Είδα και το Winter’s Bone τη Κυριακή. Ήταν από τις λίγες «οσκαρικές» που δεν είχα δει και μιας και συνδυάστηκε με καλή παρέα και το νέο Philly Burger των Simply Burgers, δεν μπορούσα να πω όχι. Η ταινία ήταν κλασσική, ανεξάρτητη (έτοιμη για το Sundance), αμερικάνικη παραγωγή. Με τη μιζέρια της, το κρύο των κεντρο-ανατολικών πολιτειών (Missouri), τη φτώχεια και τους δυνατούς, αν και weird, χαρακτήρες.

Άμεση εντύπωση κάνει η πρωταγωνίστρια Jennifer Lawrence, με το έντονο βλέμμα και την φυσική δυναμική της. Όλη η ταινία είναι η αναζήτηση του πατέρα της 17χρονης Ree, με σκοπό να εμφανιστεί στις αρχές της πολιτείας και έτσι να σωθεί το σπίτι της Ree και των 2 μικρότερων αδερφιών της. Υπάρχει και μια μητέρα, ψυχικά άρρωστη (κι’ άλλη μιζέρια), που δεν μπορεί να στηρίξει σε τίποτα την Ree.

Δυστυχώς, λίγο η παραγγελία των burger στη μέση της ταινίας, λίγο τα ειρωνικά σχόλια μεταξύ εμού και Enigmatique περί κατάντιας της αμερικάνικης επαρχίας (παραπήγματα για σπίτια και ημιάγρια κοινωνία), μας έβγαλαν από την ατμόσφαιρα που έπρεπε να δημιουργήσει. Δεν νιώσαμε το»μπούκωμα» που θα έπρεπε. Ίσως και καλύτερα, βέβαια. Πόση στεναχώρια να αντέξει κανένας; Πάντως, δεν νιώσαμε την ολοκληρωμένη εμπειρία. Ωστόσο, αυτό δεν με εμποδίζει, από το να πω ότι πρόκειται για μια αξιόλογη ταινία ερμηνειών, με ενδιαφέρουσα πλοκή (εξελίσσεται σε διαφορετικούς δρόμους απ’ότι περιμένεις στην αρχή) και εξαιρετική απεικόνιση της τοπικής κοινωνίας (αλλιώς freak show).

Μεγάλη περσόνα και ο θείος της Ree, Teardrop, τον οποίο ερμηνεύει εντυπωσιακά ο John Hawkes. Πραγματικά τρομερή ερμηνεία, που θα άξιζε και oscar ακόμα, αν δεν είχε ως αντίπαλο τον Christiane Bale. Και έχει και τρομερό μαλλί, έτσι;

Δείτε το, λοιπόν, αλλά μην παραγγείλετε στη μέση της ταινίας όπως εμείς. Ζορίζονται τα πράγματα προς το τέλος!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: