Τους Empty Frame τους άκουσα ζωντανά για πρώτη φορά πέρσι το χειμώνα στο Κ44 μαζί με ένα φίλο που ήξερε κάποια μέλη της μπάντας. Έφυγα με μέτριες εντυπώσεις εκείνο το βράδυ τόσο εξαιτίας της φωνητικής απόδοσης όσο και των κιθαριστικών υπερπροσπαθειών που νομίζω ήταν σε υψηλότερη rock ενέργεια από όση έχουν και μπορούν να δώσουν. Ωστόσο δεν τους απέρριψα γιατί είχαν κάτι το ακατέργαστο που απλά έψαχνε δημιουργική διέξοδο έκφρασης. Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον για έναν επιπλέον λόγο: είναι συμπαθητικά, low profile παιδιά πάνω και κάτω από τη σκηνή, να τα λέμε αυτά.

Επτά μήνες μετά στο live στο Six dogs έδειχναν πιο σίγουροι, πιο δεμένοι και με συγκεκριμένη μουσική πρόταση. Πολλές και αναγνωρίσιμες οι επιρροές τους όπως οι Tindersticks, ο Leonard Cohen ή ο Nick Cave. Η έμφαση που δίνουν στα κλασικά όργανα, βιολί και τσέλο, προσδίδει ένα folk rock ύφος στα τραγούδια τους οδηγώντας σε λυρικά ή και ρομαντικά μονοπάτια.

Ήχος άλλοτε βαρύς, άλλοτε acoustic, άλλοτε dark ή υποτονικός και άλλοτε εκρηκτικός. Και όλα αυτά ακόμη και μέσα σε ένα μόνο τραγούδι. Δύσκολο να τους βάλεις ετικέτα. Indie rock; Alternative; Ότι και να πεις μέσα είσαι. Ακόμη και η χροιά και η αγγλική προφορά των φωνών του Αντώνη Βαβαγιάννη (τραγούδι, κιθάρα, πιάνο) και του Παναγιώτη Φέτση (τραγούδι, μπάσο) μου ακούστηκαν πολύ πιο ώριμες. Την όμορφη ξανθιά τσελίστρια που τραγούδησε για λίγο μόνο – δυστυχώς – την ερωτεύτηκα για δικούς μου λόγους.

Έπαιξαν για περίπου μία ώρα σε λιγοστό κοινό, το οποίο θα ήταν παραπάνω πιστεύω αν δεν ήταν σε κλειστή αίθουσα on a hot summer night και δεν υπήρχε το (πολύ χαμηλό) εισιτήριο. Με την κρίση ούτε λίγα ευρώ δεν διαθέτει ο κόσμος πια για gigs. Επίσης κύριοι του Six Dogs γιατί δεν σκέπτεστε τον κήπο κάποια φορά;

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό τους κομμάτι, το «Take Over the City» εδώ. 

Σκεπτόμενη μουσική σε περίοδο κρίσης σχολίασε μια κυρία, μάλλον γνωστή του συγκροτήματος δίπλα μου.

Το άλμπουμ τους λέγεται “They Think We Are Eskimos”

και μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο στο website τους: www.emptyframe.net

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: