Σε ένα άγονο και παγωμένο τοπίο μια αρκούδα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Έρχεται από μακριά πάνω σε ένα άλογο. Φτάνοντας κοντύτερα αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για άνθρωπο που φοράει το τομάρι της αρκούδας για να τον κρατά ζεστό. Δεμένο πάνω στη σέλα έχει ένα ανθρώπινο πτώμα το οποίο αγόρασε από έναν Ινδιάνο. Πρόκειται για ταινία των αδελφών Κοέν.

 

Το απόσταγμα της κινηματογραφικής γραφής των αδελφών Κοέν, η συνταγή του οποίου έχει τελειοποιηθεί πια σε τόσες σημαντικές ταινίες μέχρι τώρα, έχει εμποτίσει και το True Grit. Η ειρωνία, οι αντιθέσεις, οι ανατροπές, η ωμή βία, το αίμα όλα τα κοενικά συστατικά είναι εδώ.

Το western αυτό είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Charles Portis. Στην πρώτη ταινία που γυρίστηκε πάνω στο βιβλίο αυτό το 1969, πρωταγωνιστούσε ο John Wayne, ο οποίος μάλιστα πήρε και Όσκαρ. Στην ταινία του 2010 πρωταγωνιστεί ο Jeff Bridges. Και αυτό είναι αρκετό από μόνο του για να την δεις.

Ο Rooster Cogburn (Jeff Bridges), ένας ηλικιωμένος σερίφης στην άγρια Δύση προσλαμβάνεται από ένα 14χρονο κορίτσι, την Mattie Ross (Hailee Steinfeld), να βρει και να φέρει στη δικαιοσύνη τον δολοφόνο του πατέρα της. Ο ίδιος είναι στα όρια της παρανομίας, πίνει, καπνίζει και σκοτώνει χωρίς διάκριση. Με δέλεαρ την χρηματική αμοιβή δέχεται την πρόταση και μαζί ξεκινούν για την αναζήτηση του δολοφόνου Tom Chaney (Josh Brolin). Θέλοντας και μη, τους συντροφεύει ένας ρέϊντζερ, ο LaBoeuf (Matt Damon), ο οποίος αναζητά τον ίδιο άνθρωπο για άλλο έγκλημα.

Η πορεία στην Άγρια Αμερικανική Δύση είναι σκληρή και επίπονη. Τα όντα που την λυμαίνονται, παράνομοι, εκκεντρικοί χαρακτήρες δίνουν μια άλλη εικόνα της Δύσης από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα κλασσικά western. Ο καθένας από αυτούς είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του που δεν είναι άλλη από την επιβίωση. Τα παιδάκια παίζουν αμέριμνα δίπλα στην εξέδρα απαγχονισμού, τα πτώματα αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας, οι σκοτωμοί γίνονται «για μια χούφτα δολάρια». Η φωτογραφία, σχεδόν μονοχρωματική, είναι εκπληκτική. Αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε βιβλικό τοπίο με την τιμωρία να σε περιμένει σε κάθε σου βήμα.

Ο Jeff Bridges έχει το ειδικό βάρος για να ερμηνεύσει ιδανικά το μονόφθαλμο σερίφη. Με κοφτή προφορά σα να φτύνει μασημένο καπνό, ειρωνία και βαριεστημένο ύφος δίνει άνετα την cool και cult υπόσταση που απαιτεί ο χαρακτήρας του. Και φυσικά θυμίζει την άφθαστη επιτυχία του, τον Dude.

Ο Matt Damon είναι κάπου απολαυστικός στα κωμικά στοιχεία του ρέϊντζερ αλλά δυστυχώς ο ρόλος του δεν ολοκληρώνεται σεναριακά.

Η Hailee Steinfeld είναι απρόσμενα πειστική στο ρόλο της 14χρονης εκδικήτριας, η οποία ωριμάζει στην πορεία της αναζήτησης αλλά δε βρίσκει όπως ήταν αναμενόμενο τη λύτρωση μέσα από αυτή.

Αν και όχι από τις καλύτερες ταινίες των Κοέν, το True Grit επιχειρεί την αναδόμηση του western χωρίς να κάνει ωστόσο τη μεγάλη διαφορά. Ίσως γιατί από φόβο εισπρακτικής αποτυχίας επαναπαύεται στα καλά αλλά χιλιοειδωμένα κοενικά στοιχεία χωρίς να τολμά κάτι καινούριο. Αδικαιολόγητος ο φόβος πιστεύω.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: