Μια πραγματικά μοναδική έκθεση παρουσιάζει έως τις 2 Απριλίου το Centre Pompidou στο Παρίσι. 450 εκθέματα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, installations, οπτικοακουστικών έργων και χορογραφιών από το 1900 έως σήμερα συνδιαλέγονται επιχειρώντας τη διερεύνηση των πολυδιάστατων σχέσεων μεταξύ τέχνης και χορού.

Είναι γνωστό ότι στον εικοστό αιώνα το ενδιαφέρον για το «σώμα σε κίνηση» είναι κοινό τόσο στα διάφορα κινήματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης όσο και στο χορό. Υπάρχουν πάρα πολλά έργα που αποδεικνύουν τις συνεχείς ανταλλαγές μεταξύ των δύο, τα συνεχή δάνεια τα οποία μερικές φορές καταλήγουν να συγχωνεύονται παράγοντας μια άλλη γλώσσα έκφρασης που γοητεύει.

Πολύ συχνά σε ατελιέ ζωγράφων ή γλυπτών (λχ του Rodin) εμφανίζονταν  γνωστοί χορευτές ενώ πολλά κινήματα της τέχνης όπως πχ ο Ντανταϊσμός έχουν χρησιμοποιήσει το χορό ή την κίνηση γενικά για να εκφραστούν ή να προκαλέσουν. Σήμερα η performance art λχ της Marina Abramović έχει κερδίσει την εύνοια των κριτικών αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο μπορεί πλέον να δει τέτοια έργα ακόμη και σε πολύ μεγάλα μουσεία όπως το MOMA ή το Whitney. Οι εικαστικοί επιμελητές έχουν καταφέρει, πέραν των στατικών φωτογραφικών μεθόδων παρουσίασης, να βρουν ευφάνταστους τρόπους ενσωμάτωσης live performance στις εκθέσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η έκθεση “Danser sa vie” είναι μια ζωντανή παράσταση χορού.

Πρόκειται για ένα ιστορικό περίπατο σε ένα εκθεσιακό χώρο 2.000 τμ που συναρπάζει με τα πολλά, συχνά αντικρουόμενα αλλά αλληλεπιδρώντα ερεθίσματα.

Μια live performance μπροστά σε ένα πολύπτυχο έργο του Matisse, η Isabella Duncan να χορεύει, ένα άγαλμα του Rodin, o Nijinsky στο “Aπόγευμα ενός φαύνου”, η Martha Graham και ο Isamu Noguchi, η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» της Pina Bausch, η διαδικασία κατασκευής ενός έργου του Jackson Pollock, αφρικανικοί ρυθμοί και γλυπτά, ο Yves Klein και τα σώματα με τη μπλε μπογιά, η Josephine Baker και η σκιά από το συρμάτινο έργο του Calder, τα kinetic γλυπτά, η pop με τον Andy Warhol, το “the show must go on” του Jérôme Bel, η αίθουσα club που σε προσκαλεί να χορέψεις disco και techno και και και…

 

Είναι πράγματι μια πλούσια έκθεση την οποία, καλό είναι να δεις σεβόμενος τις τρεις διακριτές ενότητες στις οποίες είναι οργανωμένη: Dance of the self, Abstraction of the body και Danse and performance

Αποφεύγουμε την επιμέρους περιγραφή για να μην χαθεί το στοιχείο της έκπληξης.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι περιλαμβάνονται έργα από πολλούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι εξής: Henri Matisse, Auguste Rodin, Pablo Picasso, Francis Picabia, Vassily Kandinsky, Sonia Delaunay, Jackson Pollock, Yves Klein, Andy Warhol, Joséphine Baker, Matthew Barney, Pina Bausch, Jérôme Bel, Trisha Brown, Merce Cunningham,  Isadora Duncan, William Forsythe, Loïe Fuller, Martha Graham, Anna Halprin, Vaslav Nijinski και Alwin Nikolais.

Προφανώς πέραν των ιστορικών στοιχείων και της γνώσης που αποκομίζεις βλέποντας την έκθεση, περνάς πραγματικά ωραία και φεύγεις με ανεβασμένη διάθεση αντιλαμβανόμενος πόση ενέργεια κρύβει το ανθρώπινο σώμα και τι κινητήριο δύναμη μπορεί να αποτελέσει ο χορός για όλη σου τη ζωή. Χαριτωμένα οι επιμελήτριες έχουν βάλει και τον χορό των go-go boys υπό τους ήχους disco ή electro στις μορφές τέχνης. Πικάντικο θέμα για συζήτηση στις παρέες.

Κλείνουμε με τη φράση της Ισιδώρας Ντάνκαν (δεν επιχειρώ να μεταφράσω) από την οποία αντλεί τον τίτλο της η έκθεση:

Mon art est précisément un effort pour exprimer en gestes et en mouvements la vérité de mon être. (…) Devant le public qui venait en foule à mes représentations, je n’ai jamais hésité. Je lui ai donné les impulsions les plus secrètes de mon âme. Dès le début, je n’ai fait que danser ma vie

ΥΓ. Οι κάτοχοι iphone μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή (l’appli που λένε και οι Γάλλοι) της έκθεσης. Θα την βρείτε με την ονομασία Danser sa vie. Περιλαμβάνει audio guide και 30 φωτογραφίες με τα σημαντικότερα εκθέματα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε είτε σαν ξεναγό όταν πάτε στην έκθεση είτε στο σπίτι για να πάρετε μια ιδέα. Ο κατάλογος της έκθεσης είναι διαθέσιμος για αγορά on line.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: