Όλοι όσοι έχουμε έστω και μικρή σχέση με το internet, γνωρίζουμε τα animated gifs. Είναι άλλωστε τόσο παλιά σχεδόν όσο το ίδιο το internet. Τα έχουμε συνηθίσει να είναι επίπεδα, αδιάφορα, κιτς με έλλειψη φαντασίας αλλά αρκετά χρηστικά.

Όταν η Jamie Beck, μια φωτογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ο web designer Kevin Burg με γνώσεις σε video & motion graphics ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να δώσουν νέα «πνοή» στα animated gifs, ανεβάζοντάς τα σε υψηλό επίπεδο, να πω τέχνης;

Γεννήθηκαν έτσι τα αποκαλούμενα από τους ίδιους cinemagraphs.

Είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από φωτογραφία. Ένας τρόπος να προσθέσεις κίνηση σε μια φωτογραφία ή να ξεπαγώσεις μια εικόνα. Ή μιλώντας τεχνικά, μια γρήγορη διαδοχή φωτογραφιών σε συγκεκριμένο loop.

Η προσπάθεια θυμίζει αυτή του τέλους του 19ου αιώνα για την δημιουργία κίνησης με το γρήγορο ξεφύλλισμα των σελίδων ενός μπλοκ με σκίτσα. Μόνο που τώρα αυτή η γρήγορη εναλλαγή εικόνων δημιουργείται, υπάρχει και απολαμβάνεται μόνο on line.

Η χρήση των animated gifs από τους δύο προσδίδει ιδιαίτερο, λεπτεπίλεπτο καλλιτεχνικό χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα λόγω των περιορισμών και των ξεπερασμένων δυνατοτήτων αυτού του φορμά. Είναι ρετρό, vintage και αποπνέει μια περίεργη ζωή.

Τα θέματα που κυρίως τους εμπνέουν είναι η Νέα Υόρκη, η μόδα, τα πρόσωπα. Δείτε ένα μικρό δείγμα:

 

 

 

 

Το πανέμορφο photography blog της Jamie θα βρείτε εδώ.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: