Μία πολύ μικρή έκθεση που δεν έχει ακουστεί πολύ, παρουσιάζεται αυτό το καιρό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι). Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση 17 καλλιτεχνών (ελλήνων και ξένων) που έχουν ως κοινό παρανομαστή το γεγονός ότι έχουν εμπνευστεί από τον τόπο μας (από την πολιτιστική παράδοση μέχρι και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της χώρας). Είναι όλοι τους σύγχρονοι ζωγράφοι οπότε προετοιμαστείτε για ότι πιο κουλό μπορείτε να φανταστείτε!. Ο τίτλος της έκθεσης, «The Last Grand Tour», παραπέμπει σε ταξίδια ξένων περιηγητών σε χώρες της Ανατολής (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος) στα τέλη του 19ου αιώνα στο πλαίσιο του κινήματος του ρομαντισμού (βλέπε Lord Byron, Delacroix κλπ…). Πληροφορήθηκα επίσης ότι πολλοί από τους casino καλλιτέχνες που εκθέτουν έχουν και εξοχικά σε κυκλαδίτικα νησιά (και εμείς αντί να το αξιοποιήσουμε αυτό οργανώνοντας εκθέσεις μεγάλης εμβέλειας, δεν κάνουμε τίποτα ως συνήθως).

Οι Έλληνες εικαστικοί που εκπροσωπούνται στην έκθεση (Γ. Κουνέλλης, Λ. Σαμαράς και ο συνθέτης Γιάννης Ξενάκης) έχουν ζήσει και αναγνωριστεί στο εξωτερικό (διόλου περίεργο) γι’ αυτό κιόλας έχουν συμπεριληφθεί στους «ξένους περιηγητές».  Στη περίπτωση του Κουνέλλη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ρώμη, το όνομα του έγινε γνωστό μέσω του κινήματος Arte Povera που δημιουργήθηκε στην Ιταλία στα τέλη του ’60 (με δύο λόγια, αυτό το κίνημα προωθεί την χρήση πρωτογενών υλικών στην τέχνη). Ο δε Λ. Σαμαράς, ζει και εργάζεται στην Αμερική και πολύ λίγοι Έλληνες γνωρίζουν το έργο του (σε σχέση με τον Κουνέλλη που εκθέτει συχνά σε γκαλερί των Αθηνών). Ο Σαμαράς έγινε γνωστός με τις επεξεργασμένες Polaroid φωτογραφίες που θυμίζουν κάτι μεταξύ psychedelic art και kitsch στα πρόθυρα της διαστροφής.

Lucas Samaras

Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά είναι επίσης και της Lynda Benglis, τα χάλκινα γλυπτά της παραπέμπουν στις χλαμύδες των αρχαίων Ελλήνων. Έχουν κάτι το πολύ αέρινο που μου άρεσε πολύ.

Lynda Benglis

Ζωγραφική, γλυπτά, κατασκευές, μουσικές συνθέσεις, αυτή η έκθεση έχει για όλα τα γούστα αρκεί να είστε λάτρεις της Μοντέρνας Τέχνης. Εάν θέλετε να είστε up to date με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της τέχνης, τότε αυτή η έκθεση έχει ένα αρκετά ενδιαφέρον δείγμα. Προς θεού, μην μπείτε στο τρυπάκι του να προσπαθήσετε να ερμηνεύσετε τα έργα!! Απλά παρατηρήστε τα…θα έχετε ήδη κερδίσει πολλά.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: