Περπατώντας στους δρόμους του Παρισιού αν κοιτάξεις στα κτίρια λίγο πιο ψηλά από το ύψος των πινακίδων με τις ονομασίες των δρόμων, θα εντοπίσεις μικρά ψηφιδωτά φτιαγμένα από μικρά τετράγωνα πλακίδια που μοιάζουν με pixel.

Τα ψηφιδωτά αναπαριστούν συνήθως μικρά alien, διάφορες εξωγήινες φιγούρες εμπνευσμένες από  το Space Invaders, ένα από τα πρώτα 2D shooter video games το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Αυτά είναι έργα του Invader, ενός Γάλλου urban artist, ο οποίος ξεκίνησε να τοποθετεί στο Παρίσι αυτές τις pixel μορφές το 1998, κάνοντας στη συνέχεια το ίδιο σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης, η οποία αποκαλείται “Invasion” της αντίστοιχης πόλης, ο καλλιτέχνης δημοσιεύει σε βιβλία ή χάρτες τις θέσεις των ψηφιδωτών-εισβολέων οι οποίες μάλιστα είναι στρατηγικά επιλεγμένες από τον καλλιτέχνη για διάφορους προσωπικούς λόγους. Σε μια περίπτωση μάλιστα (Montpellier) αν τις δεις σημειωμένες στο χάρτη της πόλης σχηματίζουν μια ακόμη φιγούρα εισβολέα. 

Το αποτέλεσμα είναι χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, ομορφαίνει τις πόλεις και φυσικά έχει αντιγραφεί κατά κόρον και από άλλους street artists με την ίδια ή διαφορετική θεματολογία.

Ο Invader έχει εμπορευματοποιήσει τη δραστηριότητά του αυτή πουλώντας ένα μόνο αντίγραφο (alias) από κάθε τοποθετημένο έργο του (παρατίθενται στο site του space-invaders), συνοδεύοντάς το από το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Η δουλειά αυτή είναι αρκετά δημοφιλής. Αν και δεν έχει τη διάδοση και το μαύρο χιούμορ του Banksy ή την αναγνωρισιμότητα του έργου του Mr Brainwash (ο οποίος έχει κάνει μεταξύ άλλων το εξώφυλλο του Celebration της Madonna, α και είναι και ξάδελφός του), o Invader γνωρίζει επιτυχία και στις αίθουσες τέχνης. Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με γνωστές γκαλερί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκυο. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη μια πορεία 20 ετών.

Από την εμφάνιση των κωδικών γρήγορης απόκρισης (qr codes) και μετά, τοποθετεί και τέτοια έργα στις πόλεις, τα οποία αν σκανάρεις με το κινητό σου θα διαβάσεις κάποιο μήνυμα πχ «this city has been invaded».

Στην πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Rubikcubism, χρησιμοποιεί κύβους του Rubik για να συνθέσει «πίνακες» και πορτρέτα «τεχνοτροπίας» pixel.

Το έργο του συνολικά είναι ευχάριστο, ρετρό αλλά ευκολομάσητο. Σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή σαν τα παιχνίδια που έπαιζες στα «ηλεκτρονικά».

Μόνο μην επενδύσεις σε αυτό αν απλά έχεις ανάγκη από παιχνίδι. Πάρε ένα PS, οι καιροί άλλαξαν.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: