Μετά από προτροπές γνωστών και πολύ θετικές κριτικές στον τύπο, αποφασίσαμε σύσσωμοι οι choosybastards να πάμε στο θέατρο Θησείο για να δούμε την διασκευή του πασίγνωστου βιβλίου του Irvin Yalom. Όταν το είχα διαβάσει πριν καμπόσα χρόνια, μου είχε αρέσει αρκετά, αλλά διαβάζοντας 1-2 βιβλία ακόμα του Yalom, σχημάτισα τη γνώμη ότι είναι γλυκανάλατος και αυτάρεσκος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερό του βιβλίο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι αν το διάβαζα τώρα, θα μου άρεσε τόσο όσο τότε.

Ακύλας Καραζήσης

Ακύλας Καραζήσης

Και τώρα στα της παράστασης. Ήταν αρκετά πιστή μεταφορά του βιβλίου, σχεδόν κουραστική θα έλεγα, αφού σε αρκετά σημεία γινόταν ανάγνωση ουσιαστικά του κειμένου. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη χρονικά παράσταση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι με κούρασε (οριακά ίσως). Ο πανέμορφος χώρος του θεάτρου Θησείο, βοήθησε να διαμορφωθεί ένα απλό και ζεστό σκηνικό, με ένα τεράστιο χαλί, 2 καρέκλες, λίγα βιβλία, μια κούκλα για τους γυναικείους ρόλους και τους 3 ηθοποιούς να βρίσκονται συνεχώς πάνω στη σκηνή. Ακόμα και την ώρα που μπαίνεις για να πάρεις τις θέσεις σου, αλλά και στο διάλειμμα. Αποχωρούν μόνο στο τέλος της παράστασης. Δεν είναι καμιά τρομερή πρωτοτυπία, αλλά ένα τρικ που καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας. Νιώθεις μια ζεστασιά και ένα «δέσιμο» με αυτό που παρακολουθείς.

Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος

Πολύ καλές οι ερμηνείες από τους Ακύλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο (που είναι και οι σκηνοθέτες) και Χάρη Φραγκούλη. Τραβηχτικός ο Ακύλας Καραζήσης, που θεωρώ ότι πάντα είναι αξιοπρεπής στις ερμηνείες του, πειστικότατος ο Νίκος Χατζόπουλος ως Νίτσε και good enough ο Χάρης Φραγκούλης στο ρόλο του Φρόυντ. Παρ’ όλα αυτά, η παράσταση ποτέ δεν απογειώνεται. Ακόμα και το τέλος και η κάθαρση δεν κατάφεραν να με συγκινήσουν τόσο. Πολύ απλό (αν και καλοπροαίρετο) το μήνυμα ότι μια διαδικασία ψυχανάλυσης καταλήγει σε μια δυνατή φιλία, η οποία αποτελεί το όχημα για την θεραπεία των ασθενών.

Χάρης Φραγκούλης

Χάρης Φραγκούλης

Συνολικά πέρασα ένα πολύ όμορφο βράδυ, απλά δεν εκπληρώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες μου. Φροντίστε να κλείσετε εισιτήρια αρκετά νωρίτερα, γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι θέσεις μας ήταν απαράδεκτες. Βρίσκονταν στην άκρη της δεύτερης σειράς, πολύ πλάγια (σε σημείο που στραβολαιμιάσαμε 3 ώρες!), πάνω σε μια επιπρόσθετη ξύλινη κατασκευή και ιδιαίτερα στενές. Καλύτερα να προστεθούν κάποιες extra παραστάσεις, παρά να μένουν δυσαρεστημένοι θεατές και μάλιστα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την παράσταση. Είναι κρίμα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: