Η Μπιενάλε Βενετίας είναι η μεγαλύτερη ίσως έκθεση εικαστικών τεχνών στον κόσμο και μόνο γι’ αυτό αξίζει την προσοχή μας.

Οι περισσότεροι βέβαια την έχουν συνδέσει με την παρουσίαση νέων (και πρωτοπόρων) κινηματογραφικών ταινιών αλλά δεν είναι η μόνη κατηγορία Τέχνης που εκπροσωπείται. Σύγχρονη τέχνη, Θέατρο, Χορός, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία και δεν συμμαζεύεται. Κάθε δύο χρόνια μαζεύονται εκατοντάδες άνθρωποι στην Βενετία για να θαυμάσουν από κοντά τις τελευταίες τάσεις της τέχνης (οι περισσότεροι πάνε βέβαια για την red carpet φάση αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και αυθεντικοί πορωμένοι που πάνε απλώς για να απολαύσουν τέχνη).

Θεωρώ ότι αυτό το event είναι ίσως ο μοναδικός λόγος να επισκεφτεί κανείς την Βενετία ειδικά αν δεν είναι του στυλ ρομαντζάδα στις γόνδολες χέρι-χέρι με τον αγαπημένο του.

Όσον αφορά τη Σύγχρονη Τέχνη, τα »περίπτερα» έχουν ανοίξει απο τις 4 Ιουνίου και θα παραμείνουν ανοικτά για αρκετό καιρό ακόμα (μέχρι και τις 27/11). Φέτος γιορτάζει τα 54α γενέθλιά της (γερνάει και η σύγχρονη τέχνη). Να πω την αλήθεια, απογοητεύτηκα όταν διάβασα ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Διοχάντη. Τόσους αξιόλογους νέους καλλιτέχνες έχουμε, έπρεπε να μας εκπροσωπήσει αυτή; Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο ILLUMInations (παίζει δηλαδή ταυτόχρονα με την έννοια του φωτός και των εθνών) και η Ελληνίδα εικαστικός επέλεξε να παρουσιάσει ένα έργο (εγκατάσταση ουσιαστικά) το οποίο θα φιλοτεχνήσει επί τόπου (ας μην είμαστε προκατειλημμένοι και ας  κρίνουμε εκ του αποτελέσματος).

Εγκατάσταση Διοχάντης (μη ολοκληρωμένο έργο)

Μπείτε λίγο στο site (http://www.labiennale.org) να χαζέψετε τις εκδηλώσεις, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κλπ…Προτείνω να επικεντρωθείτε σε μια κατηγορία διότι αλλιώς χάνεσαι πολύ εύκολα μέσα στην overdose πληροφοριών.

Βέβαια, υπάρχει και η εξής εναλλακτική αν βαριόσαστε να μπείτε στην ιστοσελίδα: να πάτε ένα ταξιδάκι στη Βενετία το φθινόπωρο! Δεν είπαμε πως η φτώχεια θέλει καλοπέραση;

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: