Στο Παρίσι, στο μοδάτο Marais, άνοιξε πριν 3 χρόνια περίπου το Merci. Πρόκειται για ένα concept store όπου όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις των περισσότερων προϊόντων δίνονται σε φιλανθρωπίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα λιγότερο ευνοημένα παιδιά του κόσμου.

Μη φανταστείς τίποτε σαβούρες ή second hand της κακιάς ώρας. Οι Marie-France και Bernard Cohen, πολύ γνωστοί από την δημιουργία της παιδικής μάρκας ρούχων Bonpoint εμπνεύστηκαν έναν πολυχώρο σε ύφος loft, μια μίξη του vintage με το latest ή αν προτιμάτε του trendy με το διαχρονικό μέσα από πράγματα που δείχνουν καινοτόμα. Ένα είδος εξελιγμένου Habitat που απευθύνεται στους Παριζιάνους BoBo’s (Bourgeois-Bohemian).

Τίποτε στην πρόσοψη του κτιρίου δεν προδίδει τι θα αντικρίσεις μέσα. Μπαίνοντας από τη μαύρη πόρτα της εισόδου (που είχαν παλιά για τις άμαξες) στην όμορφη εσωτερική αυλή, συναντάς ένα παλιό κόκκινο Fiat Cinquecento με ταμπέλα Merci, το οποίο είναι μόνιμα παρκαρισμένο εκεί και υφίσταται διάφορες παρεμβάσεις ανάλογα με το θέμα που «τρέχει» στο εσωτερικό.

Λίγα βήματα μετά βρίσκεσαι σε ένα υπέροχο, ψηλοτάβανο loft τριών επιπέδων, λουσμένο από άπλετο φυσικό φως.

Στα 1500 m2 αυτής της παλιάς αποθήκης υφασμάτων επιπλώσεων του Pierre Frey, μπορείς πραγματικά να χαθείς για αρκετές ώρες χαζεύοντας ρούχα οίκων ή ανερχόμενων σχεδιαστών για γυναίκες και άντρες, αρώματα και καλλυντικά από την Annick Goutal ή την Aesop,

έπιπλα από όλο τον κόσμο από ανακυκλωμένα ή μη υλικά, είδη διακόσμησης και γραφείου, κουζινικά, φωτιστικά και τόσα άλλα.

 

Στον μεγάλο τοίχο, μπαίνοντας δεξιά προβάλλεται το κεντρικό θέμα, το οποίο τις ημέρες που πήγαμε ήταν τα vintage διακοσμητικά γράμματα από πινακίδες. Μια ιδέα που συναντάς σε περιοδικά διακόσμησης αλλά είναι πολύ σπάνιο να βρεις αντικέ γράμματα πλέον. Αυτά κοστίζουν ακριβά (ανάλογα με το μέγεθος από 60-200€ το ένα!) Για να γράψεις, όπως βλέπεις στη φωτογραφία, τη λέξη bonheur (ευτυχία) πχ ήθελες 800€. Έχει «κάποιο» κόστος η ευτυχία…

Οι τιμές είναι γενικά υψηλές αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που είναι σε λογικές τιμές. Πολλοί προμηθευτές έχουν προσφέρει χωρίς κέρδος ή με έκπτωση τα προϊόντα τους ή έχουν σχεδιάσει ειδικά προϊόντα ή τρόπους διάθεσης ώστε να βγαίνουν φθηνότερα. Πχ μπορείς να αγοράσεις refill στις κολώνιες ή στα κεριά Annick Goutal!

 

Αν κουραστείς, στο ισόγειο θα βρεις το «λογοτεχνικό» Used book cafe με την ατμόσφαιρα «bouquiniste», όπου μπορείς να ξαποστάσεις για ένα καφέ ή σνακ παρέα με ένα μεταχειρισμένο βιβλίο από τα χιλιάδες που κοσμούν τους τοίχους του και τα οποία πωλούνται φυσικά.

Αν πεινάς, στο Cantine Merci, που βρίσκεται στο υπόγειο δίπλα σε ένα μικρό κηπάκι αρωματικών φυτών, θα φας απλά και οικονομικά νοστιμότατες σούπες, σαλάτες ή ρυζότο, βιολογικό σολωμό ή το πιάτο ημέρας αλλά και ένα από τα «ρουστίκ» του γλυκά.

Ψώνισα σχεδόν όλα τα δώρα μου από εκεί, γιατί πραγματικά βρήκα μοναδικά πράγματα και αν το εισόδημά μου το επέτρεπε θα «σήκωνα» όλη την προίκα από εκεί. Κανείς υπάλληλος δεν ζήτησε την προσωπική μου συνεισφορά στο σκοπό του Merci. Αυτό απαγορεύεται. Οι εμπνευστές ζητούν μόνο από τις εταιρίες να συνδράμουν και τίποτε από τους πελάτες. Παρότι είναι μια εμπορική επιχείρηση, δεν κάνουν καμία προβολή φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στο κατάστημα ούτε καν στην απόδειξη. Αν το ξέρεις από πριν καλώς.

Μια ωραία ιδέα που φαίνεται να έχει πετύχει στη Γαλλία. Εδώ;


Merci, 111 boulevard Beaumarchais, Παρίσι, 3ο, Στάση μετρό: Saint Sébastien Froissard

Ώρες λειτουργίας: 10:00-19:00, Τηλ: 01 42 77 00 33

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: