Το όνομα παραπέμπει στο No 30 Rockefeller Plaza της Ν. Υόρκης, όπου στεγάζεται το NBC, το δίκτυο που προβάλει την ευφυή κωμωδία της Tina Fey. Πρόκειται για show within a show.

Tina Fey

Tina Fey

Η Tina Fey υποδύεται την Liz Lemon, συγγραφέα μιας μισάωρης κωμωδίας, που ονομάζεται TGS with Tracy Jordan, του NBC. Δηλαδή, όχι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αφεντικό της είναι ο Jack Donaghy, ήτοι ο Alec Baldwin, του οποίου την καριέρα όχι απλά αναζωογόνησε, αλλά ανέστησε η Fey. Ποιος θα περίμενε ότι ο ωραίος Baldwin θα είχε τέτοιο κωμικό ταλέντο; Πραγματικά, στα 50 του, έχει πλέον μια νέα και κατά τη γνώμη μου, καλύτερη καριέρα, χάρη στην κ. Fey. Η μεταξύ τους σχέση είναι αυτή του μέντορα-προστατευόμενης, με τον Jack Donaghy να είναι ο πετυχημένος, γοητευτικός, ρεπουμπλικανός, απόφοιτος του Princeton και τη Liz Lemon, να είναι αδέξια, χαριτωμένη, single 40άρα σεναριογράφος, που έχει αποδεχτεί ότι θα ξεμείνει αυτή και οι γάτες της. Υπάρχει πολύ στοργή και πραγματική φιλία μεταξύ τους και αυτή ακριβώς η απεικόνιση της φιλίας μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της σειράς.

Το δίδυμο πλαισιώνει ο ανεκδιήγητος Tracy Jordan (τον υποδύεται ο Tracy Morgan), ο star του TGS, η ανασφαλής Jenna Maroney, δευτεραγωνίστρια του TGS, που ζηλεύει θανατηφόρα οποιονδήποτε τραβήξει την προσοχή από πάνω της (και τα έχει φτιάξει με έναν crossdresser fan της, που ντύνεται όπως εκείνη!) και ο childlike Kenneth Parcell (Jack McBrayer), ο οποίος αν και έκλεβε πολλές φορές την παράσταση τα πρώτα χρόνια, πλέον κουράζει λίγο.

Βεβαίως, γύρω από όλους αυτούς υπάρχουν πολλοί καλογραμμένοι χαρακτήρες, όλοι κωμικοί, όλοι με ξεκαρδιστικές ιδιαιτερότητες. Όπως ο Frank (Judah Friedlander), που φοράει διαφορετικό καπέλο σε κάθε επεισόδιο (ή σκηνή), πάντα με ευρηματικά αναγραφόμενα motos.

Πληθώρα γνωστών ηθοποιών και προσωπικοτήτων έχουν κάνει επιτυχημένα περάσματα από το 30 Rock: Isabella Rossellini, Will Arnett, Oprah Winfery, Conan O’Brien, Jennifer Aniston, Salma Hayek, Julianne Moore, Steve Martin, Jon Bon Jovi, Elizabeth Banks, Will Ferrell (σε ΤΡΟΜΕΡΟ ρόλο), Matt Damon, John Hamm, John Slattery, Robert De Niro και τόσοι άλλοι που βαριέμαι να συνεχίσω…

Η επιτυχία της σειράς (5 seasons ως τώρα) οφείλεται στον παλιομοδίτικο χαρακτήρα της. Μυρίζει παλιά, καλή, αμερικάνικη τηλεόραση. Είναι εμφανές ότι η Tina Fey αγαπάει την τηλεόραση και τις σειρές με σενάριο, είδος υπό εξαφάνιση πλέον, με την μανία των realities που επικρατεί. Η ίδια υπήρξε για χρόνια η βασική σεναριογράφος του Saturday Night Live και τα τελευταία χρόνια η σειρά της το 30 Rock, μαζί με το Office αποτελούν μια πολύ αναζωογονητική επιλογή για την Πέμπτη το βράδυ. Τώρα που τελειώνει το Office (ή τουλάχιστον δεν θα είναι ποτέ το ίδιο χωρίς τον Steve Carrell) και έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια 30 Rock, φοβάμαι ότι το NBC θα τα βρει σκούρα σύντομα… Βέβαια, έχει ήδη συμφωνηθεί και μια 6η season. Δεν θα ήθελα να χάσω ακόμα αυτή την βραχνή, σαγηνευτική φωνή του Jack Donaghy!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: