Είπα μέσα στο καλοκαίρι να δω επιτέλους την πιο παραμελημένη από τα τηλεοπτικά βραβεία αστυνομική σειρά αλλά ταυτόχρονα και καλύτερα βαθμολογημένη στο imdb.com (με 9.7/10 βαθμολογία παρακαλώ), το «The Wire».

Είχα δει το πρώτο επεισόδιο του «The Wire» πριν από ένα χρόνο περίπου και δεν με είχε τραβήξει. Κάτι το Baltimore slang (η σειρά εξελίσσεται στη Βαλτιμόρη των H.Π.Α.), κάτι η αδιάφορη φωτογραφία, κανένα ιδιαίτερα γνωστό όνομα στο καστ…

Είχα διαβάσει τα καλύτερα λόγια όμως και είπα να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο David Simon – o δημιουργός της σειράς – μέσα σε 5 seasons μας δίνει την εικόνα μιας μεγαλούπολης των Η.Π.Α., από τη ματιά των εμπόρων ναρκωτικών (1η season), συνδικαλιστών(2η season), κυβερνητικών αξιωματούχων (3η season), εκπαιδευτικών(4η season) και media (5η season). Φτιάχνει κάτι πολύ παραπάνω από μια αστυνομική σειρά. Έχει γράψει ένα από τα καλύτερα σενάρια της αμερικάνικης τηλεόρασης, έχοντας «αναγκάσει» κάποιους να φτάσουν στο σημείο να συγκρίνουν το έργο του αυτό, με έργα του Dickens(!)

Bubbles

Bubbles

Χρωματίζει την κοινωνία μας με τα μελανότερα χρώματα: υποκρισία, διαπλοκή πολιτικών, πολιτικός κυνισμός, αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος, συγκάλυψη αλήθειας από τα media, απουσία ηθικής, (ηθελημένη) αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών.

Η σειρά μπορεί να είναι βασισμένη στην Βαλτιμόρη αλλά τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι μεγαλουπόλεις του κόσμου. Παρακολουθώντας τη σειρά, θα βρείτε πολλά πρόσωπα και κατάστασεις που θα σας φανούν οικείες, που μπορεί να τις έχετε βιώσει. Το «The Wire» στην ουσία είναι ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο. Είναι μια ρεαλιστική ματιά στη θεσμική δυσλειτουργία.

“Whatever you are, whatever you commit to, will somehow find a way to fuck you.”

Το καστ της σειράς αποτελείται από ημιεπαγγελματίες ηθοποιούς, οι οποίοι βοηθούν στην αληθοφάνεια και ρεαλιστικότητα της σειράς (δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη σε αυτό τον τομέα) αλλά και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πόλη στο παρελθόν, (και αρκετοί χαρακτήρες της σειράς βασίστηκαν πάνω τους). Μαζί με αυτούς και αρκετοί ηθοποιοί που πια τους βλέπουμε/είδαμε σε τηλεοπτικές σειρές όπως «The Office», «Lost», «Game of Thrones», «True Blood», κτλ.

McNulty

McNulty

Σε συνεργασία λοιπόν με το εξαιρετικό σενάριο πλάθουν αξέχαστους χαρακτήρες (Omar the Little, “Bunk”, Jimmy McNulty, “Bubbles”). Χαρακτήρες πολυδιάστατους, πολυσχιδείς, που ακόμα και όταν κουβαλάνε όλα τα ελαττώματα του κόσμου σε κάνουν να συμπάσχεις μαζί τους. Αληθινοί.

Και οι σεναριογράφοι της σειράς δεν διστάζουν να σκοτώσουν, ακόμα και πολύ σημαντικούς χαρακτήρες της σειράς όταν το απαιτεί η ιστορία.

Στο τεχνικό κομμάτι, η σκηνοθεσία φαίνεται διάφανη, δεν παρεμβαίνει στο σενάριο με διάφορα τεχνάσματα. Βοηθάει στο να ξεδιπλωθεί η ιστορία με ευφυέστατο τρόπο. Ούτε στη φωτογραφία θα δεις τα κλασσικά καλωπιστικά πλάνα/φωτισμούς. Τίποτα δεν εξειδανικεύεται, τίποτα δεν ωραιοποιείται. Αν θέλετε να βρείτε τους τέλειους νυχτερινούς φωτισμούς, τα fast cuts και τα εντυπωσιακά flashbacks δείτε CSI.

Bunk

Bunk

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μπορείς να παρακολουθήσεις αποσπασματικά το «The Wire». Κάθε season έχει το closure της αλλά η ιστορία ξεκινάει από το πρώτο επεισόδιο της πρώτης season και τελειώνει στο τελευταίο της πέμπτης.

Όσοι έχουν υπομονή θα απολαύσουν μία από τις καλύτερες σειρές.

Because the wire is the real life.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: