Πριν από λίγες μέρες έβγαλαν νέο άλμπουμ οι Radiohead. Σε πρώτη φάση διαθέτουν το album ψηφιακά μέσω του thekingoflimbs.com και αργότερα θα βγουν και εκδόσεις CD, 12″ δίσκο και μια special «newspaper» έκδοση στις αρχές Μαΐου.

Για να κρίνεις ένα άλμπουμ των Radiohead πρέπει να το ακούσεις πολλές φορές. Δεν είναι εύκολη η μουσική τους. Μπορεί να ακούγεται εύκολη αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Θυμάμαι όταν είχα ακούσει για πρώτη φορά το Kid A. Οι κιθάρες σχεδόν εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν τα keyboards, το Ondes martenot και γενικά ο ηλεκτρονικός ήχος. Μινιμάλ συνθέσεις. Αλλαγή τοπίου. Με ξένισε η αλλαγή ρότας αλλά με τον καιρό έγινε ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ.

Έτσι και στο «The King of Limbs» οι Radiohead έχουν βάλει στο περιθώριο τις κιθάρες και έχουν παίξει με τον ηλεκτρονικό ήχο για μια ακόμη φορά, με επιτυχία. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο.

«Απλοϊκό» θα πουν κάποιοι, «μια από τα ίδια» θα πουν άλλοι, ίσως το χαρακτηρίσουν και » υπερβολικά αφηρημένο».

Ίσως να έχουν και δίκιο. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι οι  ενορχηστρώσεις τους είναι ιδιαίτερα ευφυείς, πολυεπίπεδες . Το στυλ αυτού του άλμπουμ έχει δώσει και ένα πιο χορευτικό και ρυθμικό στοιχείο στη μουσική τους (ακούστε το «Feral»). Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του Thom Yorke και οι μινιμάλ κιθαριστικές πινελιές του Greenwood δίνουν σπάνια κομμάτια όπως το «Little by Little». Κυρίαρχο ρόλο παίζει το πιάνο σε ένα από τα κλασσικά πια «sad songs a la Radiohead» όπως το Codex (ιδανικό για κινηματογραφική ταινία).

Είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός θα μου αρέσει όλο και περισσότερο.

Προς το παρόν, βαθμολογία: 4/5

Δείτε και το πρώτο video clip από το δίσκο, ασπρόμαυρο και με εξαιρετική χορογραφία.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: