Από τότε που ο Κώστας Βουτσάς σταμάτησε να πηγαίνει στη Φωκίωνος Νέγρη και ο Γιώργος Κωνσταντίνου να παραγγέλνει προφιτερόλ σε γαλακτοπωλεία, το Κολωνάκι είναι η μοναδική σταθερά στην νυχτερινή ζωή του κέντρου.

Κάθε 5 χρόνια μια νέα περιοχή αποσπά τα φώτα και τα εξώφυλλα των lifestyle περιοδικών και εκπομπών (Ψυρρή, Κεραμεικός, Γκάζι, Καρύτση, Πανόρμου…), αλλά πάντα το Κολωνάκι είναι το μέρος που όλοι θα περάσουν μια βόλτα (είτε είναι πρωινή είτε βραδυνή). Δεν είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να έχω προλάβει τις καλές εποχές των 80’s αλλά δυστυχώς κάθε χρόνο το επίπεδο του κόσμου που κινείται στην περιοχή κατεβαίνει.

Για να το αναλύσουμε αυτό με πιο μαθηματικούς όρους: Συνήθως μια περιοχή κινείται στο χρηματιστήριο της νύχτας με το ακόλουθο pattern: στην αρχή ανακαλύπτεται από τον avant-garde κόσμο (καλλιτέχνες – gay – περιθώριο). Μετά ακολουθούν οι 18-25, οι όποιοι δίνουν δυναμική, γεμίζουν τα μαγαζιά, και απογειώνουν την περιοχή. Μετά ανακαλύπτεται η περιοχή από τους δημοσιογράφους του Star Channel και του Downtown. Και τέλος αρχίζει η επιδρομή των 30-40+ ζευγαριών, η οποία έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την επίσκεψη ενός σμήνους από ακρίδες σε κήπο με λαχανικά. Η περιοχή χάνει κάθε χρώμα, τα μαγαζιά γίνονται όλα ίδια, τα πεζοδρόμια κλείνουν από παρκαρισμένα τζιπ, και στο τέλος πρέπει να πληρώνεις τον καφέ 6 ευρώ, και τη μπόμπα 12 ευρώ.

Το Κολωνάκι ήταν η μονή περιοχή που μέχρι πρόσφατα αντιστεκόταν σε αυτό το pattern.  Υπήρχε κάτι που του έδινε μια υπεραξία, και παρ’ όλες τις επιδρομές από πλήθη, τα παρκαρισμένα τζιπ στα πεζοδρόμια, διατηρούσε χρώμα και είχε μαγαζιά που διατηρούσαν τη μοναδικότητα τους. Τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως κάθε νέο μαγαζί που ανοίγει είναι ακριβώς ίδιο. Δυνατή ψευτοτράνς μουσική, ασπρόμαυρος ψευτομινιμαλισμός και εξωφρενικές τιμές. Ειδικά η κατάσταση στη Σκουφά είναι απίστευτη. Τα λίγα παλιά μαγαζιά που έχουν κρατήσει το χρώμα τους (Ιπποπόταμος, Σκουφάκι, Tribeca και Rosebud) έχουν πνιγεί μέσα σε ένα τσουνάμι από ρέπλικες του ιδίου κακόγουστου και άχρωμου μαγαζιού. Από τη μεριά της Πλουτάρχου και της Καρνεάδου τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, και ειδικά το πέρασμα μπροστά από το Mai Tai έχει γίνει επικίνδυνο για νέους κάτω των 30 από την τεράστια συγκέντρωση cougars…

Υπάρχουν λοιπόν καλά μαγαζιά στο Κολωνάκι? Η απάντηση είναι ναι, αλλά είναι πλέον μειοψηφία. Το 56 και το Jazz in Jazz παραμένουν σταθερές αξίες, όπως και το Σκουφάκι και το Rosebud. Ωραία είναι και τα μικρά μαγαζιά πέριξ της Σόλωνος (Grain, Godot κλπ) καθώς και το Tokyo στη Σίνα. Το να καταφέρεις να μπεις σε αυτά όμως είναι αδύνατο για τα Σαββατοκύριακα, γιατί λόγω του μικρού τους μεγέθους δε θα βρεις να κάτσεις.

Τις καθημερινές το Κολωνάκι είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον, και με καλύτερο κόσμο, ότι και αν σημαίνει αυτό… Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πιο ενδιαφέροντα μαγαζιά του κέντρου είναι αύτη τη στιγμή γύρω από την οδό Κολοκοτρώνη. Μέχρι να έρθει και εκεί το Star Channel!

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: