Μαγεία. Αν είχα στη διάθεση μου μία λέξη για να περιγράψω το «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα», θα ήταν η λέξη μαγεία.

Η ιστορία εξελίσσεται στο Ιράν , την δεκαετία του ’50, και ακολουθεί το νήμα της ζωής του μεγάλου βιολιστή Nasser Ali Khan. Ως νεαρός βιολιστής, συναντήθηκε με την Iran (καθόλου τυχαίο το όνομα) και την ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά. Ο πατέρας της όμως είχε διαφορετικά σχέδια γι’αυτήν και την ανάγκασε να παντρευτεί ένα αξιωματικό. Ο Nasser προσπάθησε να απαλύνει τον πόνο του δια της τέχνης του, έκανε ένα γάμο με μια Mother-Certified νύφη (η Isabella Rosselini στο ρόλο της Μητέρας) αλλά δεν ξέχασε ποτέ την Iran. Όταν η αδιαφορία του για την οικογένειά του εξόργισε την συζυγό του σε τέτοιο σημείο ώστε να του διαλύσει το βιολί του, πίστεψε πως δεν μπορεί να παίξει μουσική όπως παλιά και αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Πριν έρθει το τέλος, κάνει ένα flashback στη ζωή του. Και κάπου εκεί αρχίζει το μαγευτικό, γλυκόπικρο ταξίδι.

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric & Golshifteh Farahani

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric & Golshifteh Farahani

Ένα αλληγορικό παραμύθι απαράμιλλης ομορφιάς. Μια ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου με ευρηματικότατους τρόπους αφήγησης (που θυμίζουν πάρα πολύ “Amelie”). Ένα υβρίδιο cartoon/ταινίας, μια συνταγή αρκετά δύσκολη να πετύχει αλλά εκτελεσμένη τόσο μαεστρικά.
Άψογη αισθητικά, ειδωμένη μέσα από το βλέμμα του Christophe Beaucarne (Mr. Nobody, Coco Before Chanel, Irina Palm), με κάδρα που παραπέμπουν σε cartoon, ακόμα και όταν μιλάμε για live shooting. Φωτισμοί, κινήσεις κάμερας και σκηνοθετικά τρικ που ξετυλίγουν την ιστορία με μοναδικό τρόπο.

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric

Σενάριο από το δίδυμο των δημιουργών του Persepolis, Vincent Paronnaud (Γάλλο κομίστα, φημισμένο για το μακάβριο χιούμορ του, οι σκηνές στις οποίες ο ήρωας σκέφτεται πως να αυτοκτονήσει είναι ένα παράδειγμα) & Marjane Satrapi, βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ, με ίσες δόσεις χιούμορ & συγκίνησης (το διπλανό ζευγάρι πλάνταξε στο κλάμα προς το τέλος της ταινίας).

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric & Maria de Medeiros

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα - Mathieu Amalric & Maria de Medeiros

Πολύ καλή ηθοποϊία από τους πρωταγωνιστές Mathieu Amalric & Maria de Medeiros (που την ξέθαψαν αυτή; Τη θυμάστε στο Pulp Fiction;) οι οποίοι πλάθουν ρεαλιστικούς χαρακτήρες (πασπαλισμένους με μια δόση υπερβολής a la Amelie), πλαισιωμένοι από εξαιρετικούς μικρούς ηθοποιούς (ο μικρός που υποδύεται τον γιό του είναι απολαυστικός).

Είχα καιρό να βγω από αίθουσα κινηματογράφου μαγεμένος. Αν μη τι άλλο, μια καλομαγειρεμένη συνταγή. Δοκιμάστε την.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: