Να το πω ψυχογράφημα ενός loser; Συγκλονιστική περιγραφή σχέσης πατέρα-γιού; Ρεαλιστικότατη παρουσίαση της γυναικείας ψυχολογίας; Το σίγουρο είναι ότι, όπως είναι γνωστό και από τα τραγούδια του, ο Nick αγαπάει, ή πιο σωστά, λατρεύει τις γυναίκες. Και μάλιστα στο τέλος του κειμένου ευχαριστεί και ζητά συγγνώμη από την Kylie Minogue και την Avril Lavigne, οι οποίες αναφέρονται συχνά στο βιβλίο, ως τα ερωτικά αντικείμενα του πόθου του Bunny. Σαν να ευχαριστεί και να ζητά συγνώμη ο Nick Cave από τις γυναίκες της δικής του ζωής μου φάνηκε.

Το προηγούμενο βιβλίο του «And the Ass Saw the Angel», δεν διαβαζόταν. Είχε και πάλι να πει πράγματα, αλλά υπήρχε πρόβλημα στην αφηγηματική του. Η δεύτερη προσπάθεια είναι σαφώς πολύ καλύτερη. Στην αρχή δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και μετά προσπαθούσα να μην διαβάζω συνέχεια για να μην τελειώσει (κλασσικά υπερβολική). Ο Nick Cave πάει στη ουσία των πραγμάτων, εκεί που πονάει και αρθρώνει μόνο αυτά που αν και όλοι σκέφτονται και νιώθουν, αρνούνται τόσο κατηγορηματικά να αποδεχτούν και συζητήσουν. Λες και το κάνει επίτηδες, θίγει σε όλο το κείμενο τα μόνα προβλήματα που έχουν σημασία: πως η σχέση με τους γονείς διαμορφώνει όλες τις μετέπειτα σχέσεις, πόσο σημαντικό είναι το σεξ και πως εκδηλώνεται σε σχέση με το έρωτα, πως όλες μας οι συμπεριφορές κατευθύνονται από ενοχές.

Σκέφτομαι άπειρα για να γράψω, αλλά καλύτερα απλά διαβάστε το. Και μην παρεξηγήσετε ότι είναι ένα βιβλίο για fans του Nick Cave. Είναι για όσους είναι έτοιμοι να δεχτούν την πολύ άσχημη, βρώμικη και μεγαλειώδη αλήθεια του εγώ.

Δείτε κι αυτό (όσοι το διαβάσατε ξέρετε):

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το: