Προχθές, πρωτομαγιά, συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από την χειρότερη ημέρα στην ιστορία της Formula 1, την ημέρα που ο καλύτερος πιλότος όλων των εποχών, ο Ayrton Senna, σταμάτησε να οδηγεί. Τότε, ήμουν 17 χρονών. Τώρα, στα διπλάσια χρόνια, δεν έχει αλλάξει κανένα συναίσθημα μου για τον Senna. Δεν ήταν πόρωση της εφηβείας, της εποχής. Δεν συνέπεσε με μια καλή περίοδο της Formula 1 και έτσι έγινε πρότυπο. Αυτός διαμόρφωσε και όρισε την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία του σπορ. Και έτσι νιώθουν πάρα πολλοί άνθρωποι.Ayrton Senna

Με αφορμή την καινούρια ταινία αφιερωμένη στον Ayrton Senna, η οποία btw βγαίνει σε λίγες μέρες στις αίθουσες της Αγγλίας και Γερμανίας (αναρωτιέμαι αν θα πάρει διανομή και στην Ελλάδα), είδα παλιές συνεντεύξεις, αφιερώματα, αγώνες, γύρους δοκιμαστικών κ.λ.π. Σε κάποια συνέντευξη, ο Nuno Cobra, γυμναστής και πολύ κοντινός του άνθρωπος, είπε ότι «Από καιρό σε καιρό ο θεός στέλνει ανάμεσα στον κόσμο κάποιους ξεχωριστούς ανθρώπους, που ανεξάρτητα από τι θα επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους, αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό ο Senna ήταν τόσο ξεχωριστός και τον αγαπούσαν τόσοι άνθρωποι.» Δεν πιστεύω σε υπερφυσικά φαινόμενα, αλλά η παρομοίωση είναι σωστή όσον αφορά την επίδραση που έχουν κάποιοι άνθρωποι στους σύγχρονους τους. Είναι τρομερό το πόσο λατρεμένος και ξεχωριστός ήταν αυτός ο άνθρωπος. Δεν μιλάμε για απλό θαυμασμό προς έναν αθλητή, όπως συμβαίνει με τον Lionel Messi ή τον Michael Jordan ή τον συνάδελφό του Michael Schumacher. O Senna ήταν μια προσωπικότητα απλή μεν, αλλά με τεράστια επίδραση σε όποιον τον γνώριζε, είτε προσωπικά, είτε μέσα από τους αγώνες του. Νομίζω ότι η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι ήταν αποφασισμένος και πίστευε ότι μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε θες, αρκεί να το θες πολύ. Η αποφασιστικότητα και πίστη σε αυτό το επίπεδο, δεν συναντάται συχνά. Και σίγουρα συνδυάστηκε με αυτοεκτίμηση (που προήλθε από υγιείς συνθήκες ανατροφής και πολύ αγάπη από την οικογένεια του) και μεγάλο ταλέντο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Senna driving

Είναι απόλαυση να παρακολουθείς αγώνες του. Σχετικά πρόσφατα το Top Gear έκανε ένα πολύ καλό αφιέρωμα στον Ayrton Senna και ο Jeremy Clarkson παραδέχτηκε ότι αν και πριν ασχοληθεί με το αφιέρωμα, πίστευε ότι ο πιο εντυπωσιακός οδηγός ήταν ο Jacques Villeneuve, τελικά συνειδητοποίησε ότι ο Senna ήταν εντυπωσιακός σε κάθε αγώνα του, ενώ ο Villeneuve σε κάποιες στιγμές.

Η ταινία του Asif Kapadia, που ελπίζω να βγει και στις ελληνικές αίθουσες, φαίνεται καταπληκτική. Μας θυμίζει τους απολαυστικές αγώνες του και κάνει τον Senna και πάλι σύγχρονο.

Συνεπώς, παρακαλώ κύριοι διανομείς κάντε μας τη χάρη και προβάλετε την ταινία ΑΜΕΣΑ και στην Ελλάδα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: