Κυριακή απόγευμα, μουντός φθινοπωρινός καιρός, έχω βγει με δυο φίλες μου για καφέ και αρχίζει ένα έντονο debate για το θέμα αυτό, δηλαδή για το αν η φωτογραφία είναι τέχνη ή όχι.
Έλεος πια!!!
Αυτή η ερώτηση είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου (έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι κατά τη γνώμη μου) αλλά όπως φαίνεται κάποιοι δεν έχουν πεισθεί ακόμα ότι η φωτογραφία αποτελεί καλλιτεχνική έκφραση. Πολύ απλά φέρτε στο μυαλό σας τον Man Ray, αυτόν τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη των αρχών του 20ου αιώνα που μας απέδειξε ότι μπορεί κανείς να εκφραστεί ελεύθερα μέσω της φωτογραφίας και όχι μόνο μέσω της ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ… Φέρτε επίσης στο μυαλό σας κάποια από τα σημαντικότερα κινήματα μοντέρνας τέχνης που ενσωμάτωσαν την φωτογραφία στο έργο τους όπως ο Κυβισμός, ο Κονστρουκτιβισμός, ο Ντανταϊσμός, ο Υπερρεαλισμός, το Pop Art.

Οφείλω βέβαια να ξεκαθαρίσω (για να μην σας παραπλανήσω κιόλας) ότι δεν είμαι ούτε φωτογράφος ούτε εικαστικός απλά μια «απλή πολίτης» που ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια με το θεωρητικό κομμάτι αυτού του ιδιαίτερου εικαστικού μέσου που ονομάζεται casino online φωτογραφία και της τέχνης γενικότερα. Έχω πάει σε άπειρες εκθέσεις φωτογραφίας όσο ζούσα στην Γαλλία, (από το 2001 μέχρι το 2007 δεν έχω χάσει ούτε μία περιοδική έκθεση της Maison Europeenne de la Photographie και της Fondation Henri Cartier-Bresson στο Παρίσι!!! οπότε αντιλαμβάνεστε για τι βαθμό «κάλο στον εγκέφαλο» μιλάμε), διαβάσει θεωρητικά δοκίμια και αναλωθεί σε αμέτρητες συζητήσεις επί του θέματος και όλα αυτά έχουν συμβάλλει στο να διαμορφώσω μια άποψη που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε ότι ένα κλασσικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι το γεγονός ότι γεννάει περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις, οπότε μία φωτογραφία π.χ. του Man Ray (ΟΚ δεν σας κρύβω ότι έχω μια σχετική αδυναμία στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη) είναι 100% καλλιτεχνική διότι υποβάλλει τον θεατή σε μια διαδικασία ερμηνείας (ή τουλάχιστον σε μια διαδικασία προβληματισμού) του έργου του. Και είναι καλλιτεχνική η φωτογραφία όταν καταφέρνει ο φωτογράφος, με το προσωπικό του ύφος και τις αισθητικές του απόψεις, να μεταμορφώσει τον κόσμο που τον περικλείει. Αυτό δεν εννοούσε άλλωστε ο Man Ray όταν έλεγε «I do not photograph nature. I photograph my visions»;

Διότι μην ξεχνάμε ότι η τέχνη είναι πάνω απ»όλα μία υπερβατική δημιουργία.
Σίγουρα το μέσο δεν κάνει τον καλλιτέχνη και αυτό ισχύει και στη περίπτωση της φωτογραφίας. Δεν είναι όλοι οι φωτογράφοι καλλιτέχνες αλλά άπαξ και κατορθώσει ο φωτογράφος να αποτυπώσει μια στιγμή μέσα από το προσωπικό του βλέμμα, τότε έχει καταφέρει την υπέρβαση αυτή που θα τον αναγάγει σε καλλιτέχνη.

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: