Είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να ζήσει. Αυτή η δίψα για ζωή μπορεί να τον οδηγήσει σε πράξεις που δεν θα το χωρούσε ο νους του. Και να συνειδητοποιήσει τα τεράστια ψυχικά αποθέματα που διαθέτει, αν μη τι άλλο.

Είναι εξίσου εντυπωσιακό πως ο Danny Boyle κατάφερε να κάνει μια πάρα πολύ καλή ταινία (127 Hours) από ένα τόσο «στατικό» θέμα. Η ιστορία (βασίζεται σε πραγματικό γεγονός) έχει ως εξής: Nature Sports-freak τύπος έχει βαλθεί να κάνει ότι πιο κουλό και extreme (π.χ. ποδηλασία σχεδόν non-stop για 24 ώρες, αναρρίχηση σε όλα τα βουνά της Utah  και άλλα τέτοια ..sportscore). Σε μια λοιπόν εξόρμησή του, καταλήγει στη μέση του πουθενά κάπου στη Utah(aaah).

Δεινός (για να μη πούμε «cuckoo bananas») αναρριχητής σε κάποια από τα κόλπα που κάνει, χάνει την ισορροπία του και προσγειώνεται σε μία μίνι χαράδρα με ένα …αξεσουάρ. Ένα βράχο μισού τόνου, ο οποίος έχει συνθλίψει το δεξί του χέρι στο τοίχωμα της χαράδρας.

Από εκεί και έπειτα ξεκινάει ένα κλειστοφοβικό, ψυχοφθόρο παιχνίδι με το χρόνο με στόχο την επιβίωση. Ο Boyle με την έξυπνη χρήση των flashbacks, την (σε κάποια σημεία της ταινίας) κατάτμηση του χώρου της οθόνης και την αρκετά καλή ερμηνεία του James Franco φτιάχνει μία ταινία που θα μπορούσε στα χέρια άλλου σκηνοθέτη να  γίνει ένα βαρετό μελόδραμα ή ένας «ύμνος για τη ζωή». Η ταινία του όμως είναι συγκλονιστική και σε κάνει να συμπάσχεις με τον πρωταγωνιστή.

Ο Aaron Ralston (το πραγματικό όνομα του αναρριχητή) μου θύμισε πάρα πολύ τον Christopher McCandless (το έτερο Nature Boy, του οποίου οι περιπέτειες έγιναν επίσης μία εξαιρετική ταινία από τον Sean Penn). Αυτό τον καιρό ακούω το βιβλίο του και μου άρεσε αυτό που έγραψε (βλέποντας τη θέα και ακούγοντας παράλληλα την αγαπημένη του μουσική):

This is my happy place. Great tunes, solitude, wilderness, empty mind. The invigoration of hiking alone, moving at my own pace. Clears out my thoughts. A sense of mindless happiness. Not being happy because of something in particular but being happy because I’m happy.

Nature lovers out there (και μη) give (the movie) a try.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: