Είχα πετύχει ένα επεισόδιο Mad Men πριν 1,5 χρόνο περίπου στο Alter. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ταινία εποχής, αλλά σύντομα κατάλαβα πόσο καλύτερο ήταν από μια κλασσική «βηταδούρα» ταινία που συνήθως προβάλλει (ή προέβαλλε-δεν βλέπω πλέον TV) αυτό το κανάλι. Ξέροντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεσμευτώ να βλέπω μια σειρά την ίδια ώρα κάθε εβδομάδα και συνειδητοποιώντας ότι θα μου αρέσει τρομερά αυτή η σειρά, έκανα μια σημείωση στο μυαλό μου να την δω όλη μαζί στο μέλλον.

Σεπτέμβριος 2010 και ξεκινάω! Μέσα σε 3 εβδομάδες τελείωσα 4 σεζόν. Τώρα περιμένω τη Κυριακή για να δω το φινάλε της 4ης σεζόν. Αυτή η σειρά που εξελίσσεται σε μια διαφημιστική εταιρεία στα 60’s έχει επηρεάσει στιλιστικά την εποχή μας, με περιοδικά μόδας (ιδιαίτερα αντρικά) να επαναπροσδιορίζουν το ντύσιμο στο γραφείο. Όσο όμως και αν η αναπαράσταση της εποχής είναι τέλεια, όσο ενδιαφέρουσες και αλλόκοτες φαίνονται οι τότε συνήθειες και συμπεριφορές (άφθονο ποτό και τσιγάρο, σεξισμός, ρατσισμός κ.λ.π.), ο λόγος που αυτή η σειρά έχει «σαρώσει» βραβεία και παρακολουθείται εθιστικά, είναι η βαθιά γνώση και δουλειά από την πλευρά των συγγραφέων για τους χαρακτήρες των ηρώων της και κυρίως του πρωταγωνιστή Don Draper. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημιουργός του Mad Men, Matthew Weiner, υπήρξε για χρόνια συγγραφέας στους Sopranos, μια από τις καλύτερες και ευφυέστερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης.

Αυτό που μου είχε μείνει στο μυαλό μετά από εκείνη την πρώτη φορά που είχα casino online δει Mad Men, ήταν οι γωνίες στο πρόσωπο του Don. Αυτή η γεωμετρία στο πρόσωπό του, που απεικονίζεται τέλεια στους τίτλους αρχής. Ο Jon Hamm πέρασε από 7 οντισιόν για να πάρει τελικά το ρόλο και είναι αναμφισβήτητα ιδανικός Donald Draper. Όλη η σειρά είναι ένα ψυχογράφημα του κεντρικού χαρακτήρα, με βασικό ερώτημα «ποιος είναι ο Don Harper;» Κυριολεκτικό (αφορώντας την πραγματική του ταυτότητα) και μεταφορικό (αφορώντας τις πραγματικές του προθέσεις). Είναι πολύ αμφιλεγόμενος ο χαρακτήρας του Don. Από τη μια πλευρά γίνεται συμπαθής ως φτωχός, αυτοδημιούργητος και με πολύ άσχημη παιδική ηλικία, από την άλλη παρουσιάζεται αδυσώπητος και αυθεντικά σκληρός με τους συνεργάτες και τις γυναίκες που τον περιστοιχίζουν. Τελικά , δεν έχει βγάλει κανένας συμπέρασμα αν είναι κατά βάθος «καλός» ή «κακός» ο Don. Και η εξέλιξη του χαρακτήρα του, μαζί με τις αποκαλύψεις για το παρελθόν του, αλλά και οι επιλογές για το μέλλον του, είναι αυτό που μας κρατάει σε αυτή τη σειρά.

Βέβαια, απίστευτα διεισδυτική είναι η περιγραφή των γυναικών του Mad Men. Η τέλεια ξανθιά Betty-Grace Kelly lookalike-Draper, η υπέροχη – γεμάτη καμπύλες – κοκκινομάλλα Joan Harris (Joanie για τον Roger), η καριερίστα Peggy Olson (την ενσαρκώνει η Elizabeth Moss του West Wing), αλλά και η μικρή Sally Draper, κόρη του Don, που είναι πραγματικά μια αποκάλυψη στην 4η σεζόν.

Όσοι δεν έχετε δει ακόμα είστε τυχεροί, προτείνω να ξεκινήσετε άμεσα, θα περάσετε έναν όμορφο χειμώνα.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: