύ μαλακή αλλά όχι σαν την burrata με την υγρή καρδιά που ξεχειλίζει όταν την κόβεις. Ήταν πολύ νόστιμη φυσικά αλλά θα προτιμούσα η μοτσαρέλα να είναι ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (όχι απευθείας από το ψυγείο) γιατί κρυώνει την πίτσα γρήγορα.

Η πίτσα zucca zola συνδυάζει πρωτότυπα πουρέ κολοκύθας, τυρί gorgonzola και ένα ελαφρύ λουκάνικο. Πρωτότυπη, ισορροπημένη και ρουστίκ επίσης γεύση, ταίριαξε ιδανικά με το ευκολόπιοτο, κόκκινο κρασί Valpolicella.

Capanna - tiramisu

Για επιδόρπιο επιλέξαμε το κλασικό tiramisu και το αχλάδι (pera) croccante. Το πρώτο ήταν φρέσκο και με ενδιαφέρουσα κρέμα αλλά τα μπισκότα ήταν μάλλον σκληρά.

Capanna - pera croccante

Το αχλάδι ήρθε σε ένα τεράστιο πιάτο, στημένο α λα master chef. Φωλιά από μπισκοτάκι (σαν αυτά του παγωτού) και μέσα καραμελωμένο αχλάδι, κρέμα και φουντούκια ενώ πάνω στο οικοδόμημα προσγειώνεται «αυθαίρετα» ένα υπερμεγέθες πλέγμα από καραμέλα. Delicioso.

Το σέρβις ήταν ευγενέστατο και με αρκετό χιούμορ ενώ ο κόσμος, το παλιό γνώριμο mix εστέτ Κολωνακιωτισσών, arty fartsy, hipster και κανονικών ανθρώπων.

Ο λογαριασμός: για μια σαλάτα, τα gnocchi, δύο πίτσες, δύο γλυκά και 1 ½ μπουκάλι κρασί μέτριας τιμής πληρώσαμε περίπου 35€ το άτομο. Όχι ό,τι φθηνότερο για ιταλικό αλλά το φαγητό ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Γι’αυτό θα επανέλθουμε να δοκιμάσουμε και τις υπόλοιπες πίτσες, τα ζυμαρικά αλλά και το δύο κυρίως του καταλόγου. Ci revediamo!

ΥΓ: Οι διαμένοντες κοντά να γνωρίζετε ότι δίνει και για το σπίτι αλλά με τέτοιο περιβάλλον καλύτερα να φάτε επιτόπου.


Capanna, Πλουτάρχου 38 και Χάρητος 42, Κολωνάκι, 2107241777
WiFi: Ναι
Smoking: Όχι
Θα ξαναπάς: Ναι

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: