Οι R.E.M. 3 χρόνια μετά το σπιντάτο Accelerate έβγαλαν το νέο τους άλμπουμ “Collapse into Now”. Ένας δίσκος που ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ακούγεται πιο R.E.M. από ποτέ.

Το 1997 όταν αποχώρησε ο Bill Berry, πίστεψα ότι οι R.E.M. τελείωσαν. O Berry δεν ήταν ένας απλός drummer, είχε συνδράμει στο γράψιμο εξαιρετικών κομματιών (“Man on the Moon”, “Everybody Hurts” μεταξύ άλλων).

Οι επόμενοι δίσκοι τους έδειξε ότι θα έπρεπε να το έκαναν (το λιγότερο που μπορώ να πω για τα “Up”, “Reveal” & “Around the Sun” είναι ότι ήταν μετριότατα). Με το Accelerate,  προσπάθησαν να φτιάξουν το “Monster” τον 00’s (…).

Και φτάνουμε στο νέο τους άλμπουμ. Όταν τελειώσεις την ακρόαση του  “Collapse into Now” θα είναι σαν να άκουσες ένα (sort of) best of των R.E.M. Δώσε βάση στο sort of.

Collapse Into Now

Collapse Into Now

Έχει στοιχεία από όλους τους προηγούμενους δίσκους τους. To uBerlin είναι σίγουρα το πιο πιασάρικο κομμάτι τους, με αυτό το χαρακτηριστικό arpeggio του Peter Buck που φωνάζει “Drive” και το μπάσο του Mills να δένει αρμονικά (με τον ίδιο τρόπο όπως και στο “Drive”). To “Oh My Heart” μια κλασική μπαλάντα R.E.M. αρχές 90’s era.  To “Every Day Is Yours To Win” γλυκόπικρο, με τα classic Mills φωνητικά στο background. To “Mine Smell Like Honey” θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν το κομμάτι της σειράς “Friends”, ακούγεται σαν το “Bad day”. Στο “Walk it Back” πέφτουν οι τόνοι και λάμπουν τα φωνητικά του Stipe. Στο «Alligator Aviator Autopilot Antimatter” μας θυμίζουν “Accelerate” & “Monster”. Το “Someone as you” μας γυρίζει στους πρώτους δίσκους τους. Κλείνουν με το “Blue”, copycat του “Ε-Bow the letter”, με την συνδρομή της Patti Smith στα backing-vocals και τον Stipe να τραγουδάει με το παλιό του γνώριμο στυλ “σέρνω τις λέξεις”. ( Ένας ακόμη guest star έχει λάβει μέρος στο άλμπουμ αλλά θα αφήσω εσάς να μου πείτε ποιός είναι και σε ποιό κομμάτι.)

Έχοντας ακούσει αρκετές φορές το αυτοαναφορικό αυτό άλμπουμ, μπορώ να σας πω ότι στο τέλος σου αφήνει την ίδια αίσθηση όπως όταν βγαίνεις από τον κινηματογράφο, βλέποντας μια ταινία του Woody Allen.

Σου φάνηκε μια από τα ίδια, αλλά σου άρεσε…

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: